Steden

by Colombiaans.nl

Hier vind je informatie over de steden en gebieden die Colombia rijk is. En dat zijn er nogal wat. Heeft u nog tips, of andere toevoegingen? Neem dan contact met ons op, want deze website vullen we met elkaar en hulp is zeer gewenst.

[tabs][tab title=”Bogotá”]

Bogotá

Bogotá, de hoofdstad van Colombia, ontstond in de hoogvlakte La Sabana, 2640 meter boven de zeespiegel, midden in de oostelijke bergketen van de Andes.
Ten Oosten van Bogotá ligt de Montserrate-heuvel. Deze is 3125 meter hoog en bied een schitterend uitzicht over de stad met haar parken, bakstenen flatgebouwen, met riet gedekte bouwsels en wolkenkrabbers.

Het inwoneraantal wordt geschat tussen de 8-10 miljoen inwoners. De drukte, de mensenmassa in het commerciële centrum, het lawaai, de enorme verscheidenheid aan architectuur, met koloniale en futuristische gebouwen dwars door elkaar, het moderne en rijke noorden, de sloppenwijken in het zuiden, het chaotische verkeer met stinkende bussen, het moderne nieuwe transportsysteem de Transmilenio en het paard en wagens, de enorme warenhuizen en de vele straatverkopers, de vele kerken, musea, pleinen en andere bezienswaardigheden, het is een stad waar je van houdt of juist niet.

Ten westen van de stad ligt de 140 m hoge Tequendama-waterval (genoemd naar een godheid van de oude Chibcha-indianen). Volgens de legende is deze ontstaan doordat de destijds aanwezige indianenstammen zich dusdanig slecht gedroegen dat de goden besloten hen uit te roeien door middel van een zondvloed. De indianen vluchtten naar de hoger gelegen bergpunten en zagen een man met een grote baard verschijnen, zij noemden hem Bochica. Deze man sloeg met zijn gouden staf een bres in de rots aan de rand van de vlakte, het water kon hierdoor weglopen en zo ontstond de waterval. Op deze plaats komt de Bogotarivier van de hoogvlakten afstormen, dendert 30 m breed 140 m naar beneden om zich daar een weg te zoeken naar de kalme wateren van Magdalenarivier. ´s Nachts wordt er gebruik gemaakt van de waterkracht om de stad te verlichten. Aan de voet van deze Tequendama-waterval ligt het huis van Bolivar, de bevrijder die nog altijd als halfgod wordt vereerd. In Bogotá vind je een aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite van het bekijken waard zijn.

Bezienswaardigheden Bogotá

Gebouwen/Pleinen

 • Plaza Bolivar
  Dit plein wordt ook wel het hart van de stad genoemd. Op dit plein staat het monument van Simon Bolivar, de held van Colombia, gemaakt uit brons door de Italiaanse beeldhouwer Tenerani. Ook staat hier de kathedraal in classicistische stijl, men voltooide de bouw in 1823. In het middenschip van deze kerk ligt het graf van een van de belangrijkste schilders uit Zuid-Amerika, Gregorio Vasquez de Arce y Ceballos. In de Sagrario kapel hangen enkele van zijn werken. Tevens vind je op het plein het kapitool, het gebouw waar het parlement vergadert. In 1847 begon met met de bouw van dit door imposante zuilengalerijen gesierde gebouw, maar pas in 1925 werd de bouw voltooid.
 • Palacio San Carlos
  Dit gebouw, ook wel het Palacio Presidencial genoemd, is de officiële ambtswoning van de president. Elke dag om 17.00 uur kun je hier de wisseling van de wacht zien.
 • Luis-Angel-Arango-bibliotheek en -concerthal
  Rond een enorme binnenruimte heeft men een hal gebouwd waarin zich de meest volledige bibliotheek van Zuid-Amerika bevindt. Overdag heb je er tevens exposities, ´s avonds concerten.

