Dit zijn de 5 rijkste Colombianen

Colombia behoort tot de rijkste landen van Zuid-Amerika.
Maar weet je ook wie de vijf allerrijkste Colombianen zijn?
door: Romke Rodrigo

5. Germán Efromovich  – € 886 miljoen euro

Germán Efromovich is een zakenman geboren in Bolivia. Hij komt uit een Pools-Joodse familie. Voordat hij rijk was, zorgde hij voor brood op de plank met het verkopen van encyclopedieën, het nasynchroniseren van Mexicaanse films in het Portugees en het leiden van een school. Het grote geld heeft hij later verdient in de olie industrie. Als je een keer in Colombia hebt gevlogen ben je met deze man in aanraking gekomen. Hij heeft  namelijk in 2004 de vliegtuigmaatschappij Avianca gekocht. De naam van Efromovich dook ook op in de beruchte Panama Papers, kennelijk heeft hij heel erg zijn best gedaan om belasting te ontduiken.

4. Carlos Ardila Lülle  –  € 2,57 miljard

Carlos Arturo Ardila Lülle is een Colombiaanse zakenman. Zijn meer dan 80 bedrijven zorgen voor wel 40.000 arbeidsplaatsen in Colombia. Carlos is vooral gek op drankjes. Na zijn universitaire studie ging hij direct aan de slag in de soda industrie. Dat was een goede keus want daar ontmoette hij zijn huidige vrouw die ook nog eens de dochter was van de directeur.  Op het moment dat jij in Colombia een slok Postobon, Heineken of Coors Light drinkt, druipt er weer wat geld in laatje van Carlos. Hij kan deze dranken goed aan de man brengen, want hij is ook de eindbaas van het bekende RCN TV. Voetballiefhebbers kennen zijn biermerk ook,  want die prijkt op het shirt van zijn eigen voetbalclub, Atlético Nacional.

3. Jaime Gilinski Bacal  –  3,1 miljard

Dit is misschien wel de slimste man onder de vijf rijkste Colombianen. Bacal heeft gestudeerd aan de prestigieuze Harvard universiteit en is daarna aan de slag gegaan bij een zakenbank in Amerika. Hij was verantwoordelijk voor overnames en fusies van grote bedrijven. Dit heeft hem geen wind eieren gelegd, want hij heeft nu door overnames één van de grootste banken opgericht van heel Zuid-Amerika.

Zijn levensles voor ons is: “There is a moment in life when you have to take all of the risk, just put all of the cards on the table“.

2. Alejandro Santo Domingo  –  € 4,7 miljard

Kennelijk leren ze je op Harvard hoe je rijk kan worden, want ook Alejandro, geboren in Bucaramanga, heeft gestudeerd aan Harvard.  Hoewel hij als zoon van een rijke vader het goed had, heeft hij zijn eigen fortuin opgebouwd. Hij heeft het familiebedrijf uitgebouwd tot de grootste bierbrouwerij van Zuid-Amerika. Na fusies en overnames bezit hij nu aandelen van de grootste brouwerijketen ter wereld. Als jij waar ook ter wereld geniet van een Corona, Stella Artois of Hertog Jan, vul je automatisch de portemonnee van Domingo.

1. Luis Carlos Sarmiento  –  € 10,9 miljard

Dan de nu de man, geboren in Bogota,  met de diepste zakken van heel Colombia. Met het bouwen van wegen en huizen verdiende hij zijn eerste centen. Nu is hij de Big Boss van de grootste bank in Colombia. Meer dan 30% van de banken zijn in het bezit van Sarmiento.  Naast de banken bezit hij nog andere bedrijven waaronder de bekende krant El Tiempo. De 86-jarige zakenman is nu zijn enige zoon aan het klaarstomen om het stokje van hem over te nemen.

In Nederland staat de erfgenaam van Heineken bovenaan het lijstje met 12,8 miljard. De rijkste persoon ter wereld is, nu nog, de oprichter van Amazon met 119 miljard. Maar Bezos gaat scheiden, waardoor de kans bestaat dat de helft van zijn vermogen naar zijn vrouw gaat. Hierdoor zou zij in één klap de rijkste vrouw op aarde worden.

Gerelateerde berichten

Leave a Comment

10 + 7 =