Site pictogram Colombiaans.nl

Nederlander in Colombia 44: Yino

Nederlander in Colombia 44: Yino

‘Mijn naam is Yino Diaz, ik woon momenteel in La America, Laureles. Hiervoor heb ik 2 jaar Popular 1 gewoond’.


In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun ‘pan’ verdienen. We spreken met hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Yino. Welkom bij Nederlander in Colombia deel 44.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren (LinkedIn)

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

Online marketing

Kun je wat meer vertellen over jouw stichting?

‘Niños del futuro (kinderen van de toekomst) heb ik september 2020 opgericht om jongeren in de achterstandswijken van Medellin te motiveren en stimuleren door middel van educatie en sport en de aandacht te bieden de ze verdienen’.

Waarom ben je een stichting opgestart?

‘Ik ben zelf in Nederland ook opgegroeid met activiteiten van stichtingen dus ik weet hoe belangrijk het is. In de wijk Popular 1 waar ik woonde zag ik dagelijks veel problemen onder de jongeren en ik voelde me geroepen om daar wat mee te doen’.

Wat is jouw doel / doel van de stichting?

‘Ik probeer zoveel mogelijk positive impact te maken op jongeren zodat zij niet de fouten hoeven te maken die ik als jongere wel gemaakt heb. Ik heb niet altijd de juiste keuzes gemaakt in mijn leven. Ik koos er bijvoorbeeld voor om op het verkeerde pad te gaan en vroegtijdig school te verlaten. Daar wil ik de jeugd hier voor behoeden’.

Kunnen mensen doneren?

‘Doneren kan via www.niñosdelfuturo.com of via onze social media @ninos.del.futuro Uiteraard is het delen van dit project ook een vorm van hulp en sta altijd open voor nieuwe ideeën’.

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘Ik heb me in Nederland altijd anders gevoelt en niet op mijn plek. Ik wilde meer terugkeren naar mijn roots en na een aantal keren in Colombia op vakantie te zijn geweest wist ik het zeker: Ik ga verhuizen naar Colombia. Ik ben hier gelukkiger’.

Waarom Colombia?

‘Eigenlijk door wat ik hierboven als zei. Ongelukkig in Nederland en super gelukkig in Colombia’.

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Ik ging eigenlijk zonder al te veel verwachtingen deze kant op. Verstand op 0 en alles op me af laten komen. Ik had vooroordelen dat het allemaal qua organisatie een zooitje zou zijn maar dat valt best mee’.

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Iedereen wel positief want ik had dit idee al langer. Alleen hadden niet veel mensen verwacht dat ik ook daadwerkelijk de stap zou maken en ik ook echt niet meer terug zou komen. Positief verrast laten we maar zeggen, haha’.

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Ja, natuurlijk zijn er positieve en negatieve kanten. Wat ik positief vind zijn de mensen, de vriendelijkheid, de diversiteit, de sfeer op straat, de empathie van mensen, de humbleness, de positiviteit, de prachtige vrouwen en de muziek. Wat ik negatief vind is het systeem, de onrecht en armoede.

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘De spontaniteit, los parches. December maand hele maand feest en muziek overal. Meest bizarre zonder twijfel se manier waarop hier kerst gevierd word en dan met name in Los barrios populares’.

Wat zijn de mindere kanten?

‘Toch wel de armoede, veel kinderen zonder juiste voeding en educatie. Ik kan er niet aan wennen al hoewel ik het bijna elke dag zie. Daarom heb ik de motivatie om de wereld op deze manier elke dag een stukje beter te maken’.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Pas wanneer ze me accent horen vragen ze zich altijd af waar ik vandaan kom. Vooral in De wijk waarin ik voorheen woonde wat een Estrato 1 of 2-wijk is vond men het wel apart. Maar ik voel me “mas paisa que la arepa” en heb mezelf overal altijd prima aan kunnen passen. Ik kreeg altijd positieve reacties en ben altijd goed geholpen door de gemeenschap hier’.

