Site pictogram Colombiaans.nl

Nederlander in Colombia 40: Peter

Nederlander in Colombia deel 40: Peter
globalsoccershop

‘Mijn naam is Peter en ben woonachtig in het departement Risaralda. Om precies te zijn woon ik in Pereira en met veel plezier mag ik wel zeggen.’


In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun ‘pan’ verdienen. We spreken met hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Peter. Welkom bij Nederlander in Colombia deel 40.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren (LinkedIn)

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Mijn naam is Peter, woon in Pereira en heb een eigen champignonkwekerij. Ik lever verse champignons aan supermarkten en restaurants in de Eje Cafetero (Koffiedriehoek).’

‘De werkwijze gaat iets anders dan in Nederland. Hier doen we letterlijk alles zelf. Van aankoop van grondstoffen voor het maken van de compost tot de afzet van de champignons zelf. Hiernaast probeer ik een zogenoemde permacultuur-project (Vers en gezond voedsel wat met respect voor men en cultuur gekweekt is, redactie) op te zetten om het land van de boerderij zo optimaal mogelijk te gebruiken’.

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘Heel simpel eigenlijk; door mijn werk. In 1983 werkte ik bij een servicemaatschappij in de oliebranche. Hiervoor moest ik naar Colombia toe. Ik werkte ergens drie weken in El Llano (Ten oosten van Bogotá, redactie), maar weet niet precies meer waar. Hierna was ik drie maanden in Bogotá en leerde ik daar een leuk meisje kennen. Vanaf die dag was ik liever in Colombia dan in Nederland’.

Waarom Colombia?

‘Dat was puur toeval. Ik werkte voor een internationaal servicebedrijf en had aangegeven dat mijn voorkeur uitging naar Zuid-Amerika. Op die manier heb ik in landen kunnen werken zoals Brazilië, Venezuela en in Colombia’.

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Ik had er veel zin in. Ik had hiervoor in Brazilië en Venezuela gewerkt en zag Colombia als een volgend nieuw avontuur’.

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Ze reageerden niet eigenlijk. De eerste keer ging ik er simpelweg heen voor mijn werk. Later toen ik graag in Colombia wilde blijven wonen kwamen de vragen pas. Vooral mijn ouders hadden wel een beetje angst maar toen zij mij eenmaal bezochten veranderde hun houding ten opzichte van het land’.

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Wat ik heel positief vond was de openheid van de mensen vanaf de allereerste dag. De manier waarop ze met buitenlanders omgaan, je voelt je welkom vanaf het eerste moment. Als je hier al wat langer verblijft merk je dat dit eigenlijk overal in Colombia het geval is.’

‘Tuurlijk heeft Colombia een bepaalde reputatie waarvan mensen iets vinden maar daar merk je hier niets van als je maar uit de gebieden blijft waar de guerrilla, drugshandelaren of paramilitaire groepen actief zijn. De mensen die in je buurt verkeren letten op je en waarschuwen wanneer nodig.’

‘Wat ik minder positief vond zijn de wel hele grote verschillen tussen arm en rijk. Ik heb sterk het idee dat het grootste gedeelte van de welvarende Colombianen dat ook helemaal niet kan schelen. Discriminatie in Colombia gaat niet zozeer tussen blank en zwart maar meer tussen arm en rijk. Het maakt hierbij niet uit hoe je jouw geld verdient. Het klinkt krom maar een rijke crimineel wordt meer gewaardeerd als een hardwerkende arme sloeber’.

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘De ongelooflijke natuur- en klimaatverschillen. Je kunt hier op een ritje van honderd kilometer wel vijf verschillende klimaten tegenkomen. Ga eens met de auto van Cartago naar Nevado del Ruiz (nabij Manizales, red.). In Cartago zit je op 900 meter boven de zeespiegel en gloeiend heet gebied en honderd kilometer verderop sta je in de sneeuw op 5.000 meter hoogte. Met een enorme diversiteit van natuur op de weg ernaar toe.’

‘Wat ik verder erg opvallend en leuk vind is de levenslust van bijna iedereen. De ongecompliceerdheid, openheid en warmte waarmee men je opneemt’.

Wat zijn de mindere kanten?

‘Welke mindere kanten? Nee, er zijn weinig mindere kanten. Behalve dat grote verschil tussen arm en rijk. Ook lijkt de corruptie erger te worden. Waar ik veel moeite mee heb is dat de regering de mond vol heeft over het milieu en de bescherming tegenover minderheden maar hier vervolgens amper iets aan doet. Hier lijkt een dubbele agenda zijn werk te doen’.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Ik ervaar niets anders dan 100% positief. In de meer dan dertig jaar dat ik hier zit heb ik nooit problemen gehad omdat ik “buitenlands” ben. Als de politie mij aanhoudt vraagt men mij nog steeds naar Johan Cruijff en van Basten. Ook zijn ze nieuwsgierig over hoe ik naar Colombia kijk en wat ik ervan vind. Dan geef ik allemaal complimenten en kan dan meestal gewoon doorrijden’.

