Corona in Colombia

Corona in Colombia: stand van zaken

DOOR: KIM

Mondkapjes zijn hier al een genormaliseerd fenomeen in het straatbeeld van Bogotá. Toen ik hier net kwam keek ik er raar vanop. In Nederland heb ik op wat toeristen na, dit zelden gezien. Ik vraag mij af hoe het nu zou zijn met corona flink op de voorgrond. Ik blijf het nieuws op de voet volgen hoe het in Nederland gaat. Het is een raar gevoel om in een ander werelddeel te zitten terwijl de berichtjes van bezorgde vrienden en familieleden binnenstromen. Maar hoe is de situatie hier eigenlijk?

Het heeft eventjes geduurd, maar ook hier is het coronavirus geland. Corona in Colombia. Op dit moment (18 maart) zijn er 75 meldingen gemaakt van het virus. Een week na de eerste melding heeft de regering direct flinke maatregelen getroffen. De maatregelen blijven aangescherpt worden. Het begon met de eis dat buitenlandse reizigers uit Italië, Spanje, Frankrijk en China zichzelf in quarantaine zouden plaatsen.

Niemand wist echt hoe en of men dit zou controleren, maar er blijkt toch controle te zijn geweest. Zo zijn er twee Spanjaarden en twee Fransen uitgezet omdat zij geen gehoor hebben gegeven aan deze 14 dagen auto-quarantaine. Zij mogen nu het land niet in voor 5 jaar. Buitenlandse Zaken heeft de veiligheidsrisico aangepast op hun website. Op deze Nederlandse website kun je de veiligheidssituaties en risico bekijken van elk land. Zo is het gehele land oranje en rood gekleurd. Oranje betekent alleen reizen waar noodzakelijk. De rode gebieden zijn conflictgebieden waar guerrilla’s actief zijn of waar landmijnen liggen en reizen naar deze gebieden wordt te allen tijde afgeraden.

Nu zijn we 3 dagen verder en is er vanuit de Colombiaanse regering code geel ingesteld, het begint nu serious business te worden. De hoeveelheid besmette mensen gaan per dag met 10 omhoog. De grenzen met Ecuador en Venezuela zijn dichtgegaan. Ook kun je het land per vliegtuig niet meer binnenkomen, tenzij je de nationaliteit bezit of resident bent en dan nog moet je 14 dagen in auto-quarantaine.
Van een reiziger heb ik gehoord dat de stewardessen vrezen dat aanstaande donderdag de laatste KLM vlucht naar Nederland vertrekt. Dit zijn speculaties aangezien de airline geen officiële aankondiging heeft gedaan van dit nieuws. Veel hostels sluiten hun deuren en reizigers kunnen moeilijk een onderkomen vinden. Ik lees veel onrust op backpackers pagina’s, heel naar om in deze situatie te zitten. Met de dag wordt het ook moeilijker dingen te ondernemen, dus voor reizigers gaat het lastig worden deze tijd door te komen.

Voor de inwoners van Colombia heeft dit uiteraard ook de nodige effecten. Sommige steden en dorpen hebben een avondklok ingesteld, dit is nog niet het geval in de grotere steden. Evenementen zoals het belangrijkste festival van Bogotá (Festival Estereo Picnic) met headliners zoals Guns n’ Roses, the Chemical Brothers en Armin van Buuren is afgelast. Bioscopen en vele toeristische attracties zoals musea zijn dicht. De sportscholen zijn gesloten en bevriezen gelukkig de lidmaatschappen zodat hun leden niet de dupe worden van de gevolgen van het virus.

Clubs en sommige restaurants hebben aangekondigd hun deuren te sluiten om verdere verspreiding te voorkomen. Het populaire Parque Tayrona in het noorden is niet meer toegankelijk en ook stranden worden gesloten. Universiteiten beginnen lessen te annuleren. Binnen en buitenlandse vluchten worden geannuleerd. Veel airlines geven hun klanten wel de optie hun vlucht te wijzigen zonder extra kosten. In Bogotá zijn er extra fietsroutes gemaakt op de normale autobanen om het volk te stimuleren de fiets te pakken en openbaar vervoer te vermijden.

