Site pictogram Colombiaans.nl

Nederlander in Colombia 38: Heike

Nederlander in Colombia 38
globalsoccershop

‘Mijn naam is Heike en ik woon in San Martín de Amacayacu in het uiterste zuiden van Colombia’.


In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun ‘pan’ verdienen. We spreken met hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Heike. Welkom bij Nederlander in Colombia deel 38.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren (LinkedIn)

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Ik run samen met mijn partner José (zie foto hieronder) de lodge Casa Gregorio. Dus op dit moment hebben we helemaal geen inkomsten. Daarom vist José veel en doen we aan landbouw. Hopelijk mogen we over een half jaar weer gasten ontvangen. Maar tot die tijd zullen we zuinig moeten leven.’

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘Tsja, aanvankelijk zou ik drie maanden veldwerk doen in Colombia. Ik was bioloog aan de Universiteit van Wageningen en in 2004 ging ik op aanraden van een Colombiaanse medestudent naar Colombia. Ik ging naar de Amacayacu-regio (Departement Amazonas, redactie.) om daar af te studeren op de kennis van de inheemse bevolking over de bladsnijdersmier als plaag in de kleinschalige landbouw. Uiteindelijk ben ik er gaan wonen en woon ik hier sinds 2004’.

Waarom Colombia?

‘Nou ja, dat kwam door die medestudent, haha. Ik had eigenlijk het plan om naar Madagaskar te gaan en daar een afstudeervak te gaan doen. Destijds heette een MSc thesis een afstudeervak. Madagscar ging opeens niet door en om nog binnen de gestelde periode de kunnen afstuderen heb ik de eerste de beste kans gegrepen om elders mijn veldwerk te doen. Het had net zo goed een ander tropisch land kunnen zijn’.

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Ik had niet al te veel verwachtingen. Ik had uitgebreid gereisd in Azië en wist hoe een tropisch regenwoud eruit ziet. In die zin was ik wel voorbereid maar wel Azië-georiënteerd. Daarom ook helemaal niet bekend met Colombia’s verleden of reputatie. In de vier weken voor mijn vertrek die ik had om me voor te bereiden heb ik me ingelezen op academische en praktische voorbereidingen. Ook probeerde ik nog een paar woorden Spaans te leren maar was lastig. Bij aankomst in Bogotá kwam ik niet veel verder dan “Hola”.’

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘De meeste studenten in Wageningen reizen de hele wereld af en die families kijken hier niet vreemd van op. Zo was ook mijn familie was gewend aan mijn fascinatie voor reizen, geen grote verrassing dus.’

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Jeetje, hier kan ik een groot boek over schrijven, haha. Ik zal het proberen om het kort te houden.’

‘Positief: Waanzinnige biodiversiteit en geografie. Werkelijk alle ecosystemen zijn in Colombia te vinden en zelfs geheel endemische (onder andere de páramo). Aangezien ik geen tijd had om me hierop voor de bereiden destijds, leerde is dit aspect pas in Colombia zelf kennen. Daarnaast verraste mij het grote aantal culturele diversiteit aan inheemse bevolkingsgroepen. Deze hebben anno nu nog steeds hun eigen taal en tradities.’

‘Negatief: Ondanks de vele rechten die Colombia toe heeft gezegd aan de inheemse mensen, worden deze rechten met regelmaat geschonden. Colombia is erg gescheiden in sociaal-economische groepen. Er is helaas veel discriminatie en schending van rechten. Dit geldt ook voor de mensen die opkomen voor het milieu of voor sociale themas. Zonder pardon of diepgaand onderzoek worden er al decennia lang activisten vermoord. Met de Small World Foundation steun ik al jaren de Tikuna-inheemse gemeenschap San Martin de Amacayacu in de Amazone in hun strijd om de erkenning van hun voorouderlijk grondgebied. We zijn al meer dan tien jaar aan het werk en de erkenning is hun recht, maar helaas is het proces nog steeds gaande’.

‘Dat is triest maar goed dat hier op deze manier aandacht voor gevraagd wordt. Mensen helpen elkaar zo en kunnen overleven in moeilijke omstandigheden’.

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘Het meest leuke is ongetwijfeld de biodiversiteit, de verscheidenheid aan landschappen en de trots die elke regio voelt voor “zijn” iconen. Ook is een feest zoals San Pedro (in Leticia gehouden) erg typerend. Men organiseert dan een optocht waarin elke regio deelneemt en zich op van zijn beste kant laat zien.’

‘Bizar is natuurlijk de intense en alles overheersende liefde voor voetbal.’

Wat zijn de mindere kanten?

