Bernal wint en brengt vreugde in tijden van onrust. #giro2021

In het weekend met de meeste Covid doden, 18.873 nieuwe infecties en vele anti-regeringsprotesten geeft Bernal de Colombianen grote vreugde. Egan Bernal wint de 9e etappe tijdens de Ronde van Italië en is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Tekst – Romke Rodrigo de Jong

 

 

Bernal sloeg toe in de laatste kilometers mede door zijn ploeggenoten. Met nog maar 10 kilometer tot de finish zat Bernal nog op een afstand van dik 2 minuten. Zijn ploeg, Ineos, had vertrouwen in Bernal en begon op zeven kilometer van de streep gas te geven. In het laatste gedeelte zat nog een klim, tunnel en een soort geiten pad van grind. Door het beulswerk van zijn teamgenoten slinkt de achterstand op de koplopers snel. In de laatste kilometer voor de top van het skiresort, stuift Bernal als een raket omhoog. Bernal komt op ruime voorsprong solo over de finish en laat zien wie de beste is.

Het machtsvertoon van de Colombiaan zal in het geheugen van de wielerfans blijven, gezien de huidige situatie in het land met veel wielerfans. Net als Nairo Quintana in 2013, heeft Egan, het Colombiaanse volk een symbolische vreugde bezorgd.

Bernal over zijn winst: “”Ik kan niet geloven wat er net gebeurd is, ik heb net mijn eerste etappe in een grote ronde gewonnen. Ik heb veel opgeofferd om te komen waar ik nu ben.”

 

Televisiekijkers vroegen zich af waarom Bernal zijn overwinning niet met gebalde vuisten of handen in de lucht vierde.  De reden? Hij had geen idee dat hij de etappe had gewonnen.

 

Gerelateerde berichten

Leave a Comment

elf + 1 =