Zo zag ik vandaag in de supermarkt opvallend veel ingeblikte groenten en meerdere zakken pasta in de winkelwagentjes. Zouden de tijden van het hamsteren hier ook zijn aangebroken? De hoeveelheid mondkapjes heb ik niet omhoog zien gaan, maar zoals ik net al aangaf dat men deze sowieso al met regelmaat gebruikt. Ik zie er tegenop om de bus te nemen (alhoewel deze bijzonder leeg waren vandaag), terwijl dit een van mijn favoriete dingen is om te doen. De bussen zitten normaal gesproken overvol en de stangen zijn broedplaatsen van bacteriën.

Ik hoop de dans te ontspringen en het virus niet op te lopen (zoals iedereen uiteraard..). Niet alleen voor mijzelf, mijn arme ouders maken zich erg ongerust omdat de zorg hier gewoon niet je-van-het is. De ziekenhuizen zijn normaal gesproken al overvol en kunnen de stroom patiënten niet aan. Ik maak mij zorgen wat dit gaat betekenen wanneer hier een uitbraak ter grote zoals Nederland komt. Het is en blijft een land in ontwikkeling. Daarnaast is het risico dat ik het doorgeef aan iemand die wel ziek is groot en dat wil ik niet op mijn geweten hebben.

Zo is de vader van een collega erg ziek en wat als ik het aan haar overdraag en zij op haar vader? Ik zelf ben rustig, al moet ik toegeven dat ik met de dag wat minder recalcitrant tegenover het coronavirus sta. Een week geleden vond ik de heisa de grootste onzin en was ik vooral bang voor het effect op de economie. Maar nu er corona in Colombia heerst begin ik mijn mening bij te stellen, niet vanwege mijn eigen gezondheid, want ik ben fit en jong dus ik ga er vanuit dat mijn lichaam dit virus goed aan zou kunnen mocht ik ziek worden. Het is meer dat ik anderen niet wil besmetten.

We gaan zien wat de overheid hier gaat doen. De scholen zijn nu gesloten en de zomervakantie is vervroegd, zodat de kinderen geen lessen missen. Op mijn werk hebben we nu een ander rooster. Twee dagen op kantoor en de rest vanuit huis werken. Het is afwachten hoe het zich gaat ontwikkelen. Maar! Gelukkig ben ik voorbereid met zakken rijst, pasta, bonen uit blik, gedroogd vleeswaren en flessen wijn. Dit met dank aan mijn ongeruste ouders die hun koppige dochter maar even flink hadden toegesproken om toch een klein beetje te gaan hamsteren. (Dit natuurlijk met mate, denk aan je medemens! Er zijn hier bijvoorbeeld veel mensen die geen koopkracht hebben om een voorraadje in te slaan, dus dan komen zij uiteindelijk met lege handen te staan.)

Bedankt ouders, ik denk aan jullie als ik de kurk ontpop wanneer wij hier in quarantaine moeten. Uiteraard schrijf ik dit met een knipoog, want we moeten allemaal heel goed opletten, gezondheid voorop. Be safe!

AUTEUR

Over Kim


Kim woont sinds oktober 2017 in het naar eigen zeggen “prachtige chaos” van Bogotá. Hier werkt ze als concept designer bij een architecten- en interieurbureau. Naar eigen zeggen leert ze elke dag iets nieuws over de cultuur van Colombia en over haarzelf. Deze “learnings” deelt ze graag met de lezers van Colombiaans.nl.
Reacties: info@colombiaans. nl

Lees ook

– Op bezoek bij de koffieboeren van Colombia
– Nederlander in Colombia 32: Anko (CEO Avianca)
– Copa America uitgesteld naar 2021 vanwege het coronavirus
– De leukste programma’s over Colombia.. gewoon gratis!

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.

Corona in Colombia
Corona in Colombia
Corona in Colombia
Corona in Colombia
Corona in Colombia
* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Gerelateerde berichten