Ivan Duque Marquez

Ivan Duque Marquez

Ivan Duque Marquez is president van Colombia sinds 17 juni 2018. Hij nam het stokje over van de succesvolle Juan Manuel Santos die na twee ambtstermijnen afscheid nam als president. Santos zijn voorganger was Alváro Uribe en de nieuwe president Duque is een kandidaat uit “kamp Uribe”.

Persoonlijk

Ivan Duque Marquez werd geboren op 1 augustus 1976 in Bogotá. Hij heeft een broer, zus en ouders waarmee hij goed contact heeft. Hij spreekt goed Engels doordat hij vele jaren doorbracht op verschillende universiteiten in de V.S..

Iván Duque is een toegewijd katholiek en getrouwd met Maria Juliana Ruiz Sandoval en heeft drie kinderen (Luciana, Matias en Eloisa). Wat velen niet weten is dat Iván Duque een lokale rockster was. In de jaren ’90 zong hij op de middelbare school in de band Pig Nose. Al duurde zijn zangcarrière niet lang hij zocht volgens ingewijden altijd diepgang in songteksten.

Educatie

In 2000 studeerde hij af als jurist aan de Sergio Arboleda Universiteit in Bogota. Verder behaalde hij een Master of Laws (LLM) in International Economic Law aan de American University en een Master in Public Policy Management aan de Georgetown University in Washington D.C.

Ivan Duque Marquez

Loopbaan

Hij begon zijn professionele loopbaan in 1999 als consultant bij de Andean Development Corporation (CAF).

Later werd hij adviseur bij het Colombiaanse Ministerie van Financiën en Public Credit gedurende de regeerperiode van President Andres Pastrana (1998-2002). Daarna vervolgde hij zijn loopbaan bij de Inter American Development Bank (2001- 2013). Daar werkte hij onder meer als Senior Advisor van de Executive Board voor Colombia, Peru en Equador.

Duque was ook een tijdje International Advisor van de vroegere president Alvaro Uribe Velez. Tussen 2010 en 2011 was hij adviseur bij de United Nations (UN). Hij keerde terug naar Colombia om zich kandidaat te stellen voor de Senaat namens de Partido Centro Democatico die geleid werd door de vroegere president Alvaro Uribe.

In 2014 werd hij senator van Partido Centro Democrático. Op dat moment wordt de partij geleid door ex-president Uribe. Duque was echter maar kort actief als senator maar speelt het klaar om maar liefst vier wetten door de kamer heen te krijgen.

  • Wet 1822 van 4 januari 2017;waarin het ouderschapsverlof van de moeder verlengd werd van 14 naar 18 weken.
  • Wet 1831 van 2 mei 2017; waarin de beschikbaarheid van defibrillators in publieke gebouwen werd uitgebreid om meer mensenlevens te redden.
  • Wet 1809 van 29 september 2016; voor een regeling zodat meer ouders hun kinderen konden laten studeren.
  • Wet 1834 van mei 2017, de Orange Law; voor de promotie van creatieve en culturele industrieën.

Ivan Duque Marquez

Ivan Duque Marquez als presidentskandidaat

Door zijn partij wordt Ivan Duque op 10 december officieel aangewezen als presidentskandidaat. Hij won in zijn eigen partij de nominatie met 29,47% voorkeursstemmen van de twee andere kandidaten, Carlos Holmes Trujlo, die 20,15% van de stemmen kreeg en Rafael Nieto die 20,06% van de stemmen kreeg. Niet echt een ruime meerderheid en er was dus een tweede ronde nodig.

In januari 2018 werd bekend gemaakt dat de centrum-rechtse coalitie zou deelnemen aan de Grand Primary voor Colombia met Duque als kandidaat.

Hij zou het gaan opnemen tegen Marta Lucia Ramirez en Alejandro Ordonez. Op 11 maart 2018 won Duque de voorverkiezingen met meer dan 4 miljoen stemmen. Ramirez werd tweede met 1,5 miljoen stemmen en Ordonez werd derde met slechts 385.000 stemmen. Een overweldigende meerderheid dus! Duque benoemde Marta Lucia Ramirez als zijn running mate tijdens de verkiezingen.

Op 27 mei 2018 kreeg Duque de meeste stemmen in de eerste ronde van de verkiezingen van meer van 39%. Hij werd uiteindelijk President van Colombia op 17 juni 2018 nadat hij Gustavo Petro met 54% tegen 42 % had verslagen in de tweede ronde.

Wist je dat…

Verschillende artikelen geschreven
Ivan Duque heeft diverse artikelen geschreven voor verschillende kranten: El Colombiano uit Medellin, Portafolio en El Tiempo van Casa Editorial El Tiempo in Bogota en El Pais in Spanje.

Boeken geschreven
Ook heeft diverse boeken geschreven waarvan het laatste, The future is at the political Center (El futuro esta en el centro) is verschenen op 12 maart 2018.

Ivan Duque Marquez

Ivan Duque als president

Hij werd beëdigd op het Bolivar plein in Bogota op 7 augustus 2018 (zie hierboven). Ivan Duque wil het fragiele vredesakkoord dat de vorige president Manuel Santos gesloten heeft met leden van de FARC terugdraaien om zo de verdeeldheid in het land een halt toe te roepen. Hij erft een land dat zo’n 50 jaar gebukt ging onder bloedige conflicten zowel met de FARC als ook met de cocaïnehandel.

Het feit dat de rebellen van de FARC niet gestraft zullen worden valt niet goed in Colombia. De leden van de FARC zouden 10 zetels in de senaat krijgen zonder dat ze verantwoording af hoeven de leggen aan de slachtoffers of zonder dat ze informatie hoeven te verstrekken over de drugsroutes.

Dit is een slecht voorbeeld voor andere groeperingen, want andere criminele groeperingen zouden zo hetzelfde kunnen eisen. Dit wordt een enorme opgave voor Duque om hier een oplossing voor te vinden. Ook krijgt Duque te maken met de huidige problemen in Venezuela. Meer dan 50.000 mensen zijn al vanuit Venezuela de grens met Colombia over gestoken om hier een beter leven op proberen te bouwen.

De ogen van Latijns Amerika en de wereld zijn op Ivan Duque Marquez gericht. Hij zal deze problemen moeten oplossen tijdens zijn regeerperiode. Een hele opgave waarbij hij alle steun kan gebruiken.

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.


* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Gerelateerde berichten