Colombiaans.nl jaaroverzicht nieuws Colombia 2016

Wat een jaar is 2016 geweest. Voor Colombia was het een roerig jaar met ups en downs. Wij hebben het drukker dan ooit gehad om het allemaal bij te houden. We probeerde het belangrijkste nieuws in Colombia zo goed mogelijk te verslaan. Ook in Nederland waren er Colombiaans-gerelateerde onderwerpen die het waard waren om over te schrijven. Hieronder staat het jaar in vogelvlucht beschreven. Veel leesplezier.

Januari

Aan het begin van het jaar mochten we aankondigen dat we de diensten van Colombiaans.nl gaan uitbreiden. Naast een Colombiaanse folkloristische dansgroep kondigden we aan dat we ook een reisbureau zullen starten genaamd: Go2Colombia.nl. Go2Colombia biedt betaalbare reizen aan naar Colombia, maar ook korte trips. Dan kun je denken aan trips zoals Caño Cristales en Ciudad Perdida.

De film El abrazo de la Serpiente dingt mee voor een Oscar in de categorie ‘Beste buitenlandse niet Engelstalige film’. De film behaalde 7 filmprijzen en kreeg 6 nominaties op verschillende internationale filmfestivals. Helaas viel hij niet in de prijzen bij de Oscars.
Lees het bericht
Op Miami beach wordt er in het voormalige huis van Pablo Escobar bij opgravingen een geheime kluis gevonden. Zakenman Christian de Berdouare wilde het huis herbouwen en was bezig aan een muur toen deze instortte, een fundering raakte en inzakte. De vloer zakte in en de kluis werd zichtbaar. De kluis woog 300 kilo en was het onderzoeken waard.
Lees het bericht

Colombia-aanvoerder Mario Yepes maakt bekend dat hij stopt met profvoetbal. Hij speelde 102 interlands voor Colombia en maakte hierin 6 goals.

Februari

Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek publiceert een artikel waarin de grootste kanshebbers voor een Nobelprijs worden besproken. Men noemt Santos en Timoschenko als kanshebbers in de categorie ‘Nobelprijs voor de Vrede’.

Verder is er in februari veel te doen om het Zikavirus. Het virus wordt verspreid door zogenoemde Aedes-muggen. De ziekte verloopt meestal vrij mild. Er bestaat geen tegengif of vaccin. In de oorsprong gaan de symptomen en ziekte vanzelf over. Voor mannen en vrouwen stellen onderzoekers vast dat een infectie van het Zikavirus niet schadelijk is. Desalniettemin kan het wél schadelijk zijn voor zwangere vrouwen en het ongeboren kind.

Maart

Het bureau van toerisme, ProColombia, meldt dat Medellín de snelst groeiende trekpleister van 2015 was. Medellín is het meest bezocht en de toerismeaantallen zullen ook in 2016 blijven stijgen.

Atradius laat weten dat Colombia in de top-8 landen staat als het gaat om zakelijke kansen. Colombia heeft een relatief politiek klimaat met een fatsoenlijk macro-economisch beleid. Daarnaast is Colombia veel veiliger geworden waardoor het overheidsbeleid doeltreffender is. Colombia is ook afhankelijk van haar grondstofprijzen die op dit moment niet hoog zijn, maar daardoor wel veel afgenomen worden.

In maart wordt het vliegveld van El Dorado uitgeroepen als ‘Beste van Zuid-Amerika 2016’.
Lees het bericht

April

Het wetsvoorstel om het homohuwelijk toe te staan in Colombia wordt aangenomen. Dat houdt in dat geen rechter of notaris een huwelijksvoltrekking mag weigeren op basis van iemand zijn geaardheid. Met deze historische beslissing is Colombia het vierde land in Latijns-Amerika waar het homohuwelijk is toegestaan. De landen voorgingen zijn Mexico, Argentinië en Uruguay.

In het eilanddrama waarin bij de Rosario eilanden een Nederlandse vrouw wordt vermoord, vertrekt die maand een Nederlands onderzoeksteam naar Colombia om aanwijzingen te vinden. De 65-jarige gepensioneerde dierenarts en man van het vrouwelijk slachtoffer wordt verdacht van moord en vlucht Colombia uit. Wat eerst lijkt op een zaak die Cartagena in de doofpot wil stoppen om het toerisme niet te beschadigen, krijgt een andere wending wanneer duidelijk wordt dat het verhaal van R. Putker niet geheel klopt.

