Van Nederland naar Colombia en weer terug 2

Van Nederland naar Colombia en weer terug 2: Vincent

In ‘Van Nederland naar Colombia en weer terug’ praten we met Nederlanders die in Colombia gewoond hebben maar nu elders wonen. We praten met hun over hun herinneringen van Colombia en hoe zij hier ooit terecht zijn gekomen. Vandaag praten we met Vincent.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren (LinkedIn)

Wat is jouw verhaal?

‘Mijn naam is Vincent en heb heel 2019 gewoond in Bogotá. In januari van dat jaar kwam ik naar Colombia als uitwisselingsstudent aan Universidad de La Sabana. Vanuit deze ervaring mocht ik veel van de Colombiaanse cultuur leren en heb ik genoten van de natuur dat het land te bieden heeft. Halverwege 2019 ben ik als stagiaire bij Nvest aan de slag gegaan en veel geleerd over de Colombiaanse werkcultuur!’

Hoe kwam je in Colombia terecht?

‘Als uitwisselingsprogramma moest ik bij mijn studie International Business aan de Haagse Hogeschool naar Colombia toe. Ik had vrienden uit de regio beloofd om hen op te zoeken, het blijkt dat Bogotá een ideale locatie is om Spaans te leren, de cultuur is relaxer en het leven is hier gewoon compleet anders dan in Nederland. Dus de keuze om naar Colombia te gaan was makkelijk.’

‘Via mijn minor ‘Business in Latin America’ had ik tot een zekere hoogte kennis van hoe Colombia en de regio zich karakteriseren. Ondanks dat, had ik eigenlijk geen idee wat mij te wachten zou staan. Ik ging in mijn ogen het grote avontuur tegemoet!’

Van Nederland naar Colombia en weer terug 2

Hoe hebben jouw naasten gereageerd op jouw vertrek naar Colombia?

‘Alhoewel mijn ouders en zus al gauw enthousiast waren over mijn plan om naar Colombia te gaan, was het voor sommige familieleden en andere vrienden nog een raadsel. De reden is simpel: ze horen alleen het ‘slechte’ nieuws van Colombia. Maar dit nieuws vertelt absoluut niet het hele verhaal over Colombia!’

Hoe kijk je terug op jouw tijd in Colombia?

‘Colombia heeft mijn hart veroverd. De spontaniteit, relaxedheid, vriendelijkheid en openheid dat de mensen hier kennen, komen we niet vaak tegen in Nederland. Het leren van de Spaanse taal en daarmee ook de cultuur geeft ook een kick!’

Wat vond je minder positief?

‘Wat iemand als nadeel zou kunnen zien is het feit dat je als Nederlander er al snel als ‘gringo’ uitziet. Het is immers aan jezelf om te bepalen hoe je hier mee om gaat. In mijn geval vond ik het erg gaaf. Als ik iemand leerde kennen hadden we gelijk een gesprek over waar ik nou precies vandaan kwam. Wat dat interessant maakt is dat wij als Nederlanders vaak als Duitser worden gezien en soms niet eens weten dat Nederland bestaat’.

Van Nederland naar Colombia en weer terug 2

‘Tuurlijk zijn er ook nadelen als je er ‘westers’ uitziet. In mijn geval ben ik tweemaal beroofd, wat aan de ene kant kortom uitermate teleurstellend is. Aan de andere kant, als Nederlander zijnde wist ik dat wij het qua verzekering en het leven zelf het érg goed geregeld hebben in Nederland. Ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten. De eerste keer toen ik beroofd werd (op de campus van de universiteit) moest ik keihard lachen, het was immers niet anders en dacht: ‘It’s all part of the adventure of life!”

Wat maakt Colombia zo speciaal in jouw ogen?

‘Wat Colombia zo leuk maakt zijn de mensen in het land. Daarnaast heeft elke regio zijn eigen specialiteiten aan natuur, culinair eten en rituelen. Alhoewel ik vrijwel de gehele ‘Gringo Trail’ van Colombia bezocht heb, ben ik zeker van plan om terug te gaan en het land nog eens goed door te reizen, mijn Spaans te verbeteren en meer van het land te leren kennen’.

‘Wat ik tot zover wél weet is dat de arepa de choclo con queso (zie foto hierboven) toch wel mijn favoriete snack is in Colombia. En dat een Poker biertje wel érg lekker is die ik dronk op het plein in Salento met een zonnetje’.

Had je contact met andere Nederlanders?

‘Tijdens mijn periode als stagiaire heb ik veel Nederlanders mogen leren kennen, waarmee we met sommige eens Nederlandse zuurkool met worst hadden gegeten. Dat was wel een heerlijke sensatie! Ook kreeg ik meer mee van het nieuws en de politiek, wat een interessant perspectief bracht omdat vrijwel alles anders in dan in Nederland.’

Van Nederland naar Colombia en weer terug 2

Wanneer heb je afscheid moeten nemen van Colombia?

‘In december 2019. Toen moest ik helaas vertrekken, wat jammer was maar wel een goede keuze omdat COVID even later zou uitbreken. Ik vond het natuurlijk jammer om te gaan maar ‘educatie wise’ hielden mijn ervaringen in Colombia en kon ik nu afstuderen in Nederland’.

‘Ik vond het wel weer leuk om naar Nederland terug te keren. Eindelijk weer mijn familie en vrienden zien die ik een jaar niet had gezien! Zelf heb ik geen heimwee gehad: alles was een groot avontuur!’

Heb je nog een tip voor mensen die in Colombia willen wonen?

‘Ga naar Colombia met een open mindset en laat alles op je af komen! Zo wordt alles ‘chévere!”

Dit was Van Nederland naar Colombia en weer terug.
Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar [email protected].

Lees meer

– Van Nederland naar Colombia en weer terug 1: Marc

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.


* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Gerelateerde berichten