Copa America 2001 Colombia
In 2001 vond de Copa America plaats in Colombia. Maar zoals voor het WK’86, dat eigenlijk in Colombia zou plaatsvinden, waren ook hier organisatieproblemen. Dit had vergaande gevolgen voor organisatie en deelnemende teams.
– DOOR: Luís Ernesto van Baren (LinkedIn)
Het WK’86
Wat weten wij eigenlijk van het wereldkampioenschap voetbal van 1986? Ja, Maradonna (zie foto hierboven) scoorde fraai tegen Engeland na eerst 7 man voorbij te lopen. Daarnaast werd daar de ‘Hand van God’ geboren. Maar wat velen niet weten is dat Colombia de gastheer van dit wereldkampioenschap was, maar kort voor aanvang de organisatie aan Mexico over moest dragen vanwege organisatorische problemen, structuur en extreme onrust in het land.
Ondermaats elftal
Als we kijken naar de prestaties van het Colombiaanse elftal waren deze ‘ver ondermaats‘ te noemen. Het is natuurlijk raar als het derde grootste land van Zuid-Amerika zich niet kan plaatsen voor elke eindronde. Colombia leed na het teleurstellende WK van ’98 in Frankrijk nederlaag na nederlaag. In het millenniumjaar krabbelde de nationale ploeg op met een lichting die jong maar gretig was. Trainer Garcia werd de laan uitgestuurd en ‘good old‘ Francisco ‘Pacho‘ Maturana werd weer aangenomen. Maturana (zie foto hierboven) is in totaal vier keer bondscoach geweest en had de ploeg eerder naar WK’s van 1990 (Italië) en 1994 (Verenigde Staten) gebracht.
Maturana had deze keer de zeer moeilijke opgave om de internationals van Colombia boven zichzelf te doen laten uitstijgen. Heel moeilijk kon dit niet zijn. De ploeg was qua leeftijd in balans. Met jonge, gretige spelers zoals verdediger Córdoba, Yepes, Becerra en oudere ervaren spelers zoals keeper Cordoba, Calero, Bedoya en de tot ‘nieuwe Valderrama‘ uitgeroepen Giovanni Hernández moest het goed komen.
Voor aanvang van de Copa America 2001 waren er, zoals gezegd, grote organisatorische problemen. Op een gênante manier werden deze pijnlijk duidelijk toen de voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie, het COMNEBOL, aangaf dat er veel problemen zijn in Colombia en dat het eigenlijk één grote ongeorganiseerde bende was en dat het toernooi niet daar kón plaatsvinden al had men het graag.
Onrust en veel doden
De president van dienst in die tijd, Andrés Pastrana (zie foto hierboven), probeerde alles in goede banen te leiden door het toernooi definitief binnen te halen en tegelijkertijd te spreken met de FARC over vrede. Hierdoor hoopte hij in de peilingen voor de naderende presidentsverkiezingen te stijgen. Het gebeurde voor het eerst sinds jaren dat de FARC zelf een wapenstilstand afkondigde omdat dit ‘in het algemene volksbelang was’. Voetbal overstijgt alles, bleek ook nu.
Echter op 11 januari 2001 ging het mis. In Medellín ontplofte een autobom. En dat was nu net de stad die Argentinië zou gaan hosten. Half mei ontplofte er nog een bom en drie dagen later in Cali weer. Het CONMEBOL riep de regering van Colombia op om de veiligheid van toeschouwers en spelers te waarborgen, want dit kon zo niet doorgaan. Vanaf die tijd bevestigde Psstrana bijna iedere dag kalm op televisie dat de Copa America toch echt in Colombia gehouden zal worden.
Het hek is helemaal van de dam als de FARC de vice-president van de Colombiaanse Voetbal Federatie, Hernan Mejia Campuzano (zie foto hierboven) ontvoert. Twee dagen later werd Mejia alweer vrijgelaten maar het CONMEBOL hield voet bij stuk: De Copa America zou NIET in Colombia plaatsvinden. President Pastrana begint met een charmeoffensief tegen de leiders van het CONMEBOL en vraagt of het evenement misschien anders verplaatst kan worden naar 2002.