Kerken

 • La Concepcion
  Dit is de oudste kerk van Bogota, gebouwd eind 16e eeuw. Voor deze kerk wordt ook wel de naam La Mudejar gebruikt vanwege het houten plafond dat in de Mudejarstijl is uitgevoerd.
 • San Augustin
  Een kerk, vooral bekend om het Christusbeeld. In dat beeld stelde men tijdens de vrijheidsoorlogen zoveel vertrouwen, dat het tot opperbevelhebber van de strijdmachten werd uitgeroepen.
 • Santa Clara
  Een 17e eeuwse kerk met fraaie Moorse stijlelementen.
 • San Ignacio
  Een in 1604 gebouwde Jezuïeten kerk naar voorbeeld van de II Gesukerk in Rome. Er zijn in deze kerk een aantal schilderstukken te zien van Vasquez. Bovendien bevat het een aantal monstrans bezet met smaragden uit de Muzo-mijn.
 • La Tercera
  Deze kerk, de kerk van de paters franciscanen, dateert uit het midden van de 18e eeuw en heeft een prachtig altaar, gemaakt van ceber- en eikenhout.
 • San Francisco
  Een van de mooiste kerken in Bogota. Het werd gebouwd in 1622 en heeft een 7 meter hoog, geheel verguld altaar en een aantal schilderijen van Vasquez.
 • Veracrux-kerk of het Panteon Nacional
  Hier zijn de graven van de helden uit de Vrijheidsoorlog. Tevens heeft deze kerk een “wonderdadig schrijn”, vervaardigd uit zilver, en een schildpad. Deze vervullen een belangrijke rol in de Paasprocessie.

Musea

 • Goudmuseum
  De attractie van Bogota. Het museum bevat 18000 voorwerpen van zuiver goud en 2000 objecten van klei: maskers, wapens, kronen, vaatwerk, rituele voorwerpen, sieraden. Ook bevinden zich hier de vier grootste smaragden van de wereld, een van 1796 karaats (voldoende voor ongeveer 2000 juwelen ringen).
 • Het museum van de 20e juli oftewel het Casa del Florero
  De geschiedenis van Colombia herbergt het verhaal van de bloemenvaas. Een te leen gevraagde vaas ontketent een storm aan oorlogen en revoluties waarna pas in 1863 Colombia ontstond. De bewuste vaas vind je in dit museum, evenals vele historische bezienswaardigheden uit de revolutie.
 • Mueso Colonial
  Een voormalig klooster met een grote verzameling koloniale kunst- en gebruiksvoorwerpen. Tevens heeft men er schilderijen van Vasquez hangen.
 • Casa del Marquis San Jorge
  In dit gebouw vind je een bibliotheek en een museum met vaatwerk uit de Precolumbiaanse periode. Het gebouw zelf is wellicht het zuiverste voorbeeld van koloniale bouwkunst in de stad.
 • Museo del Arte Popular
  Een museum voor de volkskunst. Het was vroeger een klooster, daarna een militaire academie en thans vind je er een collectie volkskunst uit alle delen van het land.
 • Casa de la Moneda
  De voormalige staatsmunt is omgebouwd tot museum. Er zijn schitterende objecten uit het verleden op het gebied van geld. Een waar dorado voor muntenverzamelaars.
 • Nationaal Museum
  Dit museum vind je in de meest beruchte gevangenis van de stad, in de volksmond genoemd Panoptico. Hier wordt het testament van Bolivar bewaard, maar ook vele curiositeiten en andere voorwerpen uit de geschiedenis.

