Colombia wederom getroffen door natuurramp

Door een aardverschuiving in Manizales zijn er minimaal zeventien mensen omgekomen. Nadat slechts een paar weken eerder een andere verschrikkelijke ramp zich in Mocoa voltrok, moest deze keer de stad in Caldas het ontgelden.

Aardverschuivingen zijn helaas niet nieuw in Colombia. In 1985 spande de zwaarte van de aardverschuiving de kroon. Er kwamen toen maar liefst 20.000 mensen om het leven. Het gebied bij Manizales werd in 2011 ook al eens getroffen door een aardverschuiving. In het gebied bij Cervantes kwamen toen 48 mensen om het leven. Een aantal weken geleden kreeg Mocoa te maken met een aardverschuiving. Hierbij kwamen 323 mensen om het leven, er zijn nog steeds enkele honderden mensen vermist en duizenden mensen verloren in een klap hun woning.

Zorgwekkende situatie in Manizales

Ook de situatie in Manizales is zeer zorgwekkend. Manizales kreeg in een nacht tijd, een enorme hoeveelheid regen die de stad normaal in een maand te verduren krijgt. Ondertussen is ook president Santos onderweg naar het gebied, maar zal later dan gepland arriveren vanwege het aanhoudende slechte weer.

Volgens burgemeester José Cardona is er door de zware regenval maar liefst 40 verschuivingen waren die 25 districten in de stad troffen. Volgens onderzoekers zijn er maar liefst 75 woningen ingestort en konden er ternauwenood 400 gezinnen in veiligheid worden gebracht.

De aardverschuiving in Manizales in cijfers

Men is in Manizales met man en macht bezig om de stad op te ruimen en overlevenden te zoeken. Officieel kwamen er tot nu toe 17 mensen om het leven, er zijn 7 mensen vermist en 23 mensen zijn gewond overgebracht. President Santos heeft opgeroepen tot voorzichtigheid omdat het in het gebied stevig blijft regenen.

Wijk Persia het zwaarst getroffen

Gisteren verloren 900 mensen hun huis. Wat gisteren begon als een stevige regenbui eindigden in aardverschuivingen met donder en bliksem. De meeste dodelijke slachtoffers bevinden zich in de wijk Persia. Hier woonden 12 van de 17 dodelijke slachtoffers.

foto’s EPA

Gerelateerde berichten