Lees alles over het eilanddrama

Mei

Kansrijk Colombia
In mei waren we aanwezig bij het evenement Kansrijk Colombia. Dit evenement werd georganiseerd door het RVO en Holland House Colombia in Klarenbeek en Rotterdam. Dit evenement is bedoeld om de Nederlandse ondernemer te prikkelen en te ondersteunen om zaken te gaan doen in Colombia. Men kon kiezen uit een aantal workshops en er waren een aantal sprekers zoals Jan-Willem van Bokhoven, directeur van het Holland House en Merijn van SYOU.

 jaaroverzicht nieuws Colombia 2016

Juni

Het Colombiaans voetbalelftal speelt de honderdste editie van de Copa America in de Verenigde Staten. De Colombiaanse voetbalploeg bereikt op het nippertje een podiumplaats door het gastland met 1-0 te verslaan. Chili wint net zoals vorig jaar de Copa America.

Ruim 6000 Colombianen poseren naakt op het Simón Bolívar-plein in Bogotá. De bekende Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick wist maar liefst 6.132 mensen te strikken voor zijn foto.

Lees het bericht

De Colombiaanse regering en de FARC bereiken een historisch akkoord die alleen nog maar ondertekend hoeft te worden.

Juli

Het bezoek van Fernando Botero aan Nederland
Grootmeester Fernando Botero kwam in juli naar Nederland om zijn tentoonstelling Celebrate Life te openen (zie de video van de exclusieve persopening). De tentoonstelling werd gehouden in Kunsthal Rotterdam. Ik mocht hier speciaal bij de persopening zijn om van de grootmeester zelf en zijn dochter Lina een rondleiding te krijgen. Hij vertelde over de verschillende kunstwerken die ook wel symbool staan voor de verschillende periodes in zijn leven. Bekijk hieronder de nooit vertoonde beelden van de persopening van ‘Celebrate Life’ in Rotterdam.

Lees alles over Botero

Op het jaarlijkse World Travel Awards (WTA) ontvangt Medellín de prijs voor ‘Beste city trip Zuid-Amerika‘.
Lees het bericht

2016 was de 22e sterfjaar van voetballer Andrés Escobar. We schrevedn een verhaal over de talentvolle ‘calidoso’ die alleen nog zijn handtekening hoefde te zetten onder een contract bij AC Milan. Hij zou Valderrama opvolgen als aanvoerder. Lees hier het aangrijpende verhaal.

Andrés Escobar – De Kronieken van een Heer

Atlético Nacional wint de Copa Libertadores. De Copa Libertadores is de equivalent van de Champions League. Nacional won door het Ecudoriaanse Independiente del Valle te verslaan in de finalewedstrijden met 1-1 en 1-0.
Lees en bekijk deze historische prestatie

 jaaroverzicht nieuws Colombia 2016

Augustus

In augustus maakten we bekend dat we een nieuwe dienst gaan aanbieden. Naast Aires Colombianos en Go2Colombia.nl presenteren we nu ook hoogwaardig handwerk uit Colombia. Handgemaakt door onder andere indianen presenteren we het nieuwe initiatief: Ecolombia. Ecolombia is een bedrijfje dat handgemaakte Colombiaanse spullen verkoopt zoals horloges, sjaals, poncho’s, schoenen, handtassen en kettingen. Dus wil je iets unieks geven als cadeau? Kijk dan eens op de website van Ecolombia.eu.

Op de Olympische Spelen in Rio pakt Colombia een recordaantal medailles. Op de medaillespiegel van 2016 komen maar liefst 3 gouden, 2 zilveren en 3 bronzen medailles te staan. Colombia pakte de gouden medailles in judo (Yuri Alvear), hink-stap-springen (Caterine Ibargüen) en BMX’en (Mariana Pajón).

Museum voor Moderne Kunst van Bogotá (MAMBO) maakt samen met Johnnie Walker de korte film ‘Keep Walking Colombia’. De prachtige korte film vertelt het verhaal van een aantal Colombianen die hun eigen verhaal hebben om deel te nemen aan de naakte fotosessie van Spencer Tunick.


