Telegraaf Reiskrant Reporters naar het Zuid-Amerikaanse Colombia
De schoonheid van Colombia
door Michiel Klaassen
Een smeltkroes van culturen gelegen tussen het oerwoud van de Amazone, het Andesgebergte en de Caribische kust: Colombia nodigt de wereld uit haar rijke schoonheid te komen bekijken. Onze verslaggever reisde samen in het kader van onze Reiskrant Reporter-actie met winnares Tessa van de Ven en haar reisgenote Anouk van Loon naar dit Zuid-Amerikaanse land.
Geen betere plek om een reis door Colombia te beginnen dan in hoofdstad Bogotá , een metropool waar meer dan 9 miljoen mensen wonen. De stad is in recente jaren erg opgeknapt, vertelt de gids Carlos, een vijftigjarige rolo, oftewel rasechte Bogotáan.
„De huidige burgemeester, oud-guerrillastrijder Gustavo Petro, heeft het spuiten van graffiti gedecriminaliseerd. Overal in de stad zie je nu prachtige muurschilderingen.” En inderdaad, van de nauwe straatjes in de binnenstad tot aan de brede boulevards en snelwegen: overal zie je in knalkleuren kunstwerken, reclames en hommages van de muren spetteren.
Nog veel leuker om naar te kijken zijn de Colombianen zelf: geen land waar zoveel missverkiezingen gehouden worden (de huidige Miss Universe, Paulina Vega, is Colombiaanse) en op straat flirt men er lustig op los. Vooral op zondagen is daar uitgebreid de kans voor, als stedelingen massaal gaat fietsen en rolschaatsen op de ciclovía: speciaal afgesloten wegen waar tussen 7 uur ’s ochtends en 2 uur ’s middags geen auto mag komen. Langs de route verkopen straatventers drankjes en arapas de huevos, een gefrituurde lekkernij met ei en gehakt. „Hier, probeer dit eens”, zegt de bejaarde Luis en hij geeft een glas suikerrietwater aan. „Lekker hè? Dat is goed voor je hart.”
Koffiedriehoek
Na het cosmopolitische Bogotá is de zogeheten koffiedriehoek in het westen van het land de populairste toeristische bestemming. Op het erf van koffieboerderij La Morelia in het Quindío-departement kijken de bezoekers uit over eindeloze hectares aan koffieplanten en hangt de heerlijke geur van vers gebrande koffie. „De productie in Colombia is aan strenge wetten en regels verbonden”, vertelt Natalia, gids van La Morelia. Terwijl ze langzaam over haar plantage beweegt – de warme zon straft al te veel inspanning direct af – legt ze uit waarom Colombiaanse koffie de beste ter wereld is.
„We plukken de bonen met de hand en werknemers worden streng gecontroleerd. Brazilië en Vietnam produceren meer koffie dan wij, maar de onze is wel de allerbeste”, vertelt ze trots. De concurrentie weigert ze serieus te nemen. „In Brazilië plukken ze machinaal. En de Vietnamezen? Laten we het daar maar niet over hebben.” Om haar gelijk te bewijzen, sluit Natalia haar tour af met een buitenaards lekkere cappuccino. „En uiteraard krijgen jullie ook een pak koffie van ons mee.”
Zelf plukken
Nu Colombia veiliger wordt, beginnen toeristen het land te ontdekken. In de binnenlanden en op het platteland verrijzen talloze, kleinschalige hotels. Ivan, boer en eigenaar van het paradijselijke ecoresort Finca la Jorará, heet zijn bezoek van harte welkom met een overdaad aan verse vruchten. „Bijna alles komt van ons eigen land”, glundert hij terwijl hij nog een mango aanreikt.
Tijdens een wandeling over de heuvels van de Sierrra Nevada de Santa Marta kan men die vruchten zelf plukken of genieten van het prachtige uitzicht over de boerderij en de zee. Na een onvergetelijke nacht – het geluid van de jungle rolt zo de hotelkamer in – is het de volgende ochtend heerlijk wakker worden onder de buitendouche op het balkon of met duik in de zee vanaf het privéstrand.
Ingeklemd tussen de Caribische zee en de bergen van de Sierra Nevada de Santa Marta ligt Tayrona National Park. Voor dierenliefhebbers is dit park van jungle en stranden een walhalla: er leven 300 verschillende zoogdieren en 108 vogelsoorten. Al bij het binnenrijden van het park kijkt een gigantische leguaan vanaf de rand van de weg naar het toeristenbusje. En tijdens de tocht richting het bountystrand van Cabo San Juan slingeren de apen over de hoofden van de wandelaars. Maar het park biedt meer dan wildlife alleen. „Ah, kijk”, lacht de gids, „Daar heb je de locals.”
