Site pictogram Colombiaans.nl

Nederlander in Colombia 31: Andrea

Nederlander in Colombia 31
globalsoccershop


‘Ik heb een bedrijf waarmee ik vrijwilligers en stagiaires vanuit de hele wereld verbind met lokale non-profitorganisaties. Mijn naam is Andrea en woon in Medellín’.

In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun “pan” verdienen. We spreken hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Andrea. Welkom bij Nederlander in Colombia deel 31.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren

Wat is jouw naam en woonplaats?

‘Andrea Gonzalez Duarte of ook wel “van der Leeuw” en ik woon in het prachtige Medellin’.

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Om mijn Pan te verdienen heb ik een social enterprise opgericht genaamd “Volunteers in Colombia” Het doel hiervan is vrijwilligers en stagiaires vanuit de hele wereld te connecten met lokale Non Profit Organisaties (NGO´s) in Colombia die hulp nodig hebben.’

‘Ik merk dat veel mensen iets terug willen doen voor de community. Wat natuurlijk heel goed is, maar om daadwerkelijk iets te vinden wat bij je past is lastig. Naast dat het moeilijk is om in een andere taal en op afstand met elkaar te communiceren. De lokale NGO´s kunnen zich ook moeilijk profileren op social media. Hier kom ik in actie. Ik kijk naar de talenten van de vrijwilliger of stagiaire en connect hen dan met de NGO die hen het beste kan gebruiken’.

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘Voor Colombia woonde ik samen met mijn vriend op Curaçao. Na daar twee jaar gewoond te hebben was het eiland gewoon te klein en waren we toe aan iets nieuws. Na een kort bezoek aan Medellin dachten we beiden, ‘Dit is een leuke stad!’ Ook was het voor mij persoonlijk wel erg bijzonder om terug te gaan naar mijn geboorteland’.

Waarom Colombia?

‘Waarom niet! Medellin is echt een fantastische stad met veel kansen en mogelijkheden. Er zijn veel dingen te doen, en het fijne ervan is dat je niet zoals in Bogota uren in het verkeer hoeft te staan om ergens te komen’.

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Dit is een heel goede vraag. Ik ben niet iemand die heel veel verwacht eigenlijk. Ik merk door veel verwachtingen te hebben, dat je vaak teleurgesteld gaat worden. Door open te staan en alles op je af te laten komen, gaat alles gewoon makkelijker’.

‘Voordat ik hier ging wonen, was ik al een aantal keren in Colombia geweest (vooral in Bogota). Ik kende de cultuur al een beetje en het was niet echt een cultuurshock toen ik in Medellin ging wonen’.

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Ik ben al aan het rondreizen sinds mijn 17e, dus mijn vrienden en familie keken niet echt op toen ik vertelde dat ik naar Colombia ging verhuizen. Natuurlijk hadden sommigen gehoopt dat ik weer terug zou komen naar Nederland, maar stiekem wisten ze wel dat dat nog niet zou gebeuren’.

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Wat ik niet wist, is dat Colombia zo´n mooie en bijzondere natuurlijke omgeving te bieden heeft. Ik heb in de tijd dat ik hier nu woon de woestijn, bergen, strand, steden, walvissen, prachtige watervallen, prachtige vegetatie, grotten gezien(en zo kan ik nog wel even doorgaan)’.

‘Wat mij negatief heeft verrast is hoe weinig zorg er voor de natuur is. Zo wordt er heel veel afval zomaar op straat gegooid en wordt het water sterk vervuild. Ik heb een keer gesnorkeld bij de Rosario eilanden (Cartagena). Het is er prachtig, maar helaas zag ik mensen gewoon staan op het koraal. Er komen grote boten langs met harde muziek en ze gooien van alles in de zee. Alle ankers die worden uitgegooid, verwoesten al het moois wat zich daar in de zee bevindt’.

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘Het meest leuke en bizzare is hoeveel aguardiente er wordt gedronken ( in Medellin noemen ze het ¨Guaro¨) Te pas en te onpas moet er weer even een shotje anijsdrank worden ingenomen. Ik snap gewoon niet dat ze dit lekker vinden, maar goed, smaken verschillen. Zo waren wij in een fonda (typisch Colombiaanse paardenshow in een restaurant) waar de ruiters regelmatig even een shotje nemen terwijl ze op muziek hun paarden (paso fino) laten bewegen’.

