Site pictogram Colombiaans.nl

Nederlander in Colombia 34: Alexander

Nederlander in Colombia 34
globalsoccershop

‘Mijn naam is Alexander en ben woonachtig in Medellín. Ik heb een mooie baan waarbij ik veel werk met Colombianen en expats’.


In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun ‘pan’ verdienen. We spreken met hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Alexander. Welkom bij Nederlander in Colombia deel 34.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren (LinkedIn)

Wie ben je en wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Mijn naam is Alexander en woon in Medellín. Om mijn pan te verdienen werk ik als Managing Director Americas bij Virtuagym. Virtuagym is een softwarepakket om af te vallen en om fit te blijven. We hebben klanten in zowel Noord- als Zuid-Amerika. Echter om impact te hebben met onze krachten richten we ons momenteel met name of de V.S. en Canada. We hebben momenteel zo’n 60 werknemers hier op het kantoor in Medellin, zowel Colombianen als expats. We hebben verschillende teams die zich met name richten op sales, customer success en data analyse’.

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘Door een reis door Zuid-Amerika stuitte ik op verschillende steden die me bevielen, maar Medellin spande de kroon. Een Linkedin bericht naar een van de eigenaren van Virtuagym deed het balletje doen rollen. Na de selectiegesprekken met zowel de board als de super visory board, was ik na twee maanden “onboarding” in Amsterdam te zijn weer terug in Medellin’.

Waarom Colombia?

‘Ach, waar moet ik beginnen? Het klimaat in Medellin is bizar aangenaam. Dit heb je vrijwel nergens. Het bruisende leven op straat. Het rustige tempo van leven. Met name buiten de stad, maar voor een stad met 3 miljoen inwoners vind ik het “lekkere” tempo ook echt voor Medellin gelden. De balans tussen werk & leven is goed. Zo heb ik bijvoorbeeld een burn-out op ons kantoor nog niet gezien. Het ongeorganiseerde aan het Colombiaanse leven bevalt me ook wel, al is het soms wel frustrerend. Dat maakt het ook dat ik vooraf geen verwachtingen of vooroordelen had en het gewoon op me af liet komen’.

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Als vanzelfsprekend. Ik heb eerder in Argentinië, Canada, de V.S. en Sri Lanka gewoond. De familie heeft met mij in Medellin weer een nieuwe exotische locatie om op vakantie te gaan’.

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘Ik vind het bizar dat mensen hun auto bij de lichtste aanrijding per direct laten staan. Dit heeft natuurlijk te maken met de verzekeringsinspecteurs die dan foto’s komen maken. Maar het gevolg is wel dat er enorme files ontstaan. Medellin is heuvelachtig en er zijn veel eenbaanswegen. Als ze de financiële gevolgen voor de economie in kaart zouden brengen dan zou de regering denk ik snel met nieuw beleid voor verzekeringspartijen komen’.

Wat zijn de mindere kanten?

‘Het voorzichtig zijn met vertrouwen in mensen. Ik moet dat even uitleggen. Doordat mensen veel zaken doen met vrienden van vrienden wordt er terecht gesproken van nepotisme. Het is echter ook begrijpelijk aangezien mensen meer te verliezen hebben bij wangedrag. Zo ken ik een schoonmaakster die had gestolen en per direct haar werk bij al haar adressen verloor. De kracht van relaties en werken met bekenden of bekenden van bekenden heeft veel voordelen’.

‘Zelf heb ik ook iets soortgelijks meegemaakt. Ik wilde een prachtig stuk grond kopen hier in Medellin. Wat ik niet wist is dat de grond dicht bij een aardbreuk ligt en er niet op gebouwd mag worden. Nog geen tuinhuis! Ik doorliep de normale procedure door een advocaat de controles te laten doen bij de overheidsinstanties. Wat ik echter niet wist was dat de eigenaar van de grond mijn advocaat had benaderd om te betalen voor het niet uitvoeren van de controles. Los van de ethische inborst van mijn advocaat was ik blij dat mijn advocaat uit een netwerk van bekenden komt. Die man heeft veel dus te verliezen en kijkt dus wel uit’.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘In Medellin stikt het van de buitenlanders. Van leraren Engels, tot ondernemers in hostels, barretjes en tour operators. Mensen kijken er dus niet van op. Al vinden ze het over het algemeen fijn dat ik Spaans spreek’.

