Colombiaans.nl presenteert: Colombiaanse dansgroep Aires Colombianos

by Colombiaans.nl
colombiaanse dansgroep aires-colombianos-8

Colombiaanse dansgroep Aires Colombianos

Nederland heeft er eindelijk weer een officiële Colombiaanse dansgroep bij. In het verleden probeerde verschillende Colombiaanse dansgroepen zoals bijvoorbeeld die van Chicolad, de Colombiaanse folklore in stand te houden, maar helaas ten spijt. Vandaag spreken we met Joram van de nieuwe Colombiaanse dansgroep Aires Colombianos.

Joram neemt de Nederlandstalige communicatie en marketing van de dansgroep voor zijn rekening en is tevens danser in de groep. We spreken hem tijdens een training, die overigens voor iedereen vrij toegankelijk is, in de gezellige boekhandel van zijn vader “Boekhandel Pampus” in Amsterdam.

Hola Joram, bedankt voor de uitnodiging voor jullie danstraining. Kun je iets vertellen over de groep?
Jazeker! De naam van onze Colombiaanse dansgroep is ‘Aires Colombianos’. Het ontstaan van de naam moet ik helaas schuldig blijven. Ik weet alleen dat deze is ontstaan vanuit een stemming tussen deze en twee andere namen.

Over de verwijzing van Aires Colombianos kan ik wel wat zeggen. De naam Aires Colombianos verwijst naar de Colombiaanse winden die ver buiten Colombia hun land presenteren. Je zou het zo kunnen zien dat de leden van de dansgroep winden zijn, die ver hebben gereisd om in een ver vreemd land te waaien, en uiteindelijk in Amsterdam zijn aangekomen. Ookal zijn we dan in een ‘ver en vreemd land’, we vertegenwoordigen nog steeds de Colombiaanse cultuur.

Colombiaanse dansgroep Aires Colombianos

Hoe is jullie dansgroep ontstaan?

We bestaan sinds kort. Tijdens de afgelopen editie van de SAIL2015 hebben we eigenlijk besloten dat we Colombia op een leuke en folkloristische manier uit wilden dragen. We waren met een groepje Colombianen aan het kijken bij de ARC Duque Gloria en het begon te kriebelen om ‘iets’ te gaan doen. Toen hebben we een ander groepje Colombianen ontmoet en hen dit idee verteld.
Een beetje in de trant van ‘joh, het zou toch leuk zijn als we de folkloristische cultuur van Colombia op een leuke en positieve manier kunnen uitdragen.’ Toen hebben we via Facebook nog een aantal andere fanatiekelingen gevonden en ondertussen zijn we met 11 man en vrouw. En zo ontstond onze Colombiaanse dansgroep Aires Colombianos.

Colombiaanse dansgroep Aires Colombianos

Wat is de samenstelling qua nationaliteit?
De nationaliteit is voornamelijk Colombiaanse, wat natuurlijk voor de Colombiaanse folkloristische dansen die wij doen wel leuk is. We hebben in de groep 2 dansers die niet Colombiaans zijn, ik ben er één van, en de andere is een Peruaanse danser.

Welke dansen voeren jullie uit?
Op dit moment presenteren we de cumbia en de pizon. We willen in de nabije toekomst nog meer typisch Colombiaanse folkloristische dansen uitvoeren, maar zitten nog in de opstartfase en willen de cumbia en de pizon eerst goed onder de knie hebben. Op den duur is het de bedoeling om alle 5 regionen van Colombia uit te dragen met de typische dansvormen die hier bij komen kijken. Als zijstap ook nog salsa, maar voor nu zit dat niet in het repertoire.

Hoe komen jullie aan bronnen voor de danspassen?
Nou, we hebben eigenlijk erg veel geluk gehad. Want we beschikken over een professionele en Colombiaanse danschoreograaf die al een tijd in Nederland woont. Hij heeft dans gestudeerd in Cali, dus gelukkig helpt dat ons enorm op weg. Daarnaast is mijn Colombiaanse vrouw een danseres dus we beschikken over kennis genoeg.

Wat is het niveau van de dansgroep?
Deze Colombiaanse dansgroep is ontstaan vanuit liefde voor Colombia en daarnaast werken en studeren wij nog. Het is niet zo dat we professionele dansers zijn. Desalniettemin zijn we wel serieus en willen beter worden. Het algemene niveau is niet extreem hoog, toegankelijk maar wel serieus. We hebben toewijding en laten elkaar niet vallen en ook de dansgroep niet. Iedereen mag ook meedoen, maar men moet alleen wel begrijpen dat je niet ‘zomaar niet kunt opdagen.’ Mochten er dames of heren zijn die mee willen doen zijn ze bij deze van harte uitgenodigd. Iedereen is welkom om eens te komen kijken, dan krijg je er een glaasje wijn of champagne erbij cadeau!

