Site pictogram Colombiaans.nl

Simon Bolívar op tv

simon bolivar
globalsoccershop

Simon Bolívar op tv. Wie had dit ooit kunnen bedenken? Toch gebeurde het hier in Colombia de afgelopen week.

Door: Nico Verbeek

Afgelopen week begon Caracol Televisión, de grootste Colombiaanse tv-zender met de uitzending van de meest ambitieuze serie uit de geschiedenis van de Colombiaanse televisie: Bolívar, de man, de minnaar, de bevrijder (60 afleveringen). Hoofdpersoon is Simon Bolívar (1783-1830), de vader des vaderlands, de man die al bijna tweehonderd jaar dood is, maar nog steeds tot de verbeelding spreekt. Dezelfde serie is sinds juni al te zien op Netflix, in totaal 120 landen, onder de titel Bolívar, een bewonderenswaardige strijd.


foto: Quinta de San Pedro Alejandrino in Santa Marta (het huis waar Bolívar overleed)

De serie is bijzonder ambitieus opgezet, want alle periodes uit het leven van de Bevrijder komen aan bod in het verhaal: zijn kindertijd, jeugd en volwassen leven en er zijn dus ook drie verschillende acteurs voor die ene rol. Het script werd geschreven door Juana Uribe (ze schreef eerder al El Patrón del mal, de geweldige serie over Pablo Escobar) en ze kreeg hulp van twee historici, een onderzoeker en drie co-auteurs, die alles hebben gelezen wat ooit is geschreven over Bolívar en dat is een complete bibliotheek. Het idee was vooral om een zeer persoonlijke Bolívar te laten zien, met speciale nadruk op de liefdes in zijn leven.

Kosten noch moeite werden gespaard voor het maken van de serie. Maar liefst 600 acteurs worden gebruikt en daarbij nog eens 6000 figuranten (ter vergelijking: in de meest memorabele scene van Game of Thrones werden ‘slechts’ 500 figuranten ingehuurd). Er waren drie productie-eenheden actief, er werd gefilmd op tientallen locaties tussen maart en september 2018, in Colombia alleen al op 30 verschillende plaatsen, onder andere in Yopal, Popayán, Cartagena, Villa de Leyva en Monguí, niet toevallig allemaal historisch en toeristisch aantrekkelijke plekken. Hetzelfde geldt voor Spanje, waar onder andere werd gefilmd in Aranjuez en Toledo.

In Venezuela werd, om begrijpelijke redenen, niet gefilmd. De dictator van dit land, Nicolás Maduro, gaf de serie een paar maanden geleden gratis reclame door hem te diskwalificeren als ‘een typisch product van de Colombiaanse oligarchie’, zonder hem eerst gezien te hebben uiteraard. Toch kon hij het, als zogenaamde volbloed Bolivariaan, uiteindelijk niet laten om dit verfoeilijke product met eigen ogen te gaan bekijken en na de hele serie gezien te hebben kondigde hij aan dat hij hem fantastisch vond.
De auteur van de serie, Juana Uribe, verklaarde in een interview in de krant El Espectador dat het doel van de serie was om de menselijke dimensie van deze historische persoon te laten zien, naast de figuur van de historische held, die de meeste Colombianen beter kennen: ‘Ik geloof dat wij als Colombianen heel weinig over hem weten. We hebben het idee dat hij een Colombiaan was die toevallig in Caracas is geboren en denken aan hem als ware hij een cachaco (inwoner van Bogotá), terwijl hij een kind van de Cariben is dat opgroeide op finca’s. We zien hem ook als een typische vertegenwoordiger van erg rijke families die z’n leven lang talloze privileges had. Na een grondig onderzoek bleek dat beeld niet helemaal te kloppen.’

Er werd zelfs een psychiater ingeschakeld om de persoon Bolívar beter te begrijpen en zo bleek dat Bolívar als kind hyperactief was en ook dat hij verslaafd was aan het gevaar en dat hij dat nodig had om te kunnen leven. Dat is meteen ook een goede verklaring voor het feit dat hij al zijn ‘avonturen’ en heldendaden op een onverschrokken en roekeloze manier tegemoet ging.

Waarom is Simon Bolívar zo belangrijk voor de geschiedenis van Zuid-Amerika? Hij was vooral belangrijk als bevrijder van een aantal Spaanse koloniën in Zuid-Amerika en vanwege zijn rol in de oprichting van Gran Colombia (huidige Colombia, Venezuela en Ecuador), een politieke en militaire confederatie waarvan hij president was. Hij liet een belangrijke politieke erfenis achter in verschillende Latijns Amerikaanse landen en vooral in Colombia en Venezuela wordt hij beschouwd als een groot patriot en is hij onderwerp van een permanente nationalistische verering. In verschillende landen claimen politieke bewegingen zijn gedachtengoed: in Colombia is hij de held van de Conservatieve Partij van Familie, Traditie en God, terwijl hij in Venezuela wordt verafgood door de vertegenwoordigers van het chavisme en het extreem-linkse bolivarianisme.

Nico Verbeek
– Colombiaans.nl

Nico Verbeek is schrijver en columnist voor onder andere Colombiaans.nl en schreef de boeken Het kartel van de Narcos, De wrekers van Medellín, Eigen Doelpunt en Ingrid Betancourt De vrouw die president wilde worden. Verbeek is woonachtig in Medellín. Ook geeft hij Nederlandse les aan Colombiaanse burgers die het examen voor inburgering-buitenland moeten doen.

Verbeek schreef onder meer onderstaande boeken

Lees ook

» Alles over Simon Bolívar
» Geen tweede kans voor deze Colombiaanse narco
» Colombiaans.nl – exclusive Andrés Escobar – De Kronieken van een Heer
» Openingswedstrijd Copa America in teken van Andrés Escobar
» 22e sterfjaar van Andrés Escobar
» De moord op Colombiaanse minister Lara, vandaag 35 jaar geleden» Colombia en Venezuela, op de grens van oorlog… in 1987
» Honderd jaar Spaanse griep in Colombia

» Gabriel García Márquez en de bananenstaking
» Mijn naam is Juan Pablo alias Sebastián Marroquín, zoon van Pablo Escobar

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen:



Mobiele versie afsluiten