‘De corruptie is een groot probleem. Als kleine zelfstandige ondernemers zoals wij weten we hoe we met Casa Gregorio hier mee om moeten gaan. Maar de overheid wil dan zogenaamd ‘streng’ omgaan met de regels, maar als je vervolgens het nieuws leest kom je er al snel achter dat dergelijke regels niet voor iedereen gelden.’

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Meestal wel positief. Men heeft het dan vaak over het zeeniveau en natuurlijk… voetbal. Colombianen vinden Nederland wel ok. Soms gaan Colombianen er nog steeds van uit dat je als Europeaan vast veel geld hebt. Alsof wij als Europeanen dit geld gratis krijgen. Soms niet altijd even leuk omdat dit ook voor minder vriendelijke reacties kan zorgen. Over het algemeen vinden mensen het maar gek dat ik hier ben, en niet met José in Nederland. Want daar is het toch allemaal veel beter?’

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Eigenlijk heb ik nog maar weinig gezien van Colombia. Dit omdat er hier in de Amazone altijd andere prioriteiten waren om ons geld aan uit te geven. Daarnaast is het vliegen naar andere delen van Colombia duur omdat we altijd via Bogotá moeten vliegen.’

Caño Cristales is natuurlijk waanzinnig, alsmede de páramo (waar dan ook). Ook moeten we soms in Bogotá zijn vanwege vergaderingen met de overheid. En omdat we dan bepaalde dingen kunnen kopen die niet in de Amazone te koop zijn’.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Ik heb een aantal persoonlijke vriendschappen met andere Nederlanders in Colombia. Helaas zien we elkaar echter sporadisch’.

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Via social media en Whatsapp-groepen volgen we dit in grote lijnen. Wat ik lastig vind is dat het nieuws in Colombia niet erg objectief is. Soms té links en dan weer té rechts. Veel echt belangrijke gebeurtenissen halen het nieuws niet eens. Je moet door de regels heen lezen om de realiteit te achterhalen en kan vermoeiend zijn’.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Ja, alle fruitsappen zijn lekker en een goede aguardiente. Het “eten-op-straat-gebeuren” is leuk om te zien.’

Wat wil je andere mensen willen adviseren die willen emigreren naar Colombia?

‘Mochten er mensen zijn die dit willen raad ik ze aan om veel geduld mee te brengen, haha’.

Heb je last van heimwee?

‘Heimwee is een groot woord. Ik zou mijn familie en vrienden vaker willen zien. Wat ik moeilijke momenten vind is wanneer er thuis minder leuke dingen gebeuren. Dan wil je erbij zijn om te helpen. Of een verjaardag lekker meevieren.’

Wat mis je aan Nederland?

‘Ik mis mijn familie en vrienden. Maar ook zuivel en brood. Soms mis ik ook snel internet want nu is het vrij normaal als de WIFI er twee dagen uit ligt, haha’.

Wat hoop je in Colombia te bewerkstelligen voor de toekomst?

‘Ik hoop echt dat we het voorouderlijk grondgebied van de Tikuna mensen als inheems reservaat erkend krijgen en dat het toerisme de gemeenschap weer van de nodige inkomsten kan voorzien. Ondertussen steun ik José in zijn sociale en natuurbeschermingswerk, om de inheemse gemeenschappen van deze regio politiek sterker te maken’.

Bekijk hieronder een video van Casa Gregorio

Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar info@colombiaans.nl.

AUTEUR

Over Luís Ernesto


Luis Ernesto een fanatiek reiziger en heeft zijn roots in Colombia. Hij zet zich actief in voor de Colombiaanse gemeenschap in Nederland en organiseert Latin-evenementen zoals Colombian Vibes en Feliz Navidad. Zijn favoriete gerecht is bandeja paisa, drinkt graag jugo de lulo en houdt van stroopwafels.
Reacties: info@colombiaans. nl

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.






* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Lees ook:
Ajax-scouts bekijken Colombiaan Eduardo Atuesta

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlander in Colombia 37: Hans
» Nederlander in Colombia 36: Erik
» Nederlander in Colombia 35: Floor
» Nederlander in Colombia 34: Alexander
» Nederlander in Colombia 33: Johanna
» Nederlander in Colombia 32: Anko
» Nederlander in Colombia 31: Andrea
» Nederlander in Colombia 30: Rosita
» Nederlander in Colombia 29: Rhonda
» Nederlander in Colombia 28: Kim
» Nederlander in Colombia 27: Esméé
» Nederlander in Colombia 26: Guillermo
» Nederlander in Colombia 25: Sabine
» Nederlander in Colombia 24: Elske
» Nederlander in Colombia 23: Juan Manuel
» Nederlander in Colombia 22: Eddy
» Nederlander in Colombia 21: Meghan
» Nederlander in Colombia 20: Tobias
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 4: Maite
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 2: Nico
» Nederlanders in Colombia 1: Fetze

Mobiele versie afsluiten