Escarabajos kanshebbers in de Ronde van Spanje

Colombiaanse “Escarabajos” kanshebbers in de Ronde van Spanje

De Vuelta a España 2018 is begonnen en verscheidene Colombianen behoren tot de kanshebbers in de derde grote ronde van dit jaar. In tegenstelling tot de Giro d’Italia en de Tour de France is er in de Vuelta geen duidelijke favoriet aan te wijzen, maar zeker drie Colombianen doen mee om de hoogste plaatsen in het algemeen klassement.

Nairo Quintana, Rigoberto Urán en Miguel Ángel ‘Superman’ López zijn de podium kandidaten voor de escarabajos – de algemene bijnaam voor Colombiaanse wielrenners, vernoemd naar Ramón Hoyos Vallejo alias el escarabajo, viervoudig winnaar van de Ronde van Colombia in de jaren 50 – in deze editie van de Vuelta. Nairo, de winnaar van 2016 leek in vorm te komen aan het einde van de Tour de France met etappewinst in etappe 17, de zware bergetappe naar Col du Portet, maar een zware valpartij de volgende dag zette een streep door zijn podiumkansen. De 28-jarige renner uit Boyacá, is volledig hersteld, maar hij is niet meer de gedoodverfde winnaar zoals in de afgelopen jaren. Zijn tijdrit kwaliteiten blijven een vraagteken en hij is de laatste tijd niet vaak in staat is gebleken zijn tegenstanders af te schudden op zijn geliefde terrein in het hooggebergte. Ondanks de twijfels is de Team Movistar renner nog steeds een van de belangrijke kandidaten voor de rode trui dit jaar.

Een valpartij in de Tour was ook Rigo’s lot, na een aantal dagen afzien en op tientallen minuten achterstand gaf hij uiteindelijk op, De 32-jarige renner uit Urrao, Antioquia heeft ruim een maand gehad om te herstellen en die heeft hij ten volle benut, de verrassende nummer twee in de Tour de France van 2017 heeft dit jaar de grootste vorm nog niet gehad en lijkt daarom niet meer dan een outsider voor een podiumplaats in deze editie van de Ronde van Spanje. Ondanks dat, ziet zijn Team EF-Education First er sterker uit dan in de Tour de France vorige maand.

‘Superman’ López is de kopman van Team Astana in deze editie van de Vuelta, de winnaar van het jongerenklassement en nummer drie in het algemeen klassement van de Giro d’Italia dit jaar is ook hier een outsider voor het podium. In dit peloton, sterker geacht dan in de Giro, zal de 23-jarige renner uit Boyacá zich opnieuw willen bewijzen en zijn achtste plaats van vorig jaar willen verbeteren. López gaat net als zijn landgenoten erg makkelijk de bergen op en houd er bovendien van om vaak in de aanval te trekken, getuige zijn twee ritwinsten van vorig jaar in de bergen. Zijn tijdrit is een probleem maar met nog maar 32 tijdritkilometers te gaan hoeft dat niet bepalend te zijn.

De belangrijkste concurrentie voor de de rode trui komt onder andere uit Nederland, waar Wilco Kelderman, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk podium aspiraties hebben en Italië, met Vuelta winnaars Fabio Aru en Vincenzo Nibali, net weer fit na een zware val in de Tour. Simon Yates, die weer volledig hersteld is na zijn inzinking in de ronde van Italië en bijgestaan wordt door broer Adam is ook een podium kandidaat. Thibaut Pinot en jonge renners Emanuel Buchmann en Enric Mas wordt ook tot de outsiders gerekend.

Sergio Luís Henao rijdt deze Ronde van Spanje voor Team Sky, het Britse team heeft geen kopman aangewezen en dus liggen er voor de 30-jarige renner uit Antioquia kansen op een ritwinst of zelfs een goed klassement. Henao behoort de laatste jaren niet tot de absolute wereldtop in het hooggebergte maar kan lange en zware ritten met veel korte klimmen goed aan, getuige zijn nationale titel op de weg in Colombia.

Het zevental Colombianen in deze Vuelta wordt gecompleteerd door Anacona, Restrepo en Soto. Winner Anacona, die hoewel zijn naam anders doet vermoeden, niet vaak op het podium staat, komt ook uit de wielrenners provincie Boyacá en is Nairo’s knecht in de bergen. Jhonatan Restrepo rijdt voor Team Katusha voornamelijk in dienst van Ilnur Zakarin en kan misschien meedoen voor een ritoverwinning in het midden gebergte.

De 24-jarige Nelson Soto, is de eerste wielrenner uit Barranquilla die meedoet aan een grote ronde. De relatief onbekende sprinter, afgelopen maand winnaar van de wegwedstrijd bij de Centraal Amerikaanse en Caribische spelen, rijdt voor het kleine Team Caja Rural en is de Colombiaanse wielrenner om in de gaten te houden op de vlakke etappes in aanloop naar de massasprints.

Freek Huigen
– Colombiaans.nl

Gerelateerde berichten