Dat de hele wereld lijdt onder de gevolgen van het corona virus is wel duidelijk. Sommige groepen worden echter harder getroffen dan anderen. Dit is dan ook niet anders in het oh zo ongelijk verdeelde Colombia.
DOOR: KIM
President Ivan Duque heeft sinds 25 maart quarantaine ingesteld. Dit houdt in dat men slechts naar buiten mag voor medische zorg of om boodschappen te doen. Er moet thuis worden gewerkt, scholen en universiteiten zijn gesloten en horeca gelegenheden zitten dicht. Colombia is een land waar heel veel mensen hun inkomen bij elkaar sprokkelen met het verkopen van producten of diensten op straat (trabajos informales).
Zo kun je denken aan de verkoop van bloemen bij stoplichten, schoenpoetsen in winkelstraten, een kraampje met sigaretten en snoepjes op drukke punten of verse arepa’s, empanadas of tinticos rondom kantoren.
Men is compleet afhankelijk van deze dagopbrengst. Door de regels van de quarantaine kunnen deze mensen dus niet werken. Een dag niet gewerkt, is een dag geen eten. Hoe langer er niet gewerkt kan worden, hoe langer zij geen inkomen hebben. Schokkend is het percentage dat leeft van deze trabajos informales: dit is maar liefst 47%.. (Cijfers DANE).
Een van de gemeentes waar veel mensen hun inkomen generen door middel van straatverkoop is in Soacha. Soacha, gelegen in de voorstad van Bogotá, is een van de meest dichtbevolkte gemeenten in Latijns-Amerika en telt 290 mensen per vierkante kilometer. 36% van de inwoners leeft in extreme armoede.
Via social media vroeg de burgemeester Juan Carlos Saldarriaga de mensen een rood item, zoals een stuk stof, voor de deur of het raam te hangen wanneer zij dringend humanitaire steun nodig hebben. Dit omdat zij bijvoorbeeld alleenstaande ouders zijn of ernstig ziek, en niet naar buiten kunnen of de financiële middelen niet hebben om boodschappen te doen. Hij riep de bewoners op tot solidariteit en hun buren te steunen in deze moeilijke tijden.
Er zijn 200.000 pakketten met levensmiddelen uitgedeeld, maar deze steun is nog altijd onvoldoende. In Soacha zijn er minstens 300.000 gezinnen die nog altijd een zwaar tekort hebben aan levensmiddelen. Is het niet het corona virus dat moordend om zich heen slaat, dan is het wel de honger die alsnog vele slachtoffers zal maken.
AUTEUR
Over Kim
Kim woonde sinds oktober 2017 in het naar eigen zeggen “prachtige chaos” van Bogotá. Hier werkte ze als concept designer bij een architecten- en interieurbureau. Naar eigen zeggen leert ze elke dag iets nieuws over de cultuur van Colombia en over haarzelf. Deze “learnings” deelt ze graag met de lezers van Colombiaans.nl.
Reacties: info@colombiaans. nl
Lees ook
– Colombia verlengt quarantaine tot en met 26 april
– J Balvin brengt nieuw album Colores uit en doet mee aan coronashow
– Colombiaanse rollercoaster: In Colombia blijven of terug naar Nederland?
– Op bezoek bij de koffieboeren van Colombia
– Nederlander in Colombia 32: Anko (CEO Avianca)
– Copa America uitgesteld naar 2021 vanwege het coronavirus
– De leukste programma’s over Colombia.. gewoon gratis!
Volg ons op social media!
Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.
* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.