Site pictogram Colombiaans.nl

Nederlander in Colombia 28: Kim

Nederlander in Colombia 28 Kim
globalsoccershop

In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun “pan” verdienen. We spreken hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Kim. Welkom bij Nederlander in Colombia deel 28.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren

Wat is jouw naam en woonplaats?

‘Mijn naam is Kim Eigenbrood en woon in Bogotá’

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Ik werk als concept designer voor een architecten- en interieurstudio. Samen met mijn baas creëren wij het concept voor hostels, restaurants, winkels, cafés en bars. Dan moet je denken aan moodboards van materialen, kleuren, het meubilair enzovoort. Dit is voortgekomen uit een hoop onderzoek naar onze doelgroep, het merk, actualiteiten en inspiratie. Daarna volgt het team met het proces van de plattegronden en zogenoemde ‘renders’ tot de uiteindelijke constructie van mooie hotspots. Wij hebben vele projecten gedaan in Latijns-Amerika. Binnenkort trouwens ook een leuk project in Miami. In Bogotá kun je projecten van ons vinden zoals Colo café in Usaquen (Koffie), Pedro Mandinga in Usaquen (Rum), The pub in Quinta Camacho en Cedritos, Canasto picnic in Quinta Camacho, verschillende locaties van Bogotá Beer Company, en nog heel veel meer. Daarnaast probeer ik her en der bij te snabbelen als freelancer in het veld van branding. Dit wil zeggen het opbouwen of hervormen van een identiteit van een merk’.

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘In januari 2017 ben ik voor het eerst alleen gaan backpacken. Dit was mijn eerste trip buiten Europa, 5 weken heb ik een bijzonder avontuur geleefd. Niet alleen prachtige plekken bezocht en veel geleerd over mijzelf, maar vooral onbewust zaadjes gepland voor een vervolg op deze reis. In oktober 2017 ben ik geëmigreerd vanwege mijn toenmalige liefde en uiteraard dit geweldige land. Ik vier deze week mijn 2e jaar dat ik hier ben! Daar wordt uiteraard een ‘guaro’ op geproost’.

Waarom Colombia?

‘Ik had zoveel goede verhalen gehoord over dit geweldige land en ik had 5 weken om een land te bezoeken. Mijn voorkeur ging uit naar Argentinië of Colombia. Omdat ik graag één land goed wilde bezoeken, heb ik voor Colombia gekozen’.

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Omdat mijn omgeving nogal huiverig was dat hun ‘kleine’ meisje alleen naar een ver land ging reizen, heb ik goed onderzoek gedaan. Ik ben Google, de Lonely Planet, uiteraard Colombiaans.nl en de reisblogs ingedoken en mijzelf zoveel mogelijk geïnformeerd. Ik was dus goed op de hoogte van de dingen die ik ging bezoeken, de routes, de valuta en culturele gebruiken. Ik had eigenlijk geen vooroordelen noch verwachtingen. Ik ben vertrokken van Schiphol met gezonde spanning en een flinke portie ‘kom-maar-op-mentaliteit’.’

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Mijn ouders vonden het spannend. Het idee dat ik alleen op reis zo gaan vond mijn familie wel spannend. Maar zij wisten dat ik niet in zeven sloten tegelijk loop en ik had mijn boekwerk aan onderzoek paraat om hen gerust te stellen. Zo konden zij per dag op de planning meelezen waar ik uithing. Ik had mijzelf een week gegeven zonder vaste route, want je moet jezelf ook laten verrassen. Ik had geen simkaartje en was dus afhankelijk van WIFI, maar heb altijd braaf het thuisfront geïnformeerd. Verstandige dochter zou je zeggen he? Al moet ik bekennen dat ik hen pas belde in mijn laatste week met de boodschap dat ik wilde gaan emigreren’.

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Het woord negatief vind ik eigenlijk niet juist gekozen, want er zoveel dingen waar ik van opkijk of wij in Nederland heel anders doen, maar dit is de cultuur en ik heb hiervoor gekozen. Waar zal ik beginnen? Het verkeer in Bogotá is om te huilen, maar ik omarm de dollemansritten in de bus en het gevoel als een sardientje in een blik vast te zitten. De uitlaatgassen zijn zeker niet fijn, maar op zondag tijdens de Ciclovia geniet ik dubbel van de schonere lucht. Geef mij maar lekker non-stop zon, van het bipolaire weer hier, word ik niet heel blij. Gelukkig scheelt het dat wanneer je schonere lucht (en zon) kunt opzoeken met slechts 1 uurtje rijden van Bogotá vandaan’.

‘Niet dat ik de positiviteitsgoeroe wil uithangen, maar ik ben dankbaar voor elk avontuur hier. Maar ik krijg absoluut grijze haren van de corruptie en de bureaucratie. Soms is het lastig omgaan met het feit dat je vaak van het kastje naar de muur wordt gestuurd vaak alleen maar omdat men niet durf te zeggen dat zij simpelweg het antwoord op je vraag niet weten. Het ‘que pena-antwoord’ op veel vragen (het que pena is niet echt op een vraag, maar als Colombianen je 3 uur laten wachten voor iets en dan zeggen dat je een papiertje mist of als ze je omver duwen op straat, misschien meer een reactie of valse verontschuldiging of iets dergelijks), maar er weinig van menen, haha. Het gebrek aan persoonlijk ruimte ontbreekt. Dat loopt men bijvoorbeeld met z’n vijven tegelijk naast elkaar op de stoep. Ach, ik lach er maar om, want zo kan ik nog wel even doorgaan’.