Eind augustus wordt er een biljet van Gabriel García Márquez gepresenteerd. De biljet van 50.000 COP is in euro zo’n 15,20 waard. Aan de ene zijde van het biljet staat Gabo en aan de andere zijde staat een ander symbool van Colombia, namelijk The Lost City, ook wel bekend als Ciudad Perdida. Het biljet werd gepresenteerd en voor het eerst in gebruik genomen in Santa Marta.

Lees alles over Márquez

Wielrenner Quintana laat zijn spierballen zien in de Vuelta en laat Contador en Gesink achter zich.

September

De website van Go2Colombia.nl gaat online. Ook de speciale Opening Deal wordt gepresenteerd.

Bekijk de reis naar Colombia

 jaaroverzicht nieuws Colombia 2016

Dansgroep Aires Colombianos viert haar 1-jarig bestaan
Op 24 september vierde Aires Colombianos haar 1-jarig bestaan in Club 8. Het feest werd zeer goed bezocht. Ook was gastspreker Nathalie Rietman van La Vecina aanwezig om te vertellen over haar project en basisschool in Cartagena. Met live muziek, drankjes, fantastisch publiek en dans werd het een sfeervolle folklorische avond.
Ondertekening van het vredesakkoord
Op 26 september werd in havenstad Cartagena het vredesakkoord getekend door president Santos en FARC-leider Rodrigo Londoño. Voor deze historische gebeurtenis was veel internationale belangstelling. Santos was zo verheugd dat hij met een gerust hart een referendum aankondigde waarin de Colombianen een ‘ja’ of een ‘nee’ konden stemmen op de vraag of de voorwaarden van het vredesakkoord uitgevoerd mochten worden. De feiten op een rij. De strijd tussen de regering en de FARC is ten einde. We nemen een duik in de archieven en statistieken en zetten de feiten en getallen op een rij.

Bekijk de feiten

Oktober

Het referendum
Het volk mocht op 2 oktober gaan stemmen of het vredesakkoord en daarmee de voorwaarden uitgevoerd mochten worden. De mensen konden vanaf 08:00 – 16:00 uur naar de stembussen om hun stem uit te brengen. Maar liefst 60% van de bevolking bleef thuis of bracht in ieder geval geen stem uit. Het volk stemde ‘nee’. Het verschil was zeer miniem. Er zat een verschil van 63.000 stemmen tussen beide kampen.

Het crisisberaad
Santos belegde vrij snel na de uitslag van het referendum een crisisberaad met zijn grootste directe tegenstanders. Pastrana en Uribe schoven aan om hun zorgen en argumenten te uiten op de volgens hen ‘te milde voorwaarden’ voor de FARC. Met de hernieuwde voorwaarde ging hoofdonderhandelaar Humberto de la Calle eind oktober terug naar Havana voor een heronderhandeling.

Nobelprijs voor de Vrede
Santos kreeg een aantal dagen later op 7 oktober de Nobelprijs voor de Vrede. Hij kreeg deze prijs voor zijn tomeloze inzet voor de vrede in de afgelopen jaren. Ook zei de jury dat de prijs bedoeld is voor het Colombiaanse volk, dat ondanks alles, is blijven geloven in een betere toekomst waarin vrede realiteit wordt. Met het winnen van de Nobelprijs is een bedrag van 830.000 euro gemoeid. Santos maakte bekend dat dit geld naar de slachtoffers van het conflict zal gaan.

‘De FARC gaat niet heronderhandelen’, zijn de stevige woorden van Tanja Nijmeijer. Die zegt dat als de huidige voorwaarden geen doorgang plaatsvinden de FARC weer ‘terug de jungle’ in zal gaan. Wat inhoudt dat men de wapens weer ter hand zal nemen.

Het radiointerview met NPO Radio 1
Voor het programma mocht ik met Sjors van Veen spreken over de actualiteit in Colombia. Het ging over het vredesproces, het referendum, de uitslag van het referendum, de Nobelprijswinnaar Santos en de toekomst van het vredesakkoord.

