Review film Loving Pablo Escobar

Review film: Loving Pablo Escobar

Gisteren kwam de film ‘Loving Pablo Escobar’ officieel uit. Het verhaal vertelt het, volgens hun, ‘waargebeurde verhaal’ van de opkomst en ondergang van een van de meest gevreesde drugsbarons aller tijden, Pablo Escobar.

We weten wat je denkt… Ook ik moet bekennen dat ik dacht ‘Wat kan er voor nieuws verteld worden?’. Maar ook vroeg ik me af… waarom? Kennelijk is de wereld nog niet ‘Escobar-moe’. Na series zoals ‘El Patron del Mal’, ‘Narcos’ en films zoals ‘Blow’, Paradise Lost, American Made en The Infiltrator zouden alle verhalen meerdere keren de revue moeten hebben gepasseerd zou je denken. Niets is minder waar, Javier Bardem kruipt deze keer in de huid van Pablo Escobar Gaviria.

Het verhaal van Loving Pablo Escobar

Het verhaal van Pablo Escobar begint in ‘Loving Escobar’ een stukje verderop zijn leven. De jaren ’80 zijn al even bezig, maar Escobar is op zijn hoogtepunt. Hij wordt steeds bekender in Colombia en men spreekt al van een opvallend figuur onder de ‘Nieuwe rijken’. Deze houdt extravagante feestjes met nog extragantere en beroemde personen als gast. Hij heeft net zijn Hacienda Napoles gekocht en verwelkomd hier de journaliste Virginia Vallejo. Vallejo, die gespeeld wordt door Penélope Cruz, moet Escobar vragen gaan stellen over zijn nieuw verworven rijkdom. Als een kritische journaliste kwam zij in januari 1983 naar Napoles maar valt al snel als een blok voor de charmes van Escobar. Zij krijgen hierop al snel een affaire.

Stormachtig

Zij en Escobar hebben uiteindelijk een stormachtige relatie van vier jaar. Vallejo krijgt hierdoor een unieke inzage op de werkwijze van Escobar en het Medellín-kartel. Later in haar leven zou ze door deze kennis kroongetuige worden tegen zowel het Medellín- als het Cali-kartel. Deze relatie kende veel ups en downs doordat Vallejo steeds meer afkeer kreeg van de manier waarop Pablo zijn zaakjes ‘regelde’. De films is net zo stormachtig als hun relatie. Het is moeilijk om het levensverhaal van Pablo Escobar of de relatie van Virginia Vallejo samen te vatten in een paar uur. Hierdoor oogt de film erg rommelig en raak je als kijker soms de draad kwijt en mis je bepaalde gebeurtenissen en jaartallen.

Het acteerwerk

Het acteerwerk van Javier Bardem als Pablo Escobar is even geloofwaardig als grappig (in positieve zin) te noemen. Een grappige scene is bijvoorbeeld dat Pablo met zijn zoon Juan Pablo aan een tafel zit en uitlegt dat alleen ‘Gringos’ coke gebruiken en dat wanneer ze het hem aan gaan bieden, hij alleen maar ‘nee’ hoeft te zeggen. Verwijzend naar de televisiepreek die First Lady Nancy Reagan gaf in 1984. ‘Just say no’. Het tekent de ervaring van Javier Bardem als schurk die hij eerder ook speelde in de James Bond-film Skyfall uit 2012. Het samenspel tussen, de in het dagelijks leven getrouwde stel, Bardem en Cruz is eveneens sterk te noemen.

In de film staat niet zozeer de daden en feiten van wat Escobar heeft uitgespookt centraal, maar meer de relatie tussen de drugsbaron en de journaliste. De film is duidelijk geschreven en gebaseerd op het boek van de journaliste Virginia Vallejo (Nederlands: Ik was de vrouw van Escobar). Iets dat pas bij de aftiteling duidelijk wordt. Toch, als je, zoals ik, het boek hebt gelezen, moet ik bekennen dat ik dan nogal wat feiten mis. Aan het einde had Vallejo namelijk helemaal geen contact meer met Escobar. En zat zij even daarvoor op een eiland bij Cartagena bij een nieuwe lover wat later weer uitraakte. Dit en andere feiten worden zomaar overgeslagen, samen met andere feiten aan de kant van Escobar.

Slot

Loving Pablo is een verzorgde film, maar het wordt nooit echt duidelijk wat Escobar het Colombiaanse volk heeft aangedaan en wat dit voor gevolgen had. Misschien had de film beter de titel Virginia Vallejo kunnen krijgen. Laat ik dan voor het gemak de storende factoren vergeten dat er in de film nagenoeg alleen maar Engels wordt gesproken en er weinig Colombiaanse acteurs zijn te bespeuren. Grappig feitje, misschien herkennen sommigen hem al. Acteur Juan Sebastián Calero, speelde eerder in Narcos als de personage Navegante. ‘Loving Pablo Escobar’ staat bekend onder de titel ESCOBAR en is onder andere te zien bij Pathé.

Loving Pablo Escobar

123 minuten
Drama / misdaad
Gefilmd in: Colombia en Bulgarije

Luís Ernesto van Baren
Colombiaans.nl

Bekijk hieronder het boek

Gerelateerde berichten