‘Alle ervaringen in Colombia zijn bijzonder en voor mij uiteindelijk positief. Ik heb het leven meer leren waarderen. Wat hebben wij met veel dingen mazzel in Nederland. De mentaliteit om overal een feestje van te maken, te kunnen relativeren. (Voor mij lijkt het nu alsof ik over de mentaliteit in Nederland spreek maar dit is Colombia, wij stijve harken maken niet overal een feestje van. Dat vind ik juist fantastisch, haha) Ik houd van de warmte van de Colombianen. Al is Bogotá zelf hier als het gaat om de mensen niet het allerbeste voorbeeld van’.

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘Geen dag hier is saai. Iedere dag maak ik wel iets mee en mijn leven is hier een grote ‘telenovela’. Qua cultuur en natuur heeft Colombia zoveel moois te bieden’.

Wat zijn de mindere kanten?

‘Tsja, dan komt het neer op wat ik zojuist noemde. Corruptie en bureaucratie zijn zaken die moeilijk uit te bannen zijn. Om een goed en effectief functionerend land te worden heeft Colombia nog een lange weg te gaan. Men (westers perspectief, Colombianen zijn hier niet mee eens) schreeuwt het van de daken dat Colombia zoveel veiliger is geworden, maar ik denk hier wat genuanceerder over. Wanneer je jezelf hier in verdiept valt het soms tegen. Dit geldt ook voor het verschil tussen rijk en arm. Dat doet mij verdriet, weten hoeveel mensen er wel niet in armoede leven, stijgende criminaliteit, het vluchtelingenprobleem, neerwaartse spiraal als het gaat om de economie en moorden op verschillende sociale leiders. Dat zijn geen luchtige onderwerpen’.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Het is makkelijker connecties te maken en iedereen wilt je verhaal horen. Alhoewel diepe connecties maken weer lastig is, het is toch veel oppervlakkig. Gelukkig heb ik inmiddels relaties opgebouwd waar ik wel op kan bouwen. Zolang ik mijn mond hou, is het lastig in te schatten wat mijn afkomst is. Ik zou op sommige dagen best door kunnen als Colombiaanse. Ik val vooral door de mand door mijn kledingstijl, in de bus word ik geregeld aangegaapt. En mijn lengte geeft ook wat weg, heerlijk om als gemiddeld lange Nederlander hier lang te zijn’.

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Ik heb inmiddels veel mogen zien. Ik heb vooral heel erg genoten van de busritten, reizen door een veranderd landschap, het authentieke leven in de kleine dorpjes, prachtig. Mijn favorieten plekken zijn San Agustin, Bogotá en Ráquira’.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Weinig tot niet. Ik had een goede Nederlandse vriendin hier, maar die is recent teruggegaan naar Nederland. Ik probeer de bubbel te vermijden en eigenlijk is het heel natuurlijk gegaan dat ik mij omringt heb met Colombiaanse vrienden’.

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Ik heb een goede vriend die heel veel weet en hebben geregeld diepe discussies over wat er hier allemaal speelt. Colombia is een land van taboes , heel religieus en je niet echt uitspreken over je mening. Er zijn veel gevoelige onderwerpen die je zeker niet met iedereen kunt aansnijden. Gelukkig zijn mijn vrienden allemaal ruimdenkend en werk ik in een omgeving waar iedereen graag hun kijk geeft op de actualiteiten. Ik stel veel vragen aan hen en zo leer ik veel. Ook tijdens de Uber-ritten krijg ik heel wat mee. Ik lees niet heel veel nieuws, maar veel komt mij toch ter oren. Of je maakt het zelf mee.. Zo zat ik vorige week plots vast, bewapend met een mondkapje tegen het traangas, in een café. Dit door de protesten van de universiteiten tegen corruptie. Ik heb hier drie uur gezeten tot het weer rustig en veilig was en wij allemaal naar huis konden. Onverwachts, maar weer een ervaring rijker’.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Alles dat van een platano komt. Gebakken, gekookt, (gefrituurd ook nog haha) wat je er ook mee doet ik vind het goddelijk. En gekookte yuca, empanadas uit de oven en tot slot mijn favoriete drankje: canelazo (aguardiente met warme agua panela)’.

Wat mis je aan Nederland?

‘Mijn familie, lekker op de bank een kopje thee drinken (of een chocomel met slagroom) en bijkletsen zit er helaas niet in. Ook mis ik het terrasleven in de zomer. Heerlijk een biertje met een bitterbal gaat ook niet door. De euroknallers van de Appie, mijn vrienden uiteraard, bepaalde kledingmerken, het clubleven (bepaalde stromingen van elektronische muziek zijn hier gewoon niet zo populair), de kneuterigheid en dat vrijwel alles bespreekbaar is. Zoals ik dit al eerder heb genoemd, Colombia is een land van taboes. Oh, nog wat belangrijks wat ik mis… Kroepoek’.


Foto hierboven: De ouders van Kim

Heb je last van heimwee?

‘Nee, eigenlijk niet. Ik mis alleen mijn ouders heel erg’.

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.





* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.

Kim
Je las Nederlander in Colombia 28.
Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar info@colombiaans.nl.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlander in Colombia 27: Esméé
» Nederlander in Colombia 26: Guillermo
» Nederlander in Colombia 25: Sabine
» Nederlander in Colombia 24: Elske
» Nederlander in Colombia 23: Juan Manuel
» Nederlander in Colombia 22: Eddy
» Nederlander in Colombia 21: Meghan
» Nederlander in Colombia 20: Tobias
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie Rietman
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem van Bokhoven
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 4: Maite Hontelé
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 2: Nico Verbeek
» Nederlanders in Colombia 1: Fetze Weerstra

Mobiele versie afsluiten