Andere, niet te missen bezienswaardigheden

 • Melgar
  Op zo’n 2 uur rijden van Bogotá richting Ibague ligt het dorpje Melgar. Dit dorpje heeft de grootste dichtheid zwembaden per vierkante meter in heel Colombia. Ook is er een straat vol met discotheken en in het weekend loopt het vol met Rolos die de warmte en de feesten opzoeken.
 • La Zona Rosa en Parque 93
  Het moderne centrum in het noorden van Bogotá waar je de grote en dure warenhuizen vindt, goede restauranten en vele barretjes en discotheken.
 • Usaquen
  Koloniale wijk in het noorden van Bogotá. Vroeger een dorpje dat is opgeslokt door de groeiende stad. Vooral op zondag als er een vlooienmarkt is het de moeite waard.
 • La Candeleria
  Koloniale centrum van Bogotá en de oudste buurt van de stad.
 • Via a la Calera
  Een weg vanuit Bogotá naar het dorpje la Calera waar je heerlijk kunt eten en feesten met uitzichten over de hoofdstad.
 • Quinta de Bolivar
  Onderaan de Cerro de Monserrate staat het huis waar Simon Bolivar vroeger heeft gewoond.

Omgeving Bogotá

Ten noorden van Bogotá ligt op een hoogte van 3000 meter de stad Zipaquira. Boven deze stad ligt de ingang naar een enorme zoutmijn. Omstreeks 1940 ontstond het plan in deze zoutberg een kerk te bouwen. Na tien jaar noeste arbeid was het karwei gereed en werd de zoutkathedraal in gebruik genomen. De kerk is 120 m lang en 23 m hoog en biedt plaats aan 10000 gelovigen. In de kathedraal bevindt zich een 18 ton wegend altaar en de gewelven rusten op 14 zoutstenen zuilen.

Gaan we verder naar het noorden, dwars door het schitterende landschap van de hoogvlaktes van de Andes, dan komen we via het Guatavita-meer (daar waar El Dorado het goudstof van zich afwaste) in Tunja, een plaats met een belangrijk historisch verleden. Je vindt er o.a. kerken met prachtig houtsnijwerk (de Santo Domingo en de Santa Barbara).

Zo´n 140 km ten zuiden van Bogota ligt het plaatsje Girardot, de koffiehaven aan de Magdalena-rivier. Hier groeit op uitgestrekte plantages de koffie die 80% van de totale export van Colombia omvat. In de haven wordt de geurige koffie geladen in raderboten. Verder gaand bereik je (bij voorkeur per trein) het plaatsje Honda. Even voorbij de haven van Honda verandert de lieflijke Magdalena in een woeste stroomversnelling met een lengte van 32 km. Nog verder trekkend komen we bij de witte gletsjer van de Nevado del Ruiz, een 5486 meter hoge berg met op zijn flanken gastvrije berghutten.[/tab] [tab title=”Medellín”]

Medellín

Volgen we de loop van de Magdalena dan komen we via de middelste bergketen van de Andes uit in het schitterende landschap van het dal van de Cauca-rivier. De belangrijkste stad in dit gebied is Medellín, gelegen op 1540 meter hoogte in een woest berglandschap. Pas sinds begin 1900 kwamen er naar Medellín wegen die een eind maakte aan het tot dan durende isolement. Sindsdien is Medellín uitgegroeid tot het belangrijkste industriecentrum van Colombia en vorig jaar tot meest innovatieve stad ter wereld(!). Ook in Medellín vind je een aantal bezienswaardigheden, maar door sloop is veel verloren gegaan.

Bij Medellín zullen veel mensen nog denken aan het beruchte drugskartel van Pablo Escobar, maar in werkelijkheid is het een moderne, frisse en vooruitstrevende stad. Het is de enige stad die een metrosysteem heeft en daar zijn de bewoners van Medellin (Paisas) zeer trots op. Het is de tweede stad van Colombia en is gelegen in de Aburrá Vallei in de centrale bergrug van de Andes. Het heeft een zeer aangenaam klimaat en Medellin wordt daarom ook wel de stad van de eeuwige lente genoemd.

De stad zelf en de omgeving staan bekend om de bloemenproductie. Het feest van Medellin in augustus staat dan ook in het teken van deze bloemenproductie (Feria de las Flores) en zijn er bijvoorbeeld optochten met prachtige bloemen.

