geschiedenis van het Carnaval van Barranquilla

De geschiedenis van het Carnaval van Barranquilla

Door: BertJan. Dat dit event het op één na grootste Carnavalsviering in de wereld is, weet inmiddels (bijna) iedereen. Er is niet veel bekend over hoe en waarom het Carnaval in Barranquilla begon.

geschiedenis van het Carnaval van Barranquilla

Het Carnaval is naar verluidt afkomstig van een combinatie van Heidense ceremonies, Katholieke overtuigingen en etnische diversiteit. Barranquilla is een stad waar Europese, Afrikaanse en inheemse volkeren en culturen zijn samengekomen en samengesmolten.

geschiedenis van het Carnaval van Barranquilla

Het Carnaval in Barranquilla werd aanvankelijk beschouwd als een vakantie voor slaven en het groeide over de jaren uit tot het grootste feest in de regio. De eerste bekende datum in de geschiedenis van het Carnaval is 1888, toen een persoon bekend als koning Momo zich ontpopte tot een smaakmakende hoofdpersoon van het Carnaval de Barranquilla.

geschiedenis van het Carnaval van Barranquilla

Koning Momo is bekend als de zoon van de droom en van de nacht en is de verantwoordelijke voor de ‘Feesten van de Krankzinnige’, die worden gevierd in de dorpen en steden in de regio. Momo is bekend als de ‘beschermer’ van al degenen die zich in vrolijkheid overgeven aan ondeugd en overdaad.

geschiedenis van het Carnaval van Barranquilla

Wat feiten van de geschiedenis van het Carnaval van Barranquilla op een rij

– In 1903 werd de eerste ‘Battle of Flowers’ parade gehouden en in 1918 werd de eerste koningin van het Carnaval verkozen.
– In 2002 werd het Carnaval van Barranquilla tot nationaal Colombiaans cultureel erfgoed verklaard, waarna in 2003 werd het Carnaval van Barranquilla door de UNESCO uitgeroepen als één van de meesterwerken van het immateriële erfgoed van de mensheid.

geschiedenis van het Carnaval van Barranquilla

Hoe wordt het Carnaval van Barranquilla gevierd?

Het thema van het Carnaval De Barranquilla in 2019 is ¡Para que lo baile todo el mundo! (‘Voor iedereen om te dansen!’).
Dit als een eerbetoon aan de muziek, de ritmes, de uitdrukkingen, de producenten, artiesten en nummers die het Carnaval van Barranquilla tot een uniek evenement hebben gemaakt.

geschiedenis van het Carnaval van Barranquilla

De officiële data zijn op de vier dagen voor woensdag 6 maart 2019. Dus, in 2019 valt het Carnaval op zaterdag 2 maart tot en met dinsdag 5 maart. Maar voordat alle feestelijkheden van het Carnaval de Barranquilla officieel van start gaan gebeurt er al heel veel. Bijvoorbeeld: een van de eerste gebeurtenissen is

geschiedenis van het Carnaval van Barranquilla

La Guacherna, een nachtelijke parade die wordt beschouwd als het belangrijkste pre-Carnaval evenement.
Andere vroege gebeurtenissen omvatten het Desfile del Carnaval de Los Niños (kinder Carnaval parade) en het Coronación Reina del Carnaval (kroning van de koningin van het carnaval) op
1 maart 2019.

geschiedenis van het Carnaval van Barranquilla

De belangrijkste onderdelen van het Carnaval van Barranquilla

Dag 1:

Batalla de Flores

Deze parade vindt plaats op de openingsdag van het carnaval.
De Battle of Flowers is een zes uur durende parade, geleid door de koningin van het Carnaval en bestaat uit uitgebreide praalwagens, schitterende kostuums, folkloristische groepen en andere dansende groepen. Vele maken gebruik van de gelegenheid om een parodie of imitatie te geven van de vele beroemdheden en politici, meestal met inbegrip van de president van Colombia.

Dag 2:

Gran parada de Tradición y folkloristisch

Dit is een andere lange optocht, ook wel de ‘Grote Parade’ genoemd, waarin traditionele folkloristische groepen, Cumbia groepen en andere dansgroepen optreden. Jaarlijks nemen er ruim 300 dans- en muziekgroepen deel aan deze parade.

geschiedenis van het Carnaval van Barranquilla

Dag 3:

Gran parada de Comparsas

Gran parada de Comparsas (Grote Parade voor Groepen) 
Deze parade is meestal een meer stijlvolle en internationale versie van de Grote Parade, en is ook wel bekend als de ‘Grote Fantasy Parade‘.
Deze parade kenmerkt zich meestal door een meer innovatief en choreografisch karakter, wat kan variëren van traditionele tot internationale optredens en het samengaan van Salsa, Samba, Reggaetón en elektronische muziek met de verschillende lokale stromingen zoals Cumbia, Mapalé en Porro.

geschiedenis van het Carnaval van Barranquilla

Dag 4:

Joselito se va con las Cenizas

Joselito se va con las Cenizas (Joselito vertrekt in As) 
Deze laatste dag van het Carnaval wordt gekenmerkt door de dood van ‘Joselito‘. De begrafenis van Joselito wordt uitgevoerd en symboliseert het einde van het Carnaval. Het teken ‘Joselito’ is bedoeld als symbool van de vreugde van het Carnaval. Duizenden mensen gaan de straten op met Joselitos, die worden vervoerd op kisten of brancards.

geschiedenis van het Carnaval van Barranquilla

Kortom, het Carnaval van Barranquilla is een uniek en cultureel evenement voor Colombia en de wereld. Iets om trots op te mogen zijn. Mocht dit geweldige event ooit in je agenda passen, aarzel dan niet en vier het Carnaval van Barranquilla vol overgave!

– BertJan Niezing
Colombiaans.nl

Lees ook:
– Colombiaanse stad Barranquilla bouwt aan Carnavals museum

Over BertJan
BertJan is meer dan een jaar woonachtig in Colombia. BertJan is naast het land en de mensen hier ook verliefd geworden op zijn vrouw. Hij wil andere mensen helpen om Colombia beter te leren kennen. Hierop is hij samen met zijn vrouw het initiatief Blu Tulips begonnen en een Blu Tulips-Facebookpagina. Daarnaast schrijft BertJan voor Colombiaans.nl en Go2Colombia.nl.

Gerelateerde berichten