Colombiaanse springaap

Zeldzame Colombiaanse springaapje met uitsterven bedreigd

De “Plecturocebus caquetensis”, ja zeg dit maar eens snel achter elkaar, werd pas ontdekt in 2010. De wordt deze zeldzame Colombiaanse springaapje met uitsterven bedreigd. Onder andere Juan Sarmiento Sierra is een petitie gestart om deze zeer zeldzame aap-soort te beschermen. Teken je mee?

– Tekst: Luis Ernesto van Baren (LinkedIn)

Minder dan 250 Colombiaanse springaapjes

Dat de Plecturocebus caquetensis zeldzaam zijn is een understatement. Er zijn zeer vermoedelijk minder dan 250 aanwezig. Reden voor deze petitie is dat de leefomgeving van de Colombiaanse springaapje wordt aangetast door houtkap in hun natuurlijke leefomgeving.

Colombiaanse springaap
Het aapje is zo groot als een kat en beschikt over 23 paar chromosomen. De springaapjes maken ‘relaties’ voor het leven en leven dus in koppeltjes. Deze koppeltjes maken hun relatie kenbaar door hun staarten in elkaar te verstrengelen.

Het Colombiaanse springaapje als huisdier

Het Colombiaanse springaapje dat ook wel ‘mono Titi del Caquetá’ heet, leeft voornamelijk in departementen Caquetá, Putumayo en Cauca maar wordt met de dag minder door menselijke bemoeienis met de natuur. Alsof de bedreiging van hun leefomgeving in het oerwoud nog niet genoeg is zijn er mensen die op het dier jagen. Een van de andere bedreigingen is de handel in wilde diersoorten. Er zijn mensen die het aapje vangen en verhandelen op een illegale markt als huisdier.

Colombiaanse springaap

Het springaapje aan hun lot overgelaten

Het Colombiaanse springaapje is jaren aan zijn lot overgelaten en hun bedreiging met uitsterven niet erkend door de Corpoamazonia. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het beschermen van natuur en diersoorten die hier leven. Deze overheidsinstantie heeft verzuimd in de afgelopen jaren in te grijpen terwijl er veelvuldig bossen werden gekapt en hierdoor verschillende zeldzame diersoorten bedreigd met uitsterven waren, in met name het departement van Caquetá. Ook het ministerie van Milieu is hierbij ernstig in gebreke gebleken.

Teken de petitie en red het springaapje

Teken hieronder de petitie en help om het Colombiaanse springaapje te redden. Onder de naam #SalvemosAlMonoTitíDelCaquetá wordt deze actie steeds bekender.
Teken hier de petitie >

Gerelateerde berichten