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Ik ben naast Medellin en de dorpen van Antioquia in Cali, Bogota, cartagena en het gebied eromheen, Santa Marta, Choco, Manizales en nog wat kleine steden geweest. Mij mooiste herinnering is wel mijn wandeltocht van 7 dagen van Manizales naar Medellin geweest. In mijn eentje door de bergen van Caldas om zo geld op te halen voor ontheemde gezinnen’.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Ik ken wel veel Nederlanders die hier wonen maar ik ga hier eigenlijk niet mee om’.

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Ik volg helemaal geen nieuws. Bewust. Ik hou me ook totaal niet bezig met politieke zaken. Ik zet me gewoon in waar ik voor sta en probeer op die manier een verandering te brengen waar ik vind dat het nodig is’.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Ik hou wel van een koude Guarapo (zie foto hierboven), dat is van suikerriet gemaakt. Van bier ben ik echt een Pilsen fan en een Ron de Caldas gaat er ook wel in’.

‘Qua eten vind ik de soepen hier top, vooral Ajiaco en Lentejas zijn me favoriete, ook hou ik van arroz de coco con pescado (cocos rijst met vis) en voor de kenners: Toyo!’.

Wat wil je andere mensen willen adviseren die willen emigreren naar Colombia?

‘Het gaat hiet een tempootje lager, dus verwacht als Europeaan niet dat je hetzelfde tempo aan kunt houden als ‘thuis’. Accepteer dat hier een andere cultuur en mentaliteit heerst. Voel je niet beter dan de Colombiaan en stel jezelf humble op. Wees “streetwise” en je gaat de mooiste tijd in je leven hebben’.

Heb je last van heimwee?

‘Nooit, niet een seconde’.

Wat mis je aan Nederland?

‘Ik mis niet veel maar wat ik wel echt mis is de echte hollandse kaas. Maar ook de Surinaamse, Indische en Marokkaanse keuken’.

Wat hoop je in Colombia te bewerkstelligen voor de toekomst?

‘Hoop gewoon een hele hoop impact te maken en levens te veranderen. Dat is wat mij het meest gelukkig maakt’.


Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar info@colombiaans.nl.

AUTEUR

Over Luís Ernesto


Luis Ernesto een fanatiek reiziger en heeft zijn roots in Colombia. Hij zet zich actief in voor de Colombiaanse gemeenschap in Nederland en organiseert Latin-evenementen zoals Colombian Vibes en Feliz Navidad. Zijn favoriete gerecht is bandeja paisa, drinkt graag jugo de lulo en houdt van stroopwafels.
Reacties: info@colombiaans. nl

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.






* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Lees meer Nederlander in Colombia

»Nederlander in Colombia 43: Patrick
» Nederlander in Colombia 42: Robert
» Nederlander in Colombia 41: Wim
» Nederlander in Colombia 40: Peter
» Nederlander in Colombia 39: Henry
» Nederlander in Colombia 38: Heike
» Nederlander in Colombia 37: Hans
» Nederlander in Colombia 36: Erik
» Nederlander in Colombia 35: Floor
» Nederlander in Colombia 34: Alexander
» Nederlander in Colombia 33: Johanna
» Nederlander in Colombia 32: Anko
» Nederlander in Colombia 31: Andrea
» Nederlander in Colombia 30: Rosita
» Nederlander in Colombia 29: Rhonda
» Nederlander in Colombia 28: Kim
» Nederlander in Colombia 27: Esméé
» Nederlander in Colombia 26: Guillermo
» Nederlander in Colombia 25: Sabine
» Nederlander in Colombia 24: Elske
» Nederlander in Colombia 23: Juan Manuel
» Nederlander in Colombia 22: Eddy
» Nederlander in Colombia 21: Meghan
» Nederlander in Colombia 20: Tobias
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 4: Maite
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 2: Nico
» Nederlanders in Colombia 1: Fetze

Mobiele versie afsluiten