Site pictogram Colombiaans.nl

Mysterieuze moord herdacht – 25 jaar zonder Alvaro Gómez Hurtado

Alvaro-Gomez-Hurtado-
globalsoccershop

Elke maand neemt schrijver Nico Verbeek ons mee naar Colombia. In zijn verhalen van veelal historische waarde vertelt Nico over het verleden in combinatie met het heden. Deze keer gaat het over Alvaro Gómez Hurtado, een gerespecteerd politicus die nooit de kans kreeg zijn ‘klus’ af te maken.

De afgelopen week werd herdacht dat een kwart eeuw geleden de leider van de Conservatieve Partij Alvaro Gómez Hurtado werd doodgeschoten. Dat gebeurde op 2 november 1995, toen Gómez in zijn auto stapte nadat hij college had gegeven aan de Universidad Sergio Arboleda in het centrum van Bogotá.

DOOR: NICO VERBEEK

De daders van de moord zijn nooit opgepakt en het onderzoek van de Colombiaanse justitie heeft ook niet een definitief resultaat opgeleverd. De familie van de politicus was ervan overtuigd dat het een politieke moord betrof en beschuldigde de regering van toenmalig president Ernesto Samper Pizano (1994-1998) ervan achter de aanslag te zitten.

Alvaro Gómez Hurtado was een gerespecteerd politicus, hij werd verschillende keren tot senator gekozen, hij was mede-voorzitter van de Grondwetgevende Vergadering in 1991 en deed drie keer mee aan de presidentsverkiezingen, in 1974, 1986 en 1990, die hij overigens ook alle drie keer verloor. Alvaro Gómez was ook zoon van de roemruchte ex-president Laureano Gómez, een van de belangrijkste politieke leiders van de vorige eeuw en hoofdrolspeler in het ontketenen van de burgeroorlog, La Violencia.

Lange tijd werd gedacht dat leiders van het kartel van Noord-Valle met de moordaanslag te maken hadden. Die maffia-groep nam in de jaren negentig van de vorige eeuw de plaats in van het roemruchte Kartel van Cali, dat na de arrestatie van de broers Gilberto en Miguel Rodriguez Orejuela in elkaar was gestort. De narcos van Noord-Valle zouden de aanslag hebben beraamd, samen met de toenmalige president Ernesto Samper en diens minister van Binnenlandse Zaken, Horacio Serpa.

Dat was vooral de theorie die de familie van Alvaro Gómez (zie hieronder een beeld van de uitvaart) erop nahield en die ook door de Fiscalia General de la Nación, het Colombiaanse Openbaar Ministerie, lange tijd werd onderzocht. Centraal in dat onderzoek was de getuigenis van Hernando Gómez Bustamante, alias Rasguño, een van de capos van het kartel van Noord-Valle.

Volgens hem had Alvaro Gómez een rol hebben gespeeld in een geplande staatsgreep tegen de regering van president Ernesto Samper en zou de president de capos daarom hebben gevraagd Alvaro Gomez uit de weg te ruimen.

Volgens een andere theorie was de moord op Alvaro Gómez beraamd door officieren van het Colombiaanse leger die Gómez zouden hebben gevraagd een staatsgreep tegen de regering-Samper te leiden, maar hij zou geweigerd hebben en dat zou hem de kop gekost hebben.

Maar voor geen enkele van de theorieën over de moord werd voldoende bewijs gevonden. Samper klaagde erover dat hij hij valselijk werd beschuldigd en vond dat hij slachtoffer was van beledigingen en smaad van de kant van kant van de familie van Alvaro Gómez.

Alles veranderde toen een maand geleden Carlos Antonio Lozada, een voormalig lid van het Secretariaat van de FARC, de guerrilla die vier jaar geleden een vredesakkoord sloot met de Colombiaanse regering, plotseling met een bekentenis kwam.

Tot verbazing van de familie van Alvaro Gómez, van ex-president Ernesto Samper (zie foto hieronder), van de Fiscalía en eigenlijk van het merendeel van de Colombianen, maakte Lozada in een brief bekend dat de FARC verantwoordelijk waren geweest voor de moord op Gómez en dat ze het opzettelijk al die tijd verzwegen hadden om de ‘gevestigde orde’ in verwarring te laten.

Volgens Lozada was de conservatieve leider al in 1982 tot doelwit van de guerrilla verklaard, want volgens de guerrillero’s was Alvaro Gómez verantwoordelijk voor de oorlog van de regering tegen de ‘boeren van Marquetalia’, de voorlopers van de latere guerrilla-groepering FARC. Alvaro Gómez had de gebieden waar de boeren zich hadden gevestigd in het Congres betiteld als ‘onafhankelijke republieken’, waardoor iedereen die er woonde praktisch vogelvrij werd verklaard.

Kort daarop besloot de toenmalige conservatieve regering de gebieden rond Marquetalia te bombarderen, wat indirect de aanleiding zou vormen tot de oprichting van de guerrilla van de FARC in 1964.

Het probleem is echter dat lang niet iedereen zomaar geloofd in de schuldbekentenis van de FARC en deze opmerkelijke en verlate schuldbekentenis werd met heel veel scepsis ontvangen. Het is dus nog maar de vraag of het jarenlange mysterie nu werkelijk is opgelost.

Met name de familie van Alvaro Gómez blijft nog steeds vasthouden aan de theorie die ze al die jaren hebben gebezigd en eisen dat de guerrilla met harde bewijzen komt en tot het zover is, blijven ze Samper en zijn regering verantwoordelijk houden voor de moord. Eerst zien en dan geloven…

Over Nico

Nico woont in al vele jaren in Medellín. Hij geeft Nederlandse les aan Colombiaanse burgers en is schrijver. Hij schreef onder andere de boeken: Het kartel van de narcos, Eigen doelpunt en De wrekers van Medellín.
Reacties: info@colombiaans. nl

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.






* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Verbeek schreef onder meer onderstaande boeken

Lees ook

» Alles over Simon Bolívar
» Geen tweede kans voor deze Colombiaanse narco
» Colombiaans.nl – exclusive Andrés Escobar – De Kronieken van een Heer
» Openingswedstrijd Copa America in teken van Andrés Escobar
» 22e sterfjaar van Andrés Escobar
» De moord op Colombiaanse minister Lara, vandaag 35 jaar geleden» Colombia en Venezuela, op de grens van oorlog… in 1987
» Honderd jaar Spaanse griep in Colombia

» Gabriel García Márquez en de bananenstaking
» Mijn naam is Juan Pablo alias Sebastián Marroquín, zoon van Pablo Escobar

Mobiele versie afsluiten