Strijden voor gelijkheid In Colombia

Strijden voor gelijkheid In Colombia!

Strijden voor gelijkheid In Colombia moet nog steeds… Colombia, de plek waar de natuur je klein laat voelen en de mensen je verrassend vriendelijk verwelkomen. Maar ook de plek waar 33% van de bevolking leeft in extreme armoede en waar 1 op de 5 minderjarige meisjes zwanger is of is geweest. Ongelijkheid is niet alleen te zien aan de verdeling van voedsel, maar ook aan de verhouding tussen mannen en vrouwen. Vrouwen worden vaak bestempeld als tweederangsburgers.

Strijden voor gelijkheid In Colombia

Op dit moment is Andrea van der Leeuw (hierboven rechts op de foto) druk bezig met het op poten zetten van een project voor vrouwen in een van de meeste armste wijken in Medellin. Andrea is als baby geadopteerd uit Colombia naar Nederland. En nu ze weer in Colombia woont wil ze graag iets betekenen voor de meiden in Medellin. Om deze reden is zij gestart met de stichting Volunteers in Colombia, die strijdt voor gelijkheid.

In Februari 2021 wil Andrea een boks project genaamd Box2Grow starten, met als doel: Meisjes en vrouwen tussen de 7 en 25 jaar die worden benadeeld door armoede en gendergeweld, te empoweren. “We willen hun zelfvertrouwen en zelfrespect verbeteren, hen in staat stellen onafhankelijker te worden en gezondere levenskeuzes te maken voor een betere toekomst”, aldus Andrea.

Strijden voor gelijkheid In Colombia

Wat is normaal voor jou?

“We waren erg verbaasd toen wij antwoorden kregen van de meiden op deze vraag. Doordat kinderen opgroeien in een bepaald milieu, krijgen zij een bepaalde perceptie van het woord “normaal” mee”, zegt Andrea.

Andrea legt hier meer over uit: “Kindermisbruik komt veel voor in deze wijk en de helft van de gevallen vindt plaats in de huiselijke sfeer. Dit betekent dat meisjes van kleins af aan misbruikt worden. Zij groeien hier mee op, dus hoe kunnen ze ooit weten dat het niet gebruikelijk is? Daarom gaan wij tijdens het programma in gesprek met de meiden over hun definitie van “normaal”. Pas als ze voor zichzelf weten waar hun grenzen liggen, kunnen ze deze ook aangeven.”

Strijden voor gelijkheid In Colombia

Sporten als oplossing

Sport maakt gelijk en creëert een cultuur waarin mensen op elkaar kunnen bouwen. Juist dat is zo belangrijk voor de Colombiaanse meiden en Andrea licht toe waarom: “Doordat vrouwen worden achtergesteld, krijgen zij veel minder kansen.

Zij blijven vaak in hun trauma zitten, ze hebben namelijk geen veilige omgeving waarin ze aan zichzelf kunnen werken. Bij het Box2Grow project krijgen zij daar de kans voor. Er wordt bovendien een plek gecreëerd waarin de meiden elkaar kunnen helpen, zodat ze binnen én buiten het project een sterker netwerk krijgen om op terug te vallen.

Strijden voor gelijkheid In Colombia

Wat jij kan doen om te helpen?

Om dit alles te kunnen realiseren, is hulp hard nodig. Daarom zijn wij ook een leuke online veiling gestart waar mensen kunnen bieden op verschillende items. We zijn ook nog steeds opzoek naar mensen die iets leuks willen doneren voor deze veiling. Het is leuk om te zien dat mensen achter de veilig staan. Je kunt bijvoorbeeld bieden op een nachtje weg op een finca, lessen Spaans, een kaas van HolAndes en een boksclinic van kampioen Lorena “Lady Pitbull” Klijn. Bekijk de items die geveild worden op:
https://auction.volunteersincolombia.com

Strijden voor gelijkheid In Colombia
Wil jij een financiële bijdrage leveren? Ga voor meer informatie naar de Nederlandse pagina: https://volunteersincolombia.com/nl/doneren

Kun jij op een andere manier bijdragen aan ons project, bijvoorbeeld door ons te helpen in de vorm van diensten? Of heb je een leuk idee voor een inzamelingsactie? Laat het vooral even weten! Stuur dan een e-mail naar [email protected]

Beluister het interview met Andrea

– Beluister hieronder via SoundCloud het interview dat DJ Suba had met Andrea over Box2Grow.

Lees ook

– Nederlander in Colombia 31: Andrea
– Colombiaans start met podcast genaamd ColombiCast

Gerelateerde berichten