Bezienswaardigheden

 • Museo Antioquia Naast een collectie Colombiaanse geschiedenis vooral bezocht voor de werken van Colombia’s bekendste kunstenaar Botero. Het museum ligt aan de La Plazoleta de las Esculturas, een plein vol met replica’s van Botero’s beeldhouwwerken.
 • Plaza Bolivar Het centrale plein van Medellin met de Kathedraal Metropolitana, een enorme stenen kerk.
 • Cerro Nutibara Een heuvel midden in Medellin met uitzichten over de stand. Bovenop de heuvel hebben ze een typisch dorpje uit Antioquia nagebouwd (Pueblito Paisa).
 • Santa Domingo Vroeger het nationale paleis, nu een winkelcentrum met een unieke architectuur aan de binnenkant.
 • Palacio Nacional Een heuvel midden in Medellin met uitzichten over de stand. Bovenop de heuvel hebben ze een typisch dorpje uit Antioquia nagebouwd (Pueblito Paisa).
 • Parque San Antonio Een groot plein met de bekende ‘Bird of Peace’, een brozenbeeld van Botero dat flink beschadigd is door een Guerillabom in 1996. Het origineel, beschadigd en wel, hebben ze laten staan en het beeld is opnieuw gemaakt en er naast gezet.
 • Trilogia Discotheek in oud fabrieksgebouw in een industriewijk. Ieder weekend hebben ze hier live muziek en als je geluk hebt zie je de Ekimosis, de oude band van Juanes.
 • Paragliding Dit vanwege de gunstige wind en de heuvelachtige topografie is Medellin het centrum van de Colombiaanse paragliding scene.

[/tab] [tab title=”Cali”]

Cali

Ook de stad Cali ligt in het Caucadal (op 1000 m hoogte). Het is een industriestad met meer dan 1 miljoen inwoners. In deze stad gelden twee idolen. Het ene idool is de sport, dit zie je bijvoorbeeld terug in de schitterende sportaccomodatie die optimaal gebruikt wordt.

Als tweede idool kent men de schrijver Jorge Isaacs, de auteur van “La Maria”, een paradepaardje van de Zuid-Amerikaanse literatuur. In Cali vind je in het park een borstbeeld van deze schrijver. Ook kun je er het San Franciscoklooster met zijn mohammedaans aandoende toren bewonderen. Verder zijn er nog het historisch landgoed Canas Gordas (eens het buitenverblijf van de Spaanse onderkoning) en de stadsfeesten die met een uitbundige zuidelijke levenslust gevierd worden.

Cali is de hoofdstad van het departement Valle de Cauca dat bekend staat om zijn suikerriet plantages. Meer nog dan dat is Cali Dé hoofdstad van de Salsa en nummer één als het gaat om uitgaan en feesten. Cali is een grote stad en omdat het op slechts 1000 meter hoogte ligt is het er altijd warm. De stad zelf kent een aantal hoogtepunten:

 • La Ermita Een 65 jaar oude gotische kerk.
 • San Fransisco Een neoklassieke kerk gebouwd in 1757 en vol met kervingen en schilderijen.
 • La Merced Oudste kerk van Cali met een aangesloten klooster dat een museum bevat met archeologische en religieuze kunst.
 • La Sexta Een buitenwijk van Cali met de beste Salsadiscotheken. Als je van Salsa houdt, mag je dit niet missen.
 • Juanchito Een 65 jaar oude gotische kerk.
 • Silvia Een klein dorpje dat op dinsdag volloopt met lokale indianen die hun artesanias verkopen en de toeristen die op deze markt afkomen.
 • Rio Pance Een riviertje net buiten Cali. Het koele water en de Barbque’s trekken in de weekeinden vele dagjesmensen aan vanuit de grote stad.
 • HaciendasDe twee bekendste en meest bezochte zijn Piedechinche en Paraiso. De eerste huisvest een museum over de productie van suikerriet, Paraiso is vooral bekend om de liefdesgeschiedenis die zich hier heeft afgespeeld en de bekende roman ‘La Maria’ die Jorge Isaacs hierover schreef.

