12.000 jaar oude inheemse muurschilderingen gevonden in Colombia

In het Amazonegebied zijn 12.000 jaar oude inheemse muurschilderingen gevonden in Colombia. De tienduizenden (!) muurschilderingen strekken zich uit over een gebied van dertien kilometer en zijn gemaakt op kliffen bij Serranía de la Lindosa.

– Tekst: Luis Ernesto van Baren (LinkedIn)

Goede tekenaars

“De tekeningen zijn zo goed gemaakt dat er geen twijfel over bestaat waar je naar kijkt”, aldus José Irirte, archeoloog aan de Universiteit van Exeter. Hij vertelt aan The Guardian dat het paard uit de ijstijd een groter hoofd had en er wilder uitzag dan hoe wij het paard vandaag de dag kennen. “De muurschilderingen zijn zo gedetailleerd dat we zelfs het paardenhaar kunnen zien. Het is zo fascinerend”.

Veel vragen over de inheemse muurschilderingen

Veel vragen doemen op zoals: Wie heeft deze muurschilderingen gemaakt? En wanneer zijn deze gemaakt? Wat is er zoal getekend? Wanneer zijn deze ontdekt? We gaan op deze vragen in aan de hand van de interviews die met het archeologenteam is gedaan.

12.000 jaar oude inheemse muurschilderingen gevonden in Colombia

Wanneer zijn de muurschilderingen ontdekt?
De antwoord op de laatste vraag is ook interessant want archeologen vonden de eerste van de enorme reeks muurschilderingen al in 2017 maar hielden dit angstvallig geheim. Men wilden deze bijzondere ontdekking in alle rust onderzoeken maar hier omheen ook een televisieserie over maken terwijl zij de ontdekking deden.

12.000 jaar oude inheemse muurschilderingen gevonden in Colombia

Hoe oud zijn ze en hoeveel tekeningen zijn er?
Men heeft deze grote hoeveelheid muurschilderingen ontdekt die zich uitstrekken over maar liefst dertien kilometer. Deze tienduizenden tekeningen zijn maar liefst tussen de 12.600 en 11.800 geleden gemaakt en zijn gemaakt tegen het einde van de laatste ijstijd (De laatste ijstijd begon ongeveer 115.000 jaar geleden en eindigde ruim 10.000 jaar geleden, bron: Zapp.).

12.000 jaar oude inheemse muurschilderingen gevonden in Colombia

Wat is er getekend?
Op de muurschilderingen staan dieren afgebeeld zoals vissen, vogels, hagedissen maar ook geometrische patronen en dansende mensen. Ook zijn er dieren afgebeeld die zijn uitgestorven. Bijvoorbeeld een uitgestorven kameelachtige die bekend staat onder de naam palaeolama en een soort paard dat veel voorkwam in de regio. Wat bijzonder is, is dat veel tekeningen op enorme hoogte zijn gemaakt. Hier staan ook mensen op afgebeeld met hun armen omhoog. Dit wijst volgens de archeologen op een religieuze manier van gedrag.

12.000 jaar oude inheemse muurschilderingen gevonden in Colombia

Wie heeft de muurschilderingen gemaakt?
Volgens teamlid en tevens ook archeoloog aan de Universiteit van Exeter, Mark Robinson zijn de muurschilderingen gemaakt door de eerste mensen die in het westelijke Amazonegebied leefden. “Het is bizar om te weten dat mensen hier leefden en jaagden op gigantische herbivoren waarvan sommige zo groot waren als een kleine auto”, zegt Robinson.

12.000 jaar oude inheemse muurschilderingen gevonden in Colombia

Het werk van archeologen

Wat deze archeologen in teamverband doen is onderzoek naar de oude manier van landbouw bedrijven. De manieren waarop mensen het Amazone-landschap hebben veranderd. In diverse schuilplaatsen in de buurt van de muurschilderingen troffen zij verschillende overblijfselen van voedsel aan dat door de kunstenaars is achtergelaten. Fruit, alligators, capibara’s en gordeldieren.

12.000 jaar oude inheemse muurschilderingen gevonden in Colombia

Waarom nu pas ontdekt?

Veiligheid. Tot voor kort was het gebied ontoegankelijk voor onderzoekers doordat er in het gebied regelmatig vuurgevechten plaatsvonden. “Na de ondertekening van het vredesverdrag in 2016 zijn we gelijk begonnen. Maar we moesten de rebellen in de buurt, die het verdrag nog niet getekend hadden, nog om toestemming vragen. Dat vertraagde de boel want hierna moesten we nog een vijf uur durende trektocht door het bos naar de kliffen maken”, vertelt Brian Boucher van artnet News.

12.000 jaar oude inheemse muurschilderingen gevonden in Colombia

Wanneer komt de documentaire op televisie?

De documentaire komt vanaf 5 december op het Engelse Channel 4 en heet “Jungle Mystery: Lost Kingdoms of the Amazon” en wordt gepresenteerd door Ella Al-Shamahi. 12.000 jaar oude inheemse muurschilderingen gevonden in Colombia, wat gaaf! De verwachting is dat er nog veel ontdekkingen gaan volgen. Hopelijk komt de docu spoedig ook op de Nederlandse en Belgische televisie. Wij kunnen niet wachten en jij?

AUTEUR

Over Luís Ernesto


Luis Ernesto een fanatiek reiziger en heeft zijn roots in Colombia. Hij zet zich actief in voor de Colombiaanse gemeenschap in Nederland en organiseert Latin-evenementen zoals Colombian Vibes en Feliz Navidad. Zijn favoriete gerecht is bandeja paisa, drinkt graag jugo de lulo en houdt van stroopwafels.

Reacties: info@colombiaans. nl

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.


* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Gerelateerde berichten