Nederland kiest Colombia als strategisch partner

Nederland kiest Colombia als strategisch partner

Het AGF meldt dat Nederland Colombia heeft gekozen als strategische partner in Latijns-Amerika. Nederland zal haar kennis en innovatie overdragen aan Colombia in de hoop dat Colombia zijn agrarische export naar Europa zal vergroten.

Op de Verenigde Staten na, is Nederland het tweede grootste agrarische exporteur ter wereld. Dat is een grote prestatie voor zo’n klein land. Dat maakt dat Nederland één van de top-5 landen is met de meeste buitenlandse handel.

Nederland kan deze grenzen niet meer oprekken en wil daarom gaan bouwen op Colombia’s landbouwmogelijkheden. Nederland zal zijn agrarische kennis delen met Colombia om in de toekomst het logistieke centrum te worden van Colombia’s agrarische verkoop aan Europa. Een slimme zet van de Nederlanders.

Volgens Jan Willem van Bokhoven, die wij eerder in het jaar nog interviewde, hoopt Nederland zijn kennis en ervaring te mogen delen met Colombia. ‘Samen met 6 andere landen nemen we deel aan Expo Agrofuturo 2016’. ‘We zijn sterk in de productie van appelen, peren, bloemen en andere planten’. ‘Daarnaast produceren we genetica en zaden’.

Tot aan afgelopen juli had de Colombiaanse afzet aan Nederland 626 miljoen. Colombia exporteert onder andere bananen, koffie, bloemen en palmolie naar Nederland. Het Holland House wil het fruitassortiment uitbreiden.

Gerelateerde berichten