Hoogtepunt in Cali

Absoluut hoogtepunt in Cali zelf vindt plaats tijdens de Feria de Cali. Dit meerdaagse festival tijdens de kerstperiode staat bol van activiteiten, optochten, concerten en feesten. Ook het stierenvechterfestival, één van de belangrijkste in zijn soort in Colombia, vindt tijdens deze periode plaats.[/tab] [tab title=”Cartagena”]

Cartagena

Cartagena, of Cartagena de Indias, gesticht in 1533, is het meest populaire vakantieoord van Colombia. Cartagena (foto) was een populaire bestemming voor Engelse plunderaars omdat de Spanjaarden hier hun schatten bij elkaar brachten voordat ze die verscheepten naar Spanje. De muren om de stad waren dan ook gebouwd om strand te kunnen houden. Net buiten de muren bevind zich Castillo de San Felipe de Barajas, een fort dat aanvallen van Henry Organ, Sir Francis Drake en andere Engelse zeevaarders heeft overleefd.

Indeling Cartagena

De stad heeft twee belangrijke toeristische centra, de ommuurde koloniale stad (centrum, San Diego en Getsemani) en een schiereiland van Bocagrande. Wie houdt van koloniaal, cultuur, romantiek en geschiedenis is beter af in de ommuurde stad. Wie houdt van ressorts, strand en moderne shoppingcentra is waarschijnlijk beter op zijn plaats in Bocagrande. Veel maakt het niet uit omdat de twee slechts op 10 minuten van elkaar liggen met bus of taxi.

Het nachtleven in Cartagena is bruisend, veel barretjes en discotheken met goede (salsa) muziek. Ook is het nooit moeilijk om een goede plek te vinden om iets te eten. In het centrum zijn veel restaurants met Caribische en Creoolse specialiteiten. Het is bijna onmogelijk alle hoogtepunten op te noemen in Cartagena.

Bezienswaardigheden Cartagena

Vooral het koloniale centrum is bezaaid met bezienswaardigheden, musea, pleinen, koloniale gebouwen, etc. om er toch een aantal te noemen:

 • Las Murallas
  De oude stadsmuur die nog bijna geheel intact is. Een unieke ervaring om deze te belopen en bovendien een goede manier om het centrum te leren kennen.
 • Plaza Bolivar
  Het centrale plein van Cartagena met uiteraard het beeld van Bolivar en een aantal palmbomen en fonteinen. Op het plein wordt iedere avond schaak gespeeld door de lokale grootmeesters en het is mogelijk iemand uit te dagen.
 • Plaza San Pedro, Santa Domingo en San Diego
  Drie andere pleinen die de moeite waard zijn. Op alle drie de pleinen treden ’s avonds straatartiesten op, o.a. dansgroepen met lokale dansen van de Caribische kust.
 • Castillo de San Felipe de Barajas
  Eerder genoemde fort van de Spanjaarden om de Engelsen tegen houden. Grootste fort ooit gebouwd door de Spanjaarden en in zijn geschiedenis nooit ingenomen.
 • Calle de Arsenal
  De Zona Rosa van Cartagena met vele discotheken en barretjes. Vooral in het weekend.
 • Donde Fidel
  Salsa bar op de hoek van Plaza de los Coches en Plaza San Pedro. De muziek staat misschien te hard als je binnen bent, maar op het terras wordt ook gedanst en gedronken.
 • Bocagrande
  Een schiereiland met strandressorts, winkelcentra, restaurant en de beste stranden van Cartagena.
 • La Boquilla
  Een lokaal strand op zo’n 20 minuten in de bus ten noorden van Cartagena. Erg goedkope en lekkere vis eten op het strand en bovendien geen strandverkopers, en dat kan wel even lekker zijn na de stranden van Bocagrande.
 • Volcan de lodo, El Totumo
  Moddervulkaan op de weg van Cartagena naar Barranquilla waar je lekker kunt baden in een krater van modder om vervolgens schoongespoeld te worden door de lokale dames in het bijgelegen zoutwatermeer.

