Reisadvies Colombia

by Colombiaans.nl
reisadvies-colombia

Het reisadvies Colombia stond voor tientallen jaren op ‘negatief’. Niet geheel onlogisch natuurlijk. Colombia heeft haar donkerste dagen beleefd in de jaren ’80 en ’90 door vele (bom)aanslagen en moorden. Echter, sinds 2002 is het land bezig om op te krabbelen van de klappen die het gekregen heeft. Sinds 2013 is het land ‘booming’.

Er wordt door de Colombiaanse overheid geïnvesteerd in toerisme en buitenlandse bedrijven durven hierdoor ook weer meer te investeren in het land zelf. Dankzij initiatieven zoals het Holland House Colombia durven nu ook Nederlandse bedrijven de stap te wagen over de oceaan omdat men het potencieel van Colombia erkent.

Het toerisme trekt fors aan

Sinds 2010 trekken meer backpackers en andere toeristen richting Colombia. Echter bleef het reisadvies Colombia op ‘negatief’ staan. In 2011 veranderde het doordat het op ‘gematigd reizen’ kwam te staan. Er werd door middel van een kaart aangegeven wat de veilige gebieden waren en zo werd het reisadvies Colombia steeds meer uitgebreid met gebieden die bereisbaar waren.

In steden zoals Medellín, Cartagena en Bogotá komen er ondertussen al jaren vele toeristen. Deze genieten hier van alles wat Colombia te bieden heeft. Dat heeft erin geresulteerd dat Lonely Planet, Time magazine en Colombus Magazine prachtige reisrepportages hebben geschreven over Colombia. Wij van Colombiaans.nl en onze lezers kende dit prachtige land al langer en zijn daarom het reisbureau Go2Colombia.nl gestart. Met dit reisbureau willen we reizigers betaalbare reizen naar Colombia aanbieden. Eerlijke prijzen, persoonlijk en deskundig reisadvies. Dit omdat we Colombia oprecht het ‘Bestbewaarde geheim van Zuid-Amerika’ vinden.

Ons reisadvies voor Colombia

Ons advies is uiteraard niet leidend en zeker niet bindend. Wij horen echter vele reisverhalen van diverse mensen. Ten eerste adviseren wij om vooral te genieten. Ga deze reis aan op met een nuchtere Nederlandse inslag. Met gezond boerenverstand kun je al een heel eind komen. Het klinkt simpel, maar helaas vergeten sommige reizigers dit nog weleens.

Reistips recht voor z’n raap

Niet openbaar met geld smijten, camera’s om je nek, te dure kleding of veel sierraden dragen is het belangrijkste advies. Je valt sowieso al op door het type huid dat wij in Nederland hebben gekregen. Dat is ronduit “verzorgd” te noemen. Praat met locals over de gebieden die toegankelijk zijn. Huur gidsen in, luister naar touroperators of raadpleeg ons. Wij helpen je graag op weg!
De huidige informatie is overgenomen door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wil je het actuele reisadvies bekijken? Klik dan even hier op de link van de pagina Reisadvies Colombia door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Algemeen

De veiligheid in het land is verbeterd omdat president Santos streng optreedt tegen criminaliteit en terrorisme. Maar zware criminaliteit en terrorisme komen nog steeds veel voor in Colombia. Verschillende gewapende groepen houden zich bezig met bijvoorbeeld drugshandel, ontvoeringen, afpersing en smokkel.

Desalniettemin zijn de regering van Colombia en de FARC nu met vredesonderhandelingen bezig en is het bilateraal akkoord hiervoor ondertussen getekend. Het zal dus hopelijk niet lang meer duren voordat het reisadvies Colombia volledig op “positief” wordt gezet.

reisadvies colombia

Onveilige gebieden

Advies: niet reizen
In de landelijke gebieden vinden nog oorlogshandelingen plaats. Bijvoorbeeld tussen de rebellen van de guerilla-organisaties FARC en ELN. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert niet over land te reizen naar en in de volgende gebieden:

 • De grensgebieden met Venezuela, Panama en Ecuador;
 • Regio Meta. Dit advies geldt niet voor Villavicencio. Daar zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s;
 • Regio Guaviare;
 • Regio Putumayo;
 • Regio Nariño. Het advies geldt niet voor Pasto. Daar zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s;
 • De regio Norte de Santander. Het advies geldt niet voor Cúcuta. Daar zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s;
 • De regio Caqueta. Het advies geldt niet voor Florencia. Daar zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s zolang de ‘normale voorzorgsmaatregelen’ worden genomen. Reis alleen rechtstreeks naar Florencia. Kunt u dat niet, reis dan niet naar Florencia.
 • Regio Arauca;
 • Het nationale park La Macarena en omgeving.
Advies: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de volgende gebieden:

 • Regio Huila;
 • Regio Cauca. Dit advies geldt niet voor Popayán. Daar zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s zolang de ‘normale voorzorgsmaatregelen’ worden genomen;
 • Regio Valle del Cauca;
 • Regio Chocó;
 • Regio Bolívar;
 • Regio Sucre;
 • Regio Cesar;
 • Regio Antioquia. Dit advies geldt niet voor Medellin. Daar zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s;
 • De weg van Cali naar Buenaventura en de havenstad Buenaventura is zeer onveilig.

Reis je naar bovenstaande gebieden? Doe dit dan alleen onder begeleiding van ervaren Colombianen die het land en het gebied goed kennen. Informeer naar de veiligheidssituatie van de plaats waar jullie naartoe reizen. Vraag ook naar de veiligheidssituatie op de route daarheen.

Grotere steden veilig

In de grotere steden zoals Bogotá, Cali, Cartagena, Medellín,

Heeft u vragen? Stel ze dan gerust

Wij staan klaar voor u. Heeft u vragen waar u niet uitkomt of wilt u onze ervaring weten over de bezienswaardigheden of toegankelijkheid van een gebied? Geef gerust een gil. We kunnen putten uit een grote kennisbase die zowel in Nederland als locals betreft in Colombia.

Extra bronnen voor reisinformatie Colombia

Colombia.nl

Fout: Contact formulier niet gevonden.