Daar waar we allemaal vurig hoopten (en nog steeds hopen) op spektakel van Nairo Quintana in deze Tour, was het vandaag een andere Colombiaan die de show heeft gestolen. De 27-jarige Jarlinson Pantano, geboren in Cali, heeft vanmiddag de 15e rit met aankomst in Culoz gewonnen! Een ritzege voor een Colombiaan in de Tour, dat gebeurt niet vaak. De laatste keer was de 20eetappe in 2013. Een zware bergrit die Quintana op zijn naam schreef.
Daarvoor moet je al terug naar de ritzege van Mauricio Soler in 2007 of die van Santiago Botero in 2002. Om maar even aan te geven, dat een geel-blauw- rode overwinning in de Tour de France, best bijzonder is. De 15e etappe, van Bourg-en- Bresse naar Culoz, voert de renners over liefst zes bergen die meetellen voor het bergklassement. In totaal moet er zelfs elf keer flink geklommen worden.Menig renner sprak vooraf over de meest slopende dag in deze Tour. Geen moment vlak. Alles op en af. Voor de klassementsrenners een dag van overleven en scherp blijven, voor de aanvalslustige renners een gouden kans op een ritzege.Een grote groep van 30 man geraakt al vroeg weg. Daarbij ook Pantano.
Op de zwaarste klim van de dag, de Grand Colombier, volgt een eerste grote schifting. Met een man of acht blijven ze vooraan over. Boven op deze col van buiten categorie (de zwaarste type klimmen die in het parcours zitten) rijden de Pool Majka en de Rus Zakarin aan de leiding. Zij worden tijdens de afdaling bijgehaald door de Fransman Alaphilippe en door Jarlinson. Vanaf dat moment rijdt Pantano steeds in de kop van de koers. Alaphilippe valt vooraan weg en Zakarin daalt heel matig. De Rus verliest in de stukken die naar beneden lopen, veel tijd. Bovendien moet hij zijn fiets nog even aan de kant zetten omdat hij één van zijn contactlenzen verliest. Majka en Pantano beklimmen samen de slotklim van de dag.
De Lacets du Grand Colombier.Inderdaad, dat is dezelfde col als de voorgaande. Het enige verschil is dat ze een andere weg omhoog moeten dan tijdens de eerste beklimming. Majka staat bekend als rittenkaper. De Pool is een uitstekende klimmer die zijn ritten kan uitzoeken als hij eenmaal op een wat grotere achterstand staat in het algemene klassement. Als hij dan in de ontsnapping mee is,weet je dat je ontzettend rekening met hem moet houden. Hij won in de voorgaande twee edities van de Tour telkens een bergrit. Toch kan de sterke Pool Jarlinson er niet helemaal afrijden. Op de steile stukken van de klim pakt Majka wel een klein gaatje, maar Pantano is nooit echt ver weg.
Met zo’n 20 seconden achterstand begint de Colombiaan aan de laatste afdaling naar de streep.In de afzink van de eerste keer Grand Colombier, was op tv al te zien hoe fraai Pantano naar beneden snelde. Majka daalt ook tijdens deze laatste afdaling een stuk minder vloeiend en mist zelfs een bocht. Op het moment dat ze bijna beneden zijn, sluit Pantano weer aan. Zoals ik al vermeldde in het voorstelrondje der Colombianen in deze Tour, is Jarlinson iemand die best een sprintje in de benen heeft. Hij won al een sprint van een klein groepje in de Ronde van Zwitserland vorige maand.
In de achtergrond komen Reichenbach en Vuillermoz nog heel dichtbij omdat de Pool en de Colombiaan in de slotkilometer beide eigenlijk niet vanaf de koppositie aan de sprint willen beginnen. Toch kunnen de beide kemphanen sprinten voor de zege. Pantano begint op kop, laat Majka over zich heen komen en countert de Poolse versnelling. Met overmacht drukt Jarlinson Pantano van 19 november 1988 uit Cali zijn voorwiel als eerste over de streep.Een zege om in te lijsten. Mede dankzij geweldige vechtlust in de klimmen en geweldige dalerscapaciteiten wint de 27-jarige één van de zwaarste ritten van deze Tour de France. De meubelen voor de, misschien ietwat teleurgestelde Colombiaanse wielerfans, zijn gered. Nu hopen dat Quintana (die zich overigens makkelijk standhield in de groep van de favorieten vandaag) zich laat inspireren door de heroïsche zegetocht en ons nog een geweldige slotweek bezorgt.
Marc
– Sportcorrespondent Colombiaans.nl
foto sportsnet