Site pictogram Colombiaans.nl

Nederlander in Colombia 23: Juan Manuel

Nederlander in Colombia 23
globalsoccershop

‘Mijn naam is Juan Manuel. Ik ben werkzaam als docent en woon in hoofdstad Bogotá’.

In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun “pan” verdienen. We spreken hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Juan Manuel. Welkom bij Nederlander in Colombia 23.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Mijn naam is Juan Manuel Amaya Castro, en ik woon in Bogotá. Ik werk als docent aan rechtenfaculteit van de Universidad de los Andes. Daar doceer ik met name op het gebied van internationaal (economisch) recht en ook op het gebied van migratie’.

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘Ik ben in Colombia geboren, in Bogotá, maar woonde sinds mijn 7de in Nederland, alwaar ik ben opgegroeid (school, universiteit, werk). Echter, ik heb altijd een warme band gehouden met Colombia, en toen ik eenmaal als academicus werkte heb ik professionele banden gecultiveerd. Op een gegeven moment kwam er een positie beschikbaar hier en toen heb ik gesolliciteerd. Het viel samen met het feit dat ik op dat moment op zoek was naar iets nieuws. Echter, ik heb altijd wel een beetje de droom gehad om in Colombia te wonen en werken’.

Waarom Colombia?

‘Tja, ik ken het land al mijn hele leven, heb mij in de geschiedenis en literatuur en cultuur verdiept, ‘voelde’ mij eveneens Colombiaan. Ik heb ook een tijd in Costa Rica gewoond en gewerkt, en had ook wel elders in Latijns-Amerika willen wonen, maar daar heb ik weinig tot geen contacten’.

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Ook al kende ik het land goed, ik wist dat het iets anders is om er op bezoek te komen dan om er te werken. Ik had dus niet echt vooroordelen en mijn verwachtingen waren heel algemeen en realistisch’.

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Haha, mijn naasten wonen dus in Colombia en met name mijn ouders waren heel blij mij dichtbij te hebben’.

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

Negatief: Bogotá is een moeilijke stad, met het verkeer en de relatieve afstanden. Het fietsen viel tegen, vanwege de drukte, de kwaliteit van de wegen, de vervuiling, etc. Het openbaar vervoer kan ook veel beter. Gelukkig woon ik heel dicht bij mijn werk en ondanks het slechte imago woon ik heel tevreden in het centrum van de stad’.

Positief: Ondanks de chaos en de drukte is het eigenlijk best ontspannen vertoeven. De mensen in de openbare ruimte zijn over het algemeen vriendelijker dan ik verwacht had. Ook vind ik dat, ook al is vaak de bureaucratie tenenkrommend moeilijk, het professioneel heel erg soepel gaat. De universiteit waar ik werk is zeer efficiënt en de samenwerking heel erg soepel. Soepeler dan in Nederland waar je dingen echt lang van tevoren eindeloos lang moet bespreken. Hier is het bijna meteen gedaan’.

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘Anders dan men zou vermoeden zijn Colombianen heel goed in het vermijden van confrontatie en oordeel. Wist je dat er geen Nederlands woord is voor “regañar”? Terwijl Nederlanders dat voortdurend doen! Niets is ‘verschrikkelijk’ of ‘irritant’ of ‘bizar’. Alles is ‘complicado’, wat een mooi niet-oordelend euphemisme is. Het zorgt ervoor dat er een hele gemoedelijke sociale harmonie is waar het fijn is vertoeven. Veel kleine ‘problemen’ die in NL eindeloos veel stof doen opwaaien zijn hier heel snel opgelost’.

Wat zijn de mindere kanten?

‘De grote structurele problemen. De structurele ongelijkheid, de corruptie, het geweld. In mijn leven heb ik enorme vooruitgang gezien, tenminste wat betreft de armoede. Maar, de sociale verschillen blijven enorm groot’.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Haha, vanwege mijn uiterlijk ziet men mij af en toe als een gringo, maar over het algemeen herkent men in mij een Colombiaan. Als ik lesgeef vertel ik wel altijd dat ik elders ben opgegroeid en dat ik daarom dingen anders bekijk, zoals bijvoorbeeld het studentenleven. Echter, dat is een beetje aangedikt’.

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Ik heb nog niet zoveel kunnen reizen als ik zou willen, maar ik vind Boyacá magisch’.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Nee, eigenlijk niet. Ik ben ze nog niet echt tegengekomen’.

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Ik lees het nieuws uit Nederland maar volg Colombiaanse gebeurtenissen op de voet. Dat moet ook wel met mijn beroep’.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘De empanadas van ‘Henrry’ naast het standbeeld van La Pola in het centrum van Bogotá zijn subliem. En de luladas in Cali zijn een onevenaarbare luxe’.

Wat mis je aan Nederland?

‘Wat ik mis aan Nederland zijn de kroegen en barretjes. Ook mis ik soms de seizoenen en het fietsen’.

Heb je last van heimwee?

‘Niet veel maar af en toe wel een beetje. Ik mis namelijk mijn oude vrienden’.

Je las Nederlander in Colombia 23.
Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar info@colombiaans.nl.

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.





* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlander in Colombia 22: Eddy
» Nederlander in Colombia 21: Meghan
» Nederlander in Colombia 20: Tobias
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie Rietman
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem van Bokhoven
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 4: Maite Hontelé
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 2: Nico Verbeek
» Nederlanders in Colombia 1: Fetze Weerstra

Mobiele versie afsluiten