De druk van sponsoren
De sponsoren van de Copa America 2001 stonden achter Colombia en geloven in hun organisatie. Grote jongens zoals Coca Cola, Mastercard en Télefonica zijn zelfs bij de gesprekken aanwezig die gaan over de organisatie van het toernooi.
Toch Copa America 2001 in Colombia
Maar eindelijk kwam het verlossende woord: De Copa America 2001 kon van start in Colombia! Het was de eerste keer dat Colombia dit toernooi mocht organiseren. Helaas was niet alles hossanna. Canada liet weten geen deel te nemen aan de Copa America. Helaas meldde Argentinië zich ook af omdat de voetbalbond van dat land de veiligheid van de spelers niet kon / wilde garanderen. Hun vervangers waren Costa Rica en Honduras. Het Colombiaanse volk maakte Argentinië belachelijk, omdat zij niet op kwamen dagen.
Na eerst smeekbedes via kranten zoals El Colombiano, herhaaldelijke tv-oproepen werden op de avond van de eerste speelronde Argentijnse shirts verbrand en vlaggen gingen rond met teksten zoals: Argentinië, wie is je vader? Honduras is je vader.
Het geweld vergeten?
Colombia verkeerde in een moeilijke situatie en dat bleef zo tot vlak voor het toernooi. De week voor de start van het toernooi werden er bijvoorbeeld in de gebieden rondom de grote steden nog 70 mensen vermoord. En nu had iedereen het over voetbal, alsof er niets was gebeurd…
Brazilië die wel graag wilde komen, kreeg staande ovaties van het volk van Colombia. Braziliaanse coach Luiz Felipe Scolari had een aantal dagen na aankomst gezegd: “Colombia heeft ons ontvangen als een warm bad, nu gaan wij hen belonen met mooi voetbal“. Ook al ontbraken Batistuta en Véron (beiden Argentinië), het toernooi kende fantastische spelers zoals Wanchope van Costa Rica en Denilson van Brazilië.
Het geheim van de winst van de Copa America?
Tsja, dat is moeilijk. Hoe wordt succes geboren? Spelers zeggen nog wel eens dat men de ‘slechte beeldvorming’ over Colombia zo zat was, men had zo’n geldings- en prestatiedrang. Daarnaast kan er in Colombia vanuit het patriottistisch gevoel heel wat moois groeien. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om het eindresultaat. Dat was in dit geval meer dan optimaal, fantastisch.
De Groepswedstrijden
De wedstrijden werden gespeeld in Manizales, Medellín, Pereira, Armenia, Barranquilla, Cali en Bogotá. De thuishaven van Colombia is zoals altijd Barranquilla (Estadio Metropolitano). Colombia zit in groep A samen met Chili, Ecuador en Venezuela.
Colombiaanse voetbalfans houden hun adem in als de aftrap begint om 20.45 uur lokale tijd. Eerder op de avond heeft Chili Ecuador een pak slaag gegeven met 1-4. Colombia is gelijk op scherp gezet en zal moeten winnen van Venezuela. Dat doet het uiteindelijk ook, met 2-0. Freddy Grisales en Aristizábal uit een penalty zijn de doelpuntenmakers. De eerste drie punten zijn daar en het uitverkochte stadion gaat uit zijn dak. Het voetbalfeest dat de Copa America heet, is begonnen.
De aanvaller Víctor Aristizábal ontpopt zich in dit toernooi als absolute goalgetter. De dan inmiddels 30-jarige spits heeft vele clubs versleten in zijn carrière. Maar eerlijkheid gebied dan ook te zeggen dat hij overal heeft gepresteerd. Hij speelde onder meer bij Atlético Nacional, Valencia, Sao Paulo, Santos, Deportivo Cali en Cruzeiro. In de nationale ploeg moest hij betere spitsen zoals Asprilla voor zich dulden. Daardoor komt hij tussen 1993-2003 slechts 66 keer voor de nationale selectie uit. Ook in deze wedstrijd tegen Ecuador scoort hij na een half uur spelen en blijkt later de winnende te zijn.