Omgeving Cartagena

 • Nationaal Park Islas del Rosario & Playa Blanca Baru
  Zo’n 40 kilometer en zo’n 50 minuten met watertaxi’s vanaf Cartagena bevinden zich de stranden en eilanden van nationaal park Islas del Rosario (foto). Dit park bestaat uit 43 eilanden, in totaal zo’n 20 hectaren. Het klimaat is tropisch, vochtig en heeft een gemiddelde temperatuur van 27 graden. De mangroven, de koraalriffen en de zeeflora en fauna van het park maken deel uit van één van de meest diverse en productieve ecosystemen in de wereld. Een ander eiland dat bezocht kan worden met watertaxi is het schiereiland van Baru. Op dit schiereiland ligt het mooiste strand in de omgeving van Cartagena, Playa Blanca. Zoals de naam het al zegt is dit een spierwit strand. Verder maken de palmbomen en de blauwe zee het tot een prachtig plaatje. Het strand is naast een rit met watertaxi ook te bereiken door een interessante tocht met bus, boot, bus en truck via Paso Caballos, en Santa Anna.
 • Mompox
  Dit is een prachtig koloniaal dorpje ten zuiden van Cartagena aan de Rio Magdalena, ook wel bekend als Santa Cruz de Mompox. Ideaal om even de stranden en toeristen van Cartagena te ontvluchten. Dit dorpje had vroeger een belangrijke handelsfunctie als haven tussen Cartagena en het verder binnenland. Nu is het vooral bekend om zijn sierraden van goud en om de zelfgemaakte meubels.

Lees meer over het Caribisch gebied.[/tab] [tab title=”Barranquilla”]

Barranquilla

Tussen de twee bekende toeristische steden Cartagena en Santa Marta ligt de industriestand Baranquilla. In tegenstelling tot de andere twee is dit geen vakantiebestemming voor strand en zee. Het is eerder een beetje een vieze, warme en benauwde stad met ontzettend veel straatverkopers in het centrum. Je kunt ervan houden of niet, het geeft wel een mooi beeld van het Colombiaanse kustleven dat je zou kunnen missen als je in Cartagena en Santa Marta alleen maar in de strandressorts zou verblijven.

Ieder jaar in februari loopt het strand echter over van de toeristen. Dit omdat er dan “Carnaval de Barranquilla” is. Dit is misschien wel het mooiste meerdaagse evenement in Colombia en na Rio de Janeiro het grootste carnaval van Zuid Amerika. Het is in ieder geval een van de uitbundigste feesten en het normale leven staat voor 5 dagen even stil.

Lees meer over het Caribisch gebied.[/tab] [tab title=”Santa Marta”]

Santa Marta

Santa Marta is de oudste stad van Colombia en de plek waar Simon Bolivar, de grote vrijheidsstrijder van Colombia, Venezuela, Panama en Ecuador, stierf. Het heeft nog koloniale gebrouwen, maar is lang niet zo goed onderhouden als Cartagena. Santa Marta kent een centrum met het typische Colombiaanse kunstleven en net als Cartagena een strandresort op 10 minuten buiten de stand. Zowel dit strandresort Rodadero, als het centrum liggen aan het strand. Bezienswaardigheden in Santa Marta zijn het Tayrona Museum en de Quinta de San Pedro, de finca waar Bolivar zijn laatste dagen doorbracht alvorens te sterven. Zeker een interessante stad, maar meer bezocht vanwege haar omgeving.

Misschien wel het bekendste is Nationaal Park Tayrona. Dit prachtige nationale park van 1200 m2 bevindt zich op 45 minuten met de bus van Santa Marta. Het loopt van de kust tot ver in de heuvels van de Sierra Nevada de Santa Marta. Het park bevat een aantal van de mooiste en ongerepte stranden van de Cariben en er zijn archeologische sites van de Tayrona Indianen die de Spanjaarden honderden jaren zijn voorgegaan. De meest bekende is El Pueblito, een Tayrona site met een sfeer die een beetje te vergelijken is met die van De Verloren Stad.