De Lonely Planet roept Colombia uit als nummer 2 must-see landen in 2017. Colombia moet Canada voor zich dulden.
Bekijk het bericht

November

Er wordt druk gesleuteld aan het nieuwe vredesakkoord. De exacte en complete voorwaarden worden angstvallig geheimgehouden. Niemand krijgt het hele definitieve akkoord te zien. Er komen een aantal details naar buiten.
Bekijk het bericht

J Balvin
Als recensent mochten we het concert van J Balvin in het Amsterdamse Paradiso bezoeken op 8 november.

Op 29 november crasht een vliegtuig van het Boliviaanse Lamia in de gebergte van El Gordo nabij Medellín. Hierbij komen 72 passagiers om het leven onder wie nagenoeg het gehele voetbalelftal van het Braziliaanse Chapecoense. Zij waren op weg naar Medellín om de finale om de Copa Sudamericana (vergelijkbaar met Europa League finale) te spelen.
Bekijk het bericht

December

Begin december keurt het Congres, na het Senaat, als laatste het nieuwe vredesakkoord goed. Het vredesakkoord mag uitgevoerd worden en maakt officieel een einde aan 52 jaar burgeroorlog in Colombia.

Colombiaans.nl maakt bekend te zullen gaan starten met een magazine over Colombia. De aanmeldingen zijn der mate dat het eerste Colombia-magazine in Nederland een feit is. Deze zal 4x in het jaar verschijnen onder de naam: ‘Bolívar’.

In december vindt het eerste editie van een nieuw festival plaats. Festival ColorEs Colombia organiseert dit festival op 9, 10 en 11 december. Het festival werd gehouden in Amsterdam en Rotterdam.

De oprichting van de politieke partij van de FARC is een feit. De partij zal door het leven gaan als ‘Voces de Paz’.

De KLM laat weten dat het de vluchten naar Cali zal schrappen. In plaats van de salsa-stad kiest men voor Cartagena. Vanaf 28 maart 2017 zal KLM de connectievlucht Amsterdam – Bogotá – Cartagena maken.

Op 27 december stellen diverse onderzoekteams vast dat de crash te wijten is aan brandstoftekort. Bij vertrek in Bolivia had het toestel te weinig brandstof. Daarnaast was het vliegtuig te zwaar beladen. 42.148 kilogram woog het toestel, maar het toegestane maximum was 41.800 kilo.

2017

Zonder verleden geen toekomst. Voor 2017 hebben we een aantal leuke dingen op de planning staan. In januari zullen we een magazine uitbrengen die Colombia in de breedste zin van het woord zal vertegenwoordigen. Hieraan zullen meer dan 10 schrijvers meewerken. Het wordt een magazine met onderwerpen zoals economie, muziek, dans, adoptie, politiek, film, puzzel, taal, interviews en columns.

Ook mag ik weer spreken op de radio. Het programma van Radio NPO1 wordt uitgezonden op dinsdag 3 januari, op de nacht van maandag naar dinsdag. Het interview zal plaatsvinden tussen 5:10 – 5:25 uur. Het zal gaan over 2017. Hoe gaat deze eruit zien voor Colombia?

Het wordt hoe dan ook een spannend jaar voor Colombia. Hopelijk kan men de vrede handhaven en de criminaliteit indammen met het verdwenen balans dat de FARC in stand hield.

Namens Carlo John, Diego en ondergetekende willen we jullie een fantastisch uiteinde van 2016 wensen en een voorspoedig 2017! In 2017 zullen we je op de hoogte blijven houden van de ontwikkelingen in Colombia en uiteraard van Colombiaans-gerelateerde evenementen in Nederland. Voor de extra en exclusievere verhalen verwijs ik nog even naar ons nieuwe Colombia-magazine dat we ‘Bolívar Magazine’ hebben genoemd. Dit wil je niet missen! Wil je je hiervoor nog even snel inschrijven doe dit dan snel hieronder! We hebben een oplage en deze is er bijna doorheen. Op=Op!

Mocht je nog tips, suggesties of opmerkingen hebben, dan staan we hier altijd voor open. Laat gerust van je horen!

Veel liefde, voorspoed en gezondheid gewenst!
Salu2,

Luís Ernesto van Baren
Colombiaans.nl

Inschrijven voor het magazine

Schrijf je hieronder in voor het magazine.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Gerelateerde berichten