Aboutaleb in Colombia

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam is in Colombia aangekomen om te praten over het grote cocaïneprobleem van zijn stad. Nederland en dan met name Rotterdam is een van de grootste en belangrijkste doorvoerhavens voor de harddrug.

Samenwerking verbeteren met Colombiaanse autoriteiten

Burgemeester Aboutaleb is in Cartagena om te praten over een intensivering van de samenwerking tussen de twee havensteden. Dit jaar alleen al is er in Rotterdam ruim 20.000 kilo drugs in beslag genomen. De afgelopen jaren neemt de cocaïneproductie in Colombia explosief toe.

aboutaleb in colombia

Rotterdam is een belangrijk tussenstation

Generaal Sanabria geeft in Cartagena leiding aan zijn drugsbrigade en is het eens met de Rotterdamse burgemeester. “Een van de belangrijkste havens is Rotterdam. We zien in Nederland bendes die nauwe contacten onderhouden met invloedrijke Colombiaanse organisaties”.
“Nederland zou meer moeten en kunnen doen

Aboutaleb is dan wel in Colombia, maar vindt dat Nederland ook een behoorlijk steentje moet bijdragen. Hij ziet een intensieve samenwerking met de Colombiaanse politie in Cartagena erg zitten. “Ik zou hier een aantal van onze mensen willen neerzetten. Politiemensen en douaniers zouden hier moeten zitten. Daarnaast zou er meer geld vrij moeten komen om onze strijd tegen drugs voort te zetten. Al deze dingen gebeuren nu niet maar zie ik in de toekomst wel gebeuren”.

Kapotte drugsscanners

Aboutaleb was voor dat hij in Colombia aankwam op vijfdaags bezoek op Curaçao. Hier wachtte hem een onaangename verrassing. “Het klinkt misschien vreemd maar kapotte drugsscanners op Curaçao vormen een groot probleem voor Nederland. De meeste scanners zijn al jaren kapot heb ik begrepen. Dat maakt het eenvoudig om drugs van Curaçao naar Nederland te smokkelen”, aldus Aboutaleb. Burgemeester Aboutaleb vloog na zijn bezoek aan Willemstad door naar Colombia. Met Curaçao bestaat al een nauwe samenwerkingsverband maar Aboutaleb wil dit uitbreiden door ook de opsporingsdiensten met elkaar te laten samenwerken. Na zijn werkbezoeken aan Curaçao en Colombia wil de burgemeester van Rotterdam met politici om de tafel om zijn bevindingen te bespreken en de problemen die er bestaan aan te kaarten.

Lees ook

Rutte: ‘We zetten ons in voor vrede in Colombia’

Gerelateerde berichten