Omgeving Santa Marta

 • Taganga
  Dit is een klein vissersdorpje op 10 minuten met de bus van Santa Marta. Het heeft een aantal prachtige stranden die te bereiken zijn met een boottochtje of een wandeling langs hoge kliffen. Verder kun je er heerlijk vis eten, goed duiken en is het ook mogelijk om er een nacht of meerdere te verblijven.
 • Quebrada Valencia
  Dit ligt op de weg van Santa Marta naar Riohacha. Na een prachtige wandeling van 30 minuten door de uitlopers van de Sierra Nevada de Santa Marta kom je bij een waterval met verschillende niveaus. Het is mogelijk omhoog te klimmen naar een waterbron van meer dan 20 meter diep.

Vanuit Santa Marta is het verder mogelijk om de Sierra Nevada de Santa Marta in te trekken. Dit gebied staat niet echt bekend om zijn veiligheid, maar e zijn zeker een aantal plekken die wel te bezoeken zijn. Minca is er één van. Op een hoogte van 600 meter heeft het een prachtig uitzicht over Santa Marta en leent de omgeving zich uitstekend voor wandelingen. Als men verder de bergen wil intrekken, dan kan dit het beste vanuit Valledupar gedaan worden. Echter omdat de veiligheidssituatie niet optimaal is kan er niet meer informatie over gegeven worden.

Lees meer over het Caribisch gebied.[/tab] [tab title=”San Andres”]

San Andres & Providencia

Ongeveer 750 km uit de kust van Colombia liggen de eilanden San Andres en Providencia. San Andres is alleen te bereiken met nationale vluchten vanuit Colombia en Provicencia is slechts te bereiken vanuit San Andres met vlucht of met boot. Beide zijn typische eilanden van de Caribische zee. Het is een van de weinig gebieden, misschien zelfs de enige, waar u zich goed zal kunnen redden in het Engels. Tijdens het hoogseizoen zal het moeilijk zijn om op het laatste moment nog iets te boeken aangezien het zeer populaire vakantiegebieden zijn, niet alleen voor Colombianen, maar ook voor westerse toeristen.

San Andres wordt vooral gekenmerkt door zijn witte palmboomstranden en het bruisende nachtleven, Providencia daarentegen is wat rustiger en heeft qua natuur meer te bieden, o.a. het natuurpark Old Province McBean Lagoon. Zowel San Andres als Providencia zijn uitstekende plekken voor duikers.

Lees voor meer informatie over San Andres verder op SanAndres-colombia.com

[/tab] [tab title=”La Guajira”]

La Guajira

Dit is misschien wel de minst bezochte plek van de Caribische kust van Colombia, maar zeker niet minder de moeite waard. La Guajira is een schiereiland in het noorden van Colombia tegen de grens aan van Venezuela. Het departament, en zeker het gedeelte dat La Alta Guajira wordt genoemd, wordt nog bewoond door de originele bewoners, de ‘Wayuu’ indianen.

Op slechts 2 uur rijden van de hoofdstad Riohacha ligt Uribia, ook wel de hoofdstad van de Indianen van Colombia genoemd en bekend om zijn geitenslachterij. Maak een wandeling over de markt en je kijkt je ogen uit. Alles van de geit wordt terplekke afgesneden en verkocht of gegrild en verkocht als snack.

Vanuit daar kan men doorreizen richting Manuare dat bekend staat om zijn zoutproductie. Je kunt zowel zien hoe het zout wordt gewonnen door de moderne bedrijven als hoe het wordt gedaan door de lokale indianen. Een aangename rit door de woestijn brengt je vanuit daar naar het bekendste punt van La Guajira, namelijk El Cabo de la Vela en El Pilon de Azucar (suikerberg). Een prachtig gebied waarbij je vanuit de woestijn zo de zee inloopt. Er kan geslapen worden in hangmatten aan de kust en eten uit zee (kreeft en andere vist) is goedkoop en lekker.