Kogi
Een jongetje, niet ouder dan 10, komt aanlopen met twee gigantische kokosnoten. In één brutale oogopslag probeert hij zijn publiek te peilen. Hij hoort bij de Kogi, een etnische groep die al eeuwen in het noorden van het land woont. Met een gigantische machete hakt hij achteloos een inkeping in de kokosnoot.
En als deze is leeg gedronken, slaat hij met een laatste klap de noot doormidden, zodat het roomzachte kokosvlees eruit gelepeld kan worden. Kakelverse kokos voor omgerekend anderhalve euro. Met een grijns van oor tot oor neemt hij zijn peso’s in ontvangst, maar als naar zijn naam wordt gevraagd, vlucht hij gauw het bos in.
De meest Caribische stad van het land is zonder twijfel Cartagena, aan de noordkust van Colombia. Het noorden is een wereld van verschil met de rest van het land: zo gemoedelijk als bijvoorbeeld de koffieplantages in het westen zijn, zo chaotisch is het leven hier. Hier wonen de Costeños, de mensen van de kust. „We zijn hier een stuk losser, relaxter, feestelijker dan in de rest van het land”, vertelt Sergio, een goedlachse oudere heer met een gleufhoed die typisch is voor de regio. „Wij aan de kust zeggen altijd dat in Bogotá het geld wordt verdiend, maar dat het hier wordt uitgegeven.
Cartagena
En die ontspannen sfeer proef je overal terug in het schilderachtige Cartagena, een plaats met een geschiedenis die teruggaat tot 1533, toen de Spaanse ontdekkingsreiziger Pedro de Heredia de stad stichtte. In de goedbewaarde binnenstad wanen bezoekers zich op een Caribisch eiland: uit elk café waaien de klanken van de salsa en de cumbia naar buiten, dames in kleurrijke jurken verkopen fruit en vruchtensap en dansers laten op straat hun kunsten zien.
Hoewel deze zomerse stad zelf over een aantal stranden beschikt, kiezen zowel de bewoners als bezoekers het liefst voor de stranden van de Rosario-eilanden, op een uurtje varen van de Cartageense haven. Voor zo’n 35 euro krijg je een overtocht naar een van de eilanden en een uitgebreide lunch. Na de wandelingen door Bogotá , Cartagena, het Tayrona-park en de koffieboerderij, is dit de kers op de taart: een hele dag lang ontspannen in de zon, met uitzicht over een azuurblauwe zee en een ijskoud drankje binnen handbereik.
Reiswijzer Colombia
Sinds eind maart dit jaar heeft KLM (www.klm.com) een directe verbinding vanaf Schiphol op Bogotá en Cali, de derde stad van het land. Er zijn drie vluchten per week vanaf Schiphol en de vluchtduur bedraagt zo’n tien uur.De Reiskant reisde met Djoser (www.djoser.nl). Deze reisorganisatie organiseert wereldwijd meer dan 200 verschillende reizen. Naast bestemmingen in Zuid-Amerika als Peru, Ecuador en Argentinië bieden ze nu ook rondreizen aan naar Colombia.
Veiligheid Colombia
Lange tijd werd Colombia geassocieerd met drugsgeweld en guerrillaoorlogen. Onder het bewind van president Uribe (2002 – 2010), die sterk inzette op veiligheid en defensie, is de situatie in het land echter enorm verbeterd. Het leger controleert de wegen en bewaakt toeristische trekpleisters. Uiteraard is het raadzaam om uw gezonde verstand te blijven gebruiken: loop na zonsondergang liever niet alleen over straat en ga nooit op eigen houtje de jungle in. Bekijk voor uw reis de actuele veiligheidssituatie op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Gezondheid
Voorafgaand aan uw reis is het raadzaam om u te laten vaccineren voor onder meer gele koorts. Daarnaast kunnen er in de jungle van Colombia muggen voorkomen die malaria en knokkelkoorts overbrengen; zorg dus dat u een goede antimuggenspray met DEET meeneemt. Maak voor een gezondheidsadvies op maat een aantal weken voor vertrek een afspraak met uw huisarts of de GGD.
bron: Telegraaf bekijk hier ook een video van de reis