Rutte in Colombia

Rutte: ‘We zetten ons in voor vrede in Colombia’

Minister-president Mark Rutte is aangekomen in Colombia. Sinds 1829 onderhoudt Colombia banden met het Koninkrijk der Nederlanden. Toch is het de eerste keer dat een regeringshoofd van Nederland Colombia bezoekt.

Rutte is in Colombia met een delegatie van Nederlandse bedrijven die op ‘handelsmissie’ zijn. Colombia en Nederland hebben op vele fronten altijd samengewerkt. De krant El Tiempo had wel wat vragen voor onze minister-president en was erg nieuwsgierig naar de man die Nederland al jaren leidt.

Nederland maakt samen met een groep andere landen uit van het vredesproces met het ELN, maar deze dialogen zijn gestaakt. Gaat Nederland criteria hanteren om het proces te blijven steunen?
‘Nederland is klaar om zijn politieke, technische en financiële ondersteuning voort te zetten. Eerst zal de Colombiaanse regering het gesprek opnieuw moeten openen. Ik hoop dat deze beide partijen de ‘ruimte open’ houden voor dialoog.’

De band tussen Colombia en Nederland is lang en divers. U komt nu op handelsmissie in Colombia, wat vindt u er van?
‘We zijn op vele gebieden partners, ook met jullie ‘buren’ Aruba en Curaçao die hier een uurtje vliegen vandaan zijn. Samen delen we regionale belangen en zorgen. Wij als Nederland zijnde blijven ons inzetten voor het begeleiden van Colombia op de naar naar vrede. We werken samen met Colombia en delen kennis over onder meer waterschap, mijnopruiming, plattelandsontwikkeling en landregistratie. We hopen nog lang te kunnen genieten van deze duurzame relatie.’

Minister-president Rutte is in Colombia op handelsmissie samen met minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zij zullen in Colombia verblijven tot 1 december. Op donderdag 29 november wordt de minister-president officieel ontvangen door de Colombiaanse president Iván Duque. Minister-president Rutte gaat tijdens de handelsmissie onder andere in gesprek met studenten van de Nationale universiteit en bezoekt de eerste fietsbeurs van Colombia, BiciGo. Hierna reist Minister-president Rutte door naar Buenos Aires voor een G20-overleg.

Lees ook

– Minister-president Rutte naar Colombia

Gerelateerde berichten