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Jazeker, ik heb bijna heel Colombia doorgereisd. Het liefste doe ik dat met de auto en met wat mensen die de streek kennen. Dan kom je werkelijk op de mooiste plaatsen en niet alleen maar op de toeristische locaties’.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Eigenlijk niet. Ik had goed contact met een Nederlander maar deze is recent overleden’.

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Ik lees Semana en El Tiempo maar kijk vrijwel nooit naar de televisie want is enkel propaganda voor de regering. Ik geloof niet al teveel van wat de officiële media schrijft, zegt of laat zien. Ik probeer op de hoogte te blijven via alternatieve nieuwsbronnen en vrienden’.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Waar ik van houd is een asado met aguardiente op een finca. Af en toe een roncito van Viejo de Caldas, wat empanadas met ají of bandeja paisa en natuurlijk niet te vergeten… De versgeperste vruchtensappen. Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat de keuken van Colombia niet de sterkste kant van het land is’.

Wat zou je andere mensen willen adviseren die willen emigreren naar Colombia?

‘Colombia is een interessant land en zijn goede kansen om iets leuks te doen. Zorg dat je betrouwbare Colombiaanse partners hebt. Dat is nog zo eenvoudig niet. Er zijn veel zogenoemde “vivos“, zeg maar mensen die je proberen op te lichten als ze zien wat je wilt beginnen en de regels niet goed kent. Omdat men vriendelijk is tegen buitenlanders wil niet altijd zeggen dat men betrouwbaar is. Het helpt veel als je een Nederlands/Colombiaans echtpaar bent, maar als Nederlands echtpaar moet je wel goed oppassen en is het beter als je hier komt via een internationaal bedrijf’.

‘ Vergis je niet, vriendelijkheid jegens buitenlanders wil niet zeggen dat ze betrouwbaar zijn. Ideaal gaan als Nederlands/Colombiaans echtpaar. Als Nederlands echtpaar moet je goed oppassen en is het beter te zorgen dat je hier komt via een internationaal bedrijf. De aanloop fase is vaak moeilijk.’

Heb je last van heimwee?

‘Absoluut niet. Als ze mij hier kwijt willen moeten ze mij uitzetten. Nederland is veel te vol en het wordt steeds gecompliceerder. Als ik af en toe weer eens in Nederland ben voel ik mij er absoluut niet meer thuis. Op sommige plaatsen lijkt het meer op Afrika of Turkije dan het Holland waarin ik ben opgegroeid’.

Wat mis je aan Nederland?

‘Het water en een zeilboot, patat met vette mayonaise of pindasaus.’

Wat hoop je in Colombia te bewerkstelligen voor de toekomst?

‘Mijn bedrijf te versterken en uit te breiden met Permacultuur. De hele zaak veel klimaatpositiever en zelfverzorgender te maken. Vooral nu met de coronacrisis vind ik het belangrijk onafhankelijker te worden van gekocht voedsel en energie, en mijn werknemers te stimuleren ook veel onafhankelijker te worden’.


Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar info@colombiaans.nl.

AUTEUR

Over Luís Ernesto


Luis Ernesto een fanatiek reiziger en heeft zijn roots in Colombia. Hij zet zich actief in voor de Colombiaanse gemeenschap in Nederland en organiseert Latin-evenementen zoals Colombian Vibes en Feliz Navidad. Zijn favoriete gerecht is bandeja paisa, drinkt graag jugo de lulo en houdt van stroopwafels.
Reacties: info@colombiaans. nl

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.






* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlander in Colombia 39: Henry
» Nederlander in Colombia 38: Heike
» Nederlander in Colombia 37: Hans
» Nederlander in Colombia 36: Erik
» Nederlander in Colombia 35: Floor
» Nederlander in Colombia 34: Alexander
» Nederlander in Colombia 33: Johanna
» Nederlander in Colombia 32: Anko
» Nederlander in Colombia 31: Andrea
» Nederlander in Colombia 30: Rosita
» Nederlander in Colombia 29: Rhonda
» Nederlander in Colombia 28: Kim
» Nederlander in Colombia 27: Esméé
» Nederlander in Colombia 26: Guillermo
» Nederlander in Colombia 25: Sabine
» Nederlander in Colombia 24: Elske
» Nederlander in Colombia 23: Juan Manuel
» Nederlander in Colombia 22: Eddy
» Nederlander in Colombia 21: Meghan
» Nederlander in Colombia 20: Tobias
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 4: Maite
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 2: Nico
» Nederlanders in Colombia 1: Fetze

Mobiele versie afsluiten