Wat zijn de mindere kanten?

‘Een van de mindere kanten is de corruptie in dit land. Ik moet toegeven dat Colombia van ver komt en dat ze beetje bij beetje de goede kant op gaan, echter is dit allemaal nog heel fragiel’.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Doordat ik als Colombiaanse geboren ben lijk ik niet heel buitenlands. Ik beschik over zowel de Nederlandse als de Colombiaanse nationaliteit. Wat heel grappig is, is dat mensen verwachten dat ik vloeiend Spaans spreek. Als ze dan mijn Nederlandse accent horen, dan kunnen ze mij totaal niet plaatsen en zie ik de vraagtekens al boven hun hoofd’.

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Ik heb zoveel kunnen zien! En ik kan gewoon echt niet kiezen. Na twee jaar op een eiland te hebben gewoond met mooie stranden, maar wat verder weinig te bieden had, is het wonen en reizen door Colombia een hele verademing’.

‘Alleen de grote supermarkten met al het verse fruit is al fantastisch. Of de grote winkelcentra. Natuurlijk is de natuur het allermooist, maar om een keuze te maken is gewoon te moeilijk. Een aantal aanraders buiten de reeds bewandelde paden, zijn; de pacifische kust (Nuqui), Jardin, Jerico, Casa en el Aire en Providencia’.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Ja zeker, in Medellin is een grote groep Nederlanders.Dit verbaasde mij erg, maar af en toe is het ook heerlijk om even in het Nederlands te kunnen communiceren. Zo kunnen we bij elkaar terecht voor tips, maar soms ook even lekker je frustraties uiten nadat je bijvoorbeeld weer 5 uren bij een bank in de rij hebt gestaan en je te horen krijgt dat je in de verkeerde rij staat of niet de juiste papieren hebt’.

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Natuurlijk krijg ik via bijvoorbeeld social media het een en ander mee, maar ik praat liever met de lokale bevolking over bepaalde onderwerpen. Het blijft nog steeds lastig om te achterhalen wie gelijk heeft en wat er daadwerkelijk speelt.’

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Al het heerlijke fruit! Als ik naar de fruitmarkt ga probeer ik elke keer weer iets te nemen wat ik nog niet ken. En 9 van de 10 keer word ik positief verrast’.

Wat mis je aan Nederland?

‘Het eten. Het is hier toch veel rijst, bonen en vlees. Doordat ik vegetarisch ben is het buiten de steden lastig om echt wat gezonds te vinden. Ik hou daarnaast erg van kaas, hier kun je mij echt voor wakker maken! Helaas is echt lekkere kaas hier schaars’.

Heb je last van heimwee?

‘Ik mis mijn vrienden en familie zeker. Verder eigenlijk niet echt. In het begin toen ik buiten Nederland ging wonen, miste ik ook het fietsen. Maar hier sluiten ze op zondag een aantal grote wegen en kunnen we daar lekker op fietsen of hardlopen. Buiten de zondagen is het te gevaarlijk en niet gezond om je op de fiets in het verkeer te mengen’.

Lees meer over Andrea

Lees ook onderstaand artikel over Andrea en kijk wat zij doet met haar social enterprise.

– Meer over Andrea
– Volunteers in Colombia

Andrea
Je las Nederlander in Colombia 31.
Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar info@colombiaans.nl.

Volgende keer:
Een interview met de nieuwe Nederlandse topman achter Avianca Anko van der Werff.

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.






* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Lees ook

– Escobar’s huurmoordenaar Popeye overleden

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlander in Colombia 30: Rosita
» Nederlander in Colombia 29: Rhonda
» Nederlander in Colombia 28: Kim
» Nederlander in Colombia 27: Esméé
» Nederlander in Colombia 26: Guillermo
» Nederlander in Colombia 25: Sabine
» Nederlander in Colombia 24: Elske
» Nederlander in Colombia 23: Juan Manuel
» Nederlander in Colombia 22: Eddy
» Nederlander in Colombia 21: Meghan
» Nederlander in Colombia 20: Tobias
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie Rietman
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem van Bokhoven
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 4: Maite Hontelé
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 2: Nico Verbeek
» Nederlanders in Colombia 1: Fetze Weerstra

Mobiele versie afsluiten