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Jazeker! Ik heb inmiddels grote stukken van het land gezien. Parque Tayrona vond ik indrukwekkend. En ik hou van “pueblear”, het bezoeken van de mooie oude dorpen van het land. Enkele dorpen die me zijn bijgebleven zijn Barichara, Jardín en Jérico. Naast Medellin heb je ook heerlijke dorpen zoals El Retiro (zie foto hierboven), of Santa Elena. Soms ga ik hier in het weekend simpelweg even lunchen of met de hond wandelen’.

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Best veel. Ik lees graag de lokale kranten, zowel el Tiempo als el Colombiano. Ik ben breed geïnteresseerd en begrijp graag de algemene tendensen in zowel politiek als economie’.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Een cazuela met chicharron, bruine bonen en avocado laat ik niet staan. Die eet ik denk ik vrijwel elke week een keer. Als drankje heb ik graag de “jugo de maracuyá” (zie foto hierboven)’.

Wat wil je andere mensen willen adviseren die willen emigreren naar Colombia?

Doen! Dromen najagen is toch prachtig. Zelfs bij weinig succes of een mindere ervaring, vermoed ik dat mensen nooit spijt zullen hebben. Niet handelen en thuisblijven met je dromen, gaat denk ik bitterder smaken’.

Wat mis je aan Nederland?

‘Ik heb geen last van heimwee, maar als je me vraagt wat ik echt mis is dat mijn familie. Ik heb een broer en twee zussen en deze zitten nu allemaal in de “fase” van kinderen krijgen. Zij hebben hierdoor niet zomaar de mogelijkheid om even langs te komen. Maar daarom zorg ik ervoor dat ik minimaal twee keer per jaar in Nederland ben dus gelukkig hoef ik hen niet al te lang te missen’.

‘Wat ik verder mis is oude kaas, zoute drop, lekker brood en speculaas. Dus wanneer ik in Nederland ben neem ik dat maar in veelvoud mee, haha. Oude kaas laat ik dan bijvoorbeeld luchtdicht in plastic verpakken. Daarnaast houd ik van fysieke kranten en boeken dus stort me uitgebreid daarin wanneer ik in Nederland ben’.

Wat hoop je in Colombia te bewerkstelligen voor de toekomst?

‘Ik zit eraan te denken om hier een huis te bouwen, maar die keuze schuif ik nog even voor mij uit. Want ik weet inmiddels dat haastige spoed zelden goed is’.

Alexander
Je las Nederlander in Colombia 34.
Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar info@colombiaans.nl.

AUTEUR

Over Luís Ernesto


Luis Ernesto een fanatiek reiziger en heeft zijn roots in Colombia. Hij zet zich actief in voor de Colombiaanse gemeenschap in Nederland en organiseert Latin-evenementen zoals Colombian Vibes en Feliz Navidad. Zijn favoriete gerecht is bandeja paisa, drinkt graag jugo de lulo en houdt van stroopwafels.
Reacties: info@colombiaans. nl

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.






* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Lees ook

– Een ode aan koloniaal Bogota
– Het magische dorp Jardín
– De top-10 mooiste stranden van Colombia!

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlander in Colombia 33: Johanna
» Nederlander in Colombia 32: Anko
» Nederlander in Colombia 31: Andrea
» Nederlander in Colombia 30: Rosita
» Nederlander in Colombia 29: Rhonda
» Nederlander in Colombia 28: Kim
» Nederlander in Colombia 27: Esméé
» Nederlander in Colombia 26: Guillermo
» Nederlander in Colombia 25: Sabine
» Nederlander in Colombia 24: Elske
» Nederlander in Colombia 23: Juan Manuel
» Nederlander in Colombia 22: Eddy
» Nederlander in Colombia 21: Meghan
» Nederlander in Colombia 20: Tobias
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 4: Maite
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 2: Nico
» Nederlanders in Colombia 1: Fetze

Mobiele versie afsluiten