Recentelijk kwam het boek van Karin Anema uit genaamd ‘Wet van de Stilte’. In Wet van de stilte gaat Karin Anema op zoek naar de verhalen achter het vredesproces dat plaatsvond in 2016. Hierbij gaat zij verschillende locaties in Colombia af en spreekt verschillende mensen die direct betrokken waren bij het gewapend conflict dat 53 jaar duurde. Het werd een boek met vele gezichten. Wij mochten het boek reviewen en vertellen je kort wat verhalen. Let’s go!
Door: Luis van Baren
Van noord naar zuid
Karin Anema (1955) reist van noord naar zuid en spreekt met boeren, daders, slachtoffers, ex-strijders en schreef de verhalen op en bundelde deze in een innemend kijkje achter de schermen van het gewapend conflict. Dit conflict betreft niet alleen de FARC maar ook andere gewapende groeperingen zoals de ELN, AUC en paramilitairen.
Attractie: 24 uur leven als FARC-strijder
Karin spreekt ook met ex-strijder Juliana die zich aanmeldde bij de FARC op slechts 13-jarige leeftijd na te zijn weggelopen van huis. Zij praat over het groeiende toerisme in Colombia en ziet hiervoor ook mogelijkheden weggelegd voor een heuse FARC-tour. 24 uur leven als een FARC-strijder. Leven zonder water, licht en elektriciteit, hutten bouwen. Als de Pablo Escobar-tour zo populair is, is er ook ruimte voor een FARC-tour. Dit onder het mom van ‘reizigers zoeken geen reizen maar belevingen en ervaringen’.
Eens een guerillero…
In Bogotá spreekt Karin met ex-FARC-strijder Boris. Deze zegt hierover: ‘Ik mis het “wij-gevoel” nog iedere dag. De maatschappij is vandaag de dag meer individualistisch geworden dan ooit. Het strijder zijn was ook een mooi leerproces. Leer je maar eens wapenen tegen de kou, warmte, slecht eten, te weinig slaap en toch een douche te maken. Dat is wat mensen niet zien maar wel hoe een leven van een guerillero er uit ziet. Maar eens een guerillero, altijd een guerillero. Deze belooft niet naar huis terug te keren’.
Betalen in kinderen
In Bogotá ontmoet Karin Ferley. Na een gezamenlijk motorritje vertelt hij haar dat hij de FARC diende van zijn 13e tot zijn 17e. Hij vertelt dat hij als kind werd meegenomen. De FARC wilde in eerste instantie geld van zijn vader innen, maar deze mocht ook betalen in ‘kinderen’. Ferley wordt hierop meegenomen en gerekruteerd. Ferley groeit uit tot een modelsoldaar die erg geliefd is maar het strijden op een dag zat is. Moe van de strijd komt hij bij zijn terugkeer oog in oog met zijn moeder te staan. Deze blijkt totaal ontvreemd van hem te zijn en wil niets meer van hem weten. Zelfs een knuffel kan er niet van af.
Karin (zie foto hierboven) spreekt met verschillende (ex-)boeren die nu in de toeristische sector werken als gids en krijgt hierbij een duister kijkje achter de schermen en hoort waar het geld van de bekende Ciudad Perdida treks naartoe gaan. Slechts 5 bedrijven profiteren van deze treks, maar niet de lokale bevolking. De Kogi die tijdens de trek een keer langskomen willen eigenlijk niets met de toeristen of wie dan ook te maken hebben, maar omdat dit geld in het laatje brengt, vertellen ze de toeristen toch nog wat verhalen over hun gemeenschap. Karin krijgt tijdens haar reis en verblijf in hostels twee keer aangeboden of zij in het kader van nieuwe dingen ervaren, eens wil deelnemen aan een “Coke cooking class”. Dit om aan te geven hoe krankzinnig de toeristische sector is geworden.
Blanca wil weten waar haar dochter is gebleven. Blanca is een van de slachtoffers en eist tot op de dag van vandaag gerechtigheid. Ze geeft aan dat in Colombia de Wet van de Stilte regeert. Op elke hoek kan er namelijk iemand staan mee te luisteren en je verklikken bij welke gewapende groepering dan ook. Dit kan je zomaar het leven kosten en precies dát is de reden waarom ‘De wet van de stilte’ regeert, vaak nu nog. De gewapende groeperingen bestaan nog steeds maar heten formeel geen FARC meer. De mensen die Karin spreekt geven aan niet in een vredesakkoord te geloven. Zo staan er nog heel veel meer verhalen in Wet van de stilte.
Onderste uit de kan
Karin schrijft beeldend en de verhalen met haar gesprekspartners gaan diep. Het is soms net of je als lezers zélf de reis maakt. Het boek is serieus maar nooit saai. Er komen stevige verhalen langszij maar Karin schuwt niet om door te vragen en het onderste uit de kan te halen tot aan details toe.
Conclusie en beoordeling
Ik geef het boek 4 sterren. Karin maakt makkelijk contact en haalt het onderste uit de kan bij mensen die eerst lijken te twijfelen om hun verhaal te doen maar vinden dat de wereld moet weten over hun leed en de gebeurtenissen die zich niet alleen afspelen in het verleden maar ook in heden. Er komen veel Colombiaanse woorden, spreekwoorden en gezegden in voor en dat is voor veel volgers van Colombiaans.nl herkenbaar en maakt het stiekem nóg leuker om te lezen. Ik denk dat je dit boek moet lezen als je geïnteresseerd bent in het verhaal achter het gewapende conflict.
De wet van de stilte is nu verkrijgbaar
De wet van de stilte – reis door Colombia van Karin Anema is nu verkrijgbaar voor 23,50 en is een prachtig document geworden dat toegankelijk is voor iedereen die geïnteresseerd is in niet alleen het gewapende conflict, maar ook Colombia. Er staan hartverscheurende verhalen in die moeilijk zijn om in deze review te beschrijven maar een realistische kijk op de werkelijkheid geven en een compleet beeld van betrokkenen.
Wil je het boek direct kopen? Ga dan naar de website van Scriptum of koop het boek via Bol.com
Over Luís Ernesto
Luis Ernesto een fanatiek reiziger en heeft zijn roots in Colombia. Hij zet zich actief in voor de Colombiaanse gemeenschap in Nederland en organiseert Latin-evenementen zoals Colombian Vibes en Feliz Navidad. Zijn favoriete gerecht is bandeja paisa en drinkt graag jugo de lulo.
Reacties: info@colombiaans. nl
Volg ons op social media!
Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.
* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.
– Beluister de podcast met Karin Anema hier– Bekijk een boektrailer hier