Colombia – Chili 2-0
Als Colombia zijn laatste wedstrijd tegen Chili speelt is het al gekwalificeerd, maar lijkt een goede krachtmeting. Ook Chili won zijn eerdere ontmoetingen met 1-0 en 1-4. Colombia wint met 2-0 door goals van Aristizábal en Arriaga. Arriaga kreeg als bijnaam ‘Bamboleo’, de ‘wiebelende’. Dit omdat zijn ene been korter was dan de andere. Hierdoor had hij een kenmerkend loopje.
Kwartfinale
Colombia – Peru 3-0
Colombia is definitief los en wordt in de media geprezen door zijn sterke spel. Op 23 juli moeten Los Cafeteros aantreden tegen Peru om 19.45 uur lokale tijd. In Armenia spelen zij voor 28.000 toeschouwers de kwartfinale. Veel tegenstand krijgen zij echter niet. Peru lijkt totaal niet opgewassen tegen het sterke Colombia, dat die superioriteit weet uit te drukken in goals. Aristizábal scoort twee keer en Hernández scoort. Zoals ieder talent in Argentinië al snel werd uitgeroepen tot de nieuwe ‘Maradona’, deed men dit ook nogal eens in Colombia.
Giovanni Hernández werd regelmatig uitgeroepen tot de nieuwe Valderrama, vanwege een vergelijkbare speelstijl. Tijdens dit toernooi en de Confederations Cup in 2003 zou hij een van de betere spelers van het toernooi zijn. Colombia gaat door naar de halve finales, dit nog steeds zonder tegendoelpunt. In die kwartfinales speelt Brazilië tegen Honduras. Brazilië raakt geen bal en wordt door Honduras zonder pardon het toernooi uitgeknikkerd. Honduras wint met 2-0.
Halve finale
Colombia speelt tegen Honduras in de halve finales. Deze wedstrijd wordt afgewerkt in Manizales onder toeziend oog van 40.000 toeschouwers. Scheidsrechter Mario Sánchez ziet dat Colombia al in de 6e minuut op voorsprong komt door Gerardo Bedoya. Deze Bedoya heeft de twijfelachtige eer om zichzelf wereldrecordhouder rode kaarten te mogen noemen. Hij ontving 46 rode kaarten. Colombia wint ook deze wedstrijd met 2-0. In de 63e minuut scoort (uiteraard) Aristizábal (zie foto hierboven).
Finale
De finale wordt gespeeld in de hoofdstad. Nadat eerder Honduras in de troostfinale na penalty’s van Uruguay won, is het nu de grote finale die de aandacht krijgt. In het Estadio El Campín speelt Colombia tegen Mexico. Mexico, dat in groep B zat kende een matig toernooi. In de groepsfase wonnen zij de eerste wedstrijd met 1-0 van Brazilië, maar speelde gelijk tegen Paraguay en verloren van Peru.
Zij werden na de groepsfase wakker en wonnen prompt van Chili met 2-0 en Uruguay met 2-1. Het wordt een zeer boeiende ontmoeting tussen twee echte voetballanden die willen voetballen. Uiteindelijk trekt Colombia aan het langste eind als het in de 64e minuut een corner mag nemen en deze hard wordt binnengekopt door aanvoerder Iván Córdoba.
Het stadion met 43.000 uitzinnige fans breken de boel af en zien dat het bijna niet meer fout kan gaan. Córdoba, die een paar maanden daarvoor tot ‘snelste verdediger‘ werd uitgeroepen, blijkt de matchwinner en bezorgt Colombia zijn eerste prijs ooit.
