Tanja Nijmeijer ontvangt visum en mag in Colombia blijven

Het Grondwettelijk Hof in Colombia heeft gisteren bepaald dat de Nederlandse ex-FARC-strijdster Tanja Nijmeijer in Colombia mag verblijven en officieel een visum ontvangt. Deze heeft men ook aan andere buitenlandse strijders die uitkwamen voor de FARC toegekend.

Door ontvangst van dit visum zal Nijmeijer een ‘normaal burger’ zijn en aan haar leven in de maatschappij kunnen beginnen. Naast Nijmeijer zullen 84 andere buitenlandse ex-strijders een visum in ontvangst nemen. Dit decreet werd zelfs al het ‘Decreto Tanja’ genoemd en men moest hierover stemmen. Dat leidde tot een uitkomst van 8-1.

De buitenlanders die vochten voor de FARC

Er vochten veel buitenlanders voor de FARC. Deze worden officieel vrijgesproken en mogen hun burgerleven voortzetten in de maatschappij. Onder de nationaliteiten die streden voor de FARC zaten 54 Venezolanen, 16 Ecuadorianen acht Brazilianen, twee Chileense, een Argentijnse, een Nederlandse, een Panamese , een Dominicaans en een Fransman.

De toekomst

Tanja Nijmeijer zei eerder dat zij een zogenoemde ‘jungle soap’ wil maken. Deze soap zou moeten gaan over het leven in de jungles van Colombia. Daarnaast zou ze les willen geven. De Twentse Tanja Nijmeijer strijdt ondertussen 15 jaar voor de FARC, maar daarin kwam onlangs een einde nadat het vredesakkoord werd getekend. Samen met haar vriend verblijft ze op dit moment in een opvangkamp ten zuiden van Cali.

Gerelateerde berichten