Kerst in Bogotá

Kerst in Bogotá: een explosie van licht

Elk jaar op 7 december, na de prachtige avond van la Noche de las Velitas, barst in Bogotá de kerstperiode los. De leukste maand van het jaar! Bogotá verandert in een hysterisch kleurenfestijn als elke avond duizenden lichtjes door de hele stad worden ontstoken.

Door: Sabine Boogaard

Kerst in Bogotá

Hoe meer kitsch hoe beter. Geel licht is veel te gewoontjes, dus wordt alles uit de kast gehaald om de kerstmaand zo spectaculair mogelijk te maken. En spectaculair is het! Lees hieronder alles over Kerst in Bogotá!

Bogotá geeft licht

Bogotá is bij uitstek geschikt om te genieten van deze bijzondere kerstversiering. Al maanden van tevoren beginnen de Colombianen met voorbereiden. Parken worden klaargemaakt voor de Kerstman met vele rendieren, sterren, nepkerstbomen, engeltjes, poppetjes en nog veel meer.

Hoge nepkerstbomen worden met hijskranen op centrale pleinen neergezet, klaar om verlicht te worden. In grote winkelcentra worden sprookjeskastelen gebouwd en podia klaargezet voor zang en andere voorstellingen. En zelfs de trein naar Zipaquirá verandert in een rijdend lichtjeskanon. De Bogotanen laten niets aan het toeval over: kerst in Bogotá is een tijd van genieten en dat moet helemaal perfect!

Kerst in Bogotá

Wat is er te doen in Bogotá rondom kerst?

Avond-fietstocht (ciclovía nocturno)
Elk jaar vindt er in Bogotá een fietstocht plaats langs vele prachtig verlichte pleinen, parken en gebouwen. De wegen worden afgesloten en duizenden mensen stappen op de fiets om de kerstverlichting te bewonderen.

Plaza Bolívar
Op het centrale plein in de oude stad van Bogotá, La Candelaria, wordt elk jaar een levensgrote kerstboom neergezet. Ook de gebouwen en kerken rondom Plaza Bolívar worden prachtig verlicht.

Kerst op Monserrate
Monserrate is altijd spectaculair, maar vanaf 1 december is de meest beroemde plek van Bogotá pas echt indrukwekkend. Elk jaar wordt er een kerstroute op de berg gemaakt, van verlichte huizen, rendieren, kerstbomen en nog veel meer. De Colombiaanse ‘zomer’ breekt aan, maar op Monserrate vallen de lampjes als sneeuwvlokken naar beneden. Tot en met de eerste week van januari kun je dit bijzondere schouwspel elke avond bewonderen. Houd er wel rekening mee dat duizenden mensen hetzelfde idee hebben als jij en je mogelijk uren moet wachten voordat je naar boven kunt.

Kerst in Bogotá

Meer dan 30 verlichte plekken in de stad
Verdeeld over de stad worden op meer dan 30 plekken parken en pleinen extra mooi versierd. Colombianen zijn dol op kerst en bezoeken dus heel graag meerdere van deze spots om de verlichting, die elk jaar anders is, te bewonderen. Een makkelijk te bereiken plek is Usaquén, dat elke december verandert in een indrukwekkende explosie van licht.

Las Novenas

Een bijzondere traditie in Colombia is Las Novenas. In Colombia begint de kerst namelijk eigenlijk al 9 dagen voor eerste kerstdag. Op 16 december barst in het hele land het feest los met muziek, eten, familie en vrienden. Op straat, op het werk en thuis. En dat 9 dagen lang. Een bijzonder spektakel met heerlijk typisch kerst-eten!

Kerst in Bogotá

Las Velitas

Op 7 december in de avond gaan de Colombianen naar buiten om op straat duizenden kaarsjes aan te steken (zie hierboven). Een prachtige traditie die veel indruk maakt.

Kerst in Bogotá

Er is meer!

En dit is nog niet alles, want tijdens de maand december zijn er zo’n 300 kerst-activiteiten in Bogotá. De details van zowel de activiteiten en bezienswaardigheden hierboven beschreven, als van deze overige activiteiten, zijn op het moment van schrijven nog niet bekend. Rond het einde van november zal er op Internet te vinden waar wat wanneer gaat gebeuren.

Kerst in Bogotá

Een hysterische kerst

Kerst in Bogotá is een groot hysterisch gebeuren, vol met kitscherige lichtjes, poppetjes, alle kleuren van de regenboog, veel goud en beeldjes, en alles behalve vergelijkbaar met kerst in Nederland, België of Duitsland. Kortom: Kerst in Bogotá is een ervaring om nooit te vergeten!

Lees ook
– Een ode aan koloniaal Bogotá

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.


* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Gerelateerde berichten