Met een sterke keeper en een goed georganiseerde verdediging en een zeer effectieve aanval won Colombia niet alleen de titel maar leverde het ook nog de topscoorder van het toernooi: Víctor ‘Aristigol’ Aristizábal.
Op 29 juli 2001 won Colombia de belangrijkste en enige trofee in de geschiedenis: De Copa America 2001! En nog wel in eigen land én zonder tegendoelpunt(!). Dit jaar zou Colombia samen met Argentinië de jubileum-editie van de Copa America mogen organiseren. De voorbereidingen waren al in volle gang. Helaas gooide COVID-19 roet in het eten en werd het toernooi een jaar uitgesteld.
Bekijk hieronder alle goals van Colombia van de Copa America 2001
De spelerslijst
In die tijd was het hoogst ongebruikelijk dat Colombiaanse spelers in het buitenland voetbalden.
2.) Iván Córdoba (c) (leeftijd: 24) Internazionale
3.) Mario Yepes (leeftijd: 25) River Plate
4.) Roberto Carlos Cortés (leeftijd: 24) Independiente Medellín
5.) Andrés Orozco (leeftijd: 22) Independiente Medellín
6.) Fabián Andrés Vargas (leeftijd: 21) América de Cali
7.) Elson Becerra (leeftijd: 23) Deportes Tolima (overleed op 8 januari 2006 als gevolg van een dodelijke schietpartij in een club in Cartagena)
8.) David Ferreira(leeftijd: 21) América de Cali
10.) Víctor Aristizábal (leeftijd: 29) Deportivo Cali
11.) Eulalio Arriaga (leeftijd: 25) Atlético Junior
12.) Miguel Angel Calero(leeftijd: 30) Pachuca (overleed op 4 december 2012 als gevolg van een bloedprop in zijn hersenen)
14.) Iván López (leeftijd: 23) Santa Fe
15.) Elkin Murillo (leeftijd: 23) Deportivo Cali
16 Jersson González (leeftijd: 26) América de Cali
17.) Juan Carlos Ramírez (leeftijd: 29) Atlético Junior
18.) Jairo Castillo (leeftijd: 23) Vélez Sársfield
19.) Freddy Grisales (leeftijd: 25) Atlético Nacional
20 Gerardo Bedoya (leeftijd: 25) Deportivo Cali
21.) Oscar Diaz Asprilla (leeftijd: 29) Tuluá
23.) Mauricio Molina (leeftijd: 21) Envigado
24.) Giovanni Hernández (leeftijd: 25) Deportivo Cali
AUTEUR
Over Luís Ernesto
Luis Ernesto een fanatiek reiziger en heeft zijn roots in Colombia. Hij zet zich actief in voor de Colombiaanse gemeenschap in Nederland en organiseert Latin-evenementen zoals Colombian Vibes en Feliz Navidad. Zijn favoriete gerecht is bandeja paisa, drinkt graag jugo de lulo en houdt van stroopwafels.
Reacties: info@colombiaans. nl
Volg ons op social media!
Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.
* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.
Lees meer exclusieve verhalen uit Colombia
De ‘exclusieve verhalen’ worden speciaal geschreven door Colombiaans.nl. Hiervoor is veel onderzoek en moeite gedaan. Op de tekst berust Copyright. Niets uit deze verhalen mogen overgenomen of gekopieerd worden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.
» Armero… en de wond van 30 jaar oud
» Ciudad Perdida
» Copa America 2001
» Embera Indianen
» La Violencia
» Muisca indianen
» Muziek en dans uit Colombia
» Mythen en Legenden van Colombia
» Nico Verbeek – Van Macondo tot Medellín
» Villa De Leyva
» Las Lajas
» De lugubere geheimen van Colombiaanse gevangenis La Modelo
» La Gaitana
» De duistere kant van ex-president Alvaro Uribe
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» 6 typische Colombiaanse desserts die je geprobeerd moet hebben
» 18 redenen waarom Colombia het gelukkigste volk ter wereld heeft
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» Help! Ik krijg bezoek uit Colombia, wat moet ik regelen?