Colombiaanse dansgroep Aires ColombianosHoevaak trainen jullie?
We moeten trainen om de vaardigheden bij te houden. We trainen minimaal 1x per week op zaterdag en regelmatig op woensdagen. Zoals gezegd is iedereen welkom om te kijken wanneer je wilt. Het is alleen wel handig om van tevoren te vragen hoe laat we trainen.
Colombiaanse dansgroep Aires Colombianos Wanneer zijn jullie begonnen met optredens voor publiek?
Het eerste optreden was eind augustus. In een iets kleinere samenstelling. Dat was toen tijdens ‘De dag van de 100 culturen’ in Amsterdam-Oost. Dat was een leuke ervaring. Het kriebelde wel toen we werden omgeroepen als: Colombiaanse dansgroep Aires Colombianos.

Hoe komen jullie aan optredens?
Via ons opgebouwde netwerk, via eigen persoonlijke contacten, via Facebook en communicatie naar evenementen, feesten, buitenlandse politieke partijen en Colombiaans.nl natuurlijk!.

Voor welke evenementen kan men jullie boeken?
Eigenlijk kun je onze Colombiaanse dansgroep Aires Colombianos overal voor boeken. Voor goede doelen vinden we extra speciaal. Pas geleden hebben we voor een Boliviaanse en Peruaans goed doel opgetreden. Maar voor bruiloften en partijen zijn wij ook te boeken. Boeken kun je dan doen bij Colombiaans.nl.

Waarin is jullie dansgroep onderscheidend ten opzichte van andere Zuid-Amerikaanse dansgroepen?
Ja, ik moet bekennen dat we daar niet echt op letten. Het zit eigenlijk zo: We hoeven en willen geen concurrentie. We willen niet per se beter zijn dan andere dansgroepen. Het enige dat we willen is de Colombiaanse folkloristische cultuur promoten. Wij houden van dans en vinden het leuk om te doen. Op deze manier hopen we de cultuur van Colombia een positief gezicht te geven en daarmee ook een inzage geven in de cultuur. Er zit geen direct commercieel gewin of doel in.

Colombiaanse dansgroep Aires ColombianosMocht men naar aanleiding van dit artikel mee willen doen met de dansgroep, is dat mogelijk?
Ja dat is mogelijk. Zoals gezegd is het instapniveau toegankelijk. Elke zaterdag kun je vanaf 16.00 uur komen kijken en/of meedoen. Het is van tevoren wel handig om te informeren of het doorgaat en zo ja, op welk tijdstip. Soms kan dit verschillen. Iedereen kan deelnemen aan de dansgroep. Het enige dat wij vragen is dat mensen enigszins serieus zijn wanneer zij besluiten deel te nemen aan de dansgroep.
Colombiaanse dansgroep Aires Colombianos

Wil je Aires Colombianos in actie zien?

Dat kan! Op zondag 17 januari 2016 treed Aires Colombianos op bij het evenement ‘Nederland ontmoet Colombia’. Op dit evenement kun je genieten van Colombiaanse muziek, dans, typische en kleurrijke kostuums en uiteraard de Colombiaanse keuken, daarnaast is er een mooi feest. Tijd: 16:30 – 21:30 uur. De toegang is gratis.

Locatie en adres:
De Wachter, Wolbrantskerkweg 54,56 Amsterdam Osdorp

Wat zijn jullie toekomstplannen en dromen?
We willen de dansvormen van alle 5 de regio’s van Colombia onder de knie hebben en deze verbeteren. En natuurlijk willen we het imago van Colombia verbeteren door vrolijkheid tijdens de dans uit te stralen. Op deze manier krijgt Colombia een positief imago.

Colombiaanse dansgroep Aires Colombianos tot slot

Colombiaanse dansgroep Aires Colombianos is een officieel onderdeel van Colombiaans.nl. Aires Colombianos is de nieuwe folkloristische Colombiaanse dansgroep van Nederland. De dansgroep is te boeken voor elke gelegenheid. Dus heb je binnenkort een feest, partij, bruiloft of evenement en zoek je typische Zuid-Amerikaanse en/ of Colombiaanse Folklore? Boek dan Colombiaanse dansgroep Aires Colombianos.

DIRECT BOEKEN

Boeken kun je doen via dit contactformulier. Laat hierin jouw naam, e-mailadres, type evenement, telefoonnummer en de gewenste datum weten. Dan nemen we spoedig contact met je op. Colombiaanse dansgroep Aires Colombianos

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Bekijk Aires Colombianos in actie

Colombiaanse dansgroep Aires Colombianos