Voor de echte avonturiers kan er vanuit hier nog worden doorgereisd naar La Alta Guajira met o.a. de volgende bezienswaardigheden als bestemming: ecologische park Jepirachi, Bahia Honda en Bahia Hondita, de woestijn van Bahia Honda, Punto Gallinas, de duinen van Taroa, Nazareth (populatie lokale indianen in het Nationaal Park La Makuira), Serrania de la Makuira (een oasis in de woestijn met nevelwoud) Puerto Estrella, Laguna de los Patos (zoetwatermeer midden in de woestijn), Puerto Lopez, Punto Espada en de Piedra del Destino (steen van bestemming). Voor een goede indruk heb je minimaal 5 dagen nodig in La Alta Guajira. Publiek transport is er niet meer en het is haast onmogelijk dit gebied te bezoeken zonder een auto en iemand die het gebied en vooral de mensen kent.

[/tab] [tab title=”Manizales”]

manizales colombia colombiaans.nl

Manizales

De hoofdstad van Caldas is Manizales (foto). De stad begon pas echt te groeien en aan belangrijkheid te winnen toen het aan het begin van de 20e eeuw het centrum van de koffieproductie van Colombia werd. De stad zelf ligt met zijn gemiddelde hoogte van 2150m te hoog voor de verbouwing van koffie, maar fungeerde als huisvesting voor de werkers en opslag van de koffie.

manizales colombia colombiaans.nl

Er werd een speciale kabelbaan ( toen was het de langste ter wereld) aangelegd om de koffie van de velden naar boven te halen en tevens werd hij gebruikt om de werkers naar beneden en naar boven te vervoeren. De stad is gebouwd in de bergen en heuvels en niet zoals veel andere steden in de bergen in een vallei. Dit maakt Manizales een zeer bijzondere stad met hoogteverschillen van wel meer dan 200m.

manizales colombia colombiaans.nl

Als gevolg hiervan heb je veel steile straten en in sommige wijken zijn zelfs trappen nodig om omhoog te komen. De belangrijkste winkelstraat (la 23) ligt op het hoogste punt van het centrum en al winkelend heb je prachtige uitzichten over beneden gelegen wijken. Een aantal andere bezienswaardigheden van de stad zijn:

 • Kathedraal Met een toren van 106m is dit de hoogste kerk in Colombia.
 • El Cipre Een wijk met prachtige uitzichten over de beneden gelegen koffiegebieden. Ideaal om wat te drinken en eten.
 • Tango Barretjes Het wemelt van deze barretjes en erg leuk om hier een biertje, rummetje of tinto (klein bakje zwarte koffie) te drinken.
 • Voces del Ayer Misschien wel de leukste bar van allemaal met muziek uit de jaren ’60 en ’70.
  Vanuit Manizales kunt u de rest van het departement bezoeken.

Een aantal andere hoogtepunten van Caldas

 • El Nevado del Ruiz De populairste bestemming vanuit Manizales. Deze vulkaan van 5321 meter, en nog steeds actief, is te beklimmen tot aan de top. Daarvoor heb je wel een permissie nodig en natuurlijk ervaring en de juiste klimspullen. Makkelijker is het om te stijgen tot 4800 meter met transport. Vanuit daar is het dan mogelijk om naar de sneeuw te lopen op 5100 meter.
 • Parque Yarumos Een natuurpark net buiten Manizales met een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Met name veel vogelsoorten.
 • La Rochela Vanuit Manizales richting Medellin kom je ‘La Rochela’, ook wel ‘La Caliente’genoemd, tegen. Een dorpje met warm klimaat en vol zwembaden, finca’s en uitgaansgelegenheden.

En bent u toch in Caldas, vergeet de heerlijke rum niet te proeven!
manizales colombia colombiaans.nl[/tab][/tabs]