Site pictogram Colombiaans.nl

De Tour de France voor newbies

globalsoccershop

In het kort

De tour is vandaag op het eiland Île de Noirmoutie van start gegaan en eindigt in hartje Parijs op 29 juli. 21 etappes worden er gereden die opgeteld een afstand vormen van 3.351 kilometers langs bergen, snelwegen en kasseien. Deze kilometers worden afgelegd door 176 wielrenners uit 22 verschillende ploegen.

Wat valt er te winnen?

Er zijn verschillende klassementen. Als je bovenaan in een klassement staat krijg je een van de volgende truien om je schouders gehangen door een lieftallige ronde miss.

Gele trui: voor de renner die overall het snelste is. Waarom de kleur geel? De tour werd vroeger georganiseerd door een krant die het nieuws printte op geel papier. Quintana is de Colombiaanse troef voor het geel.
Groene trui: voor de beste sprinter. Gaviria is onze man voor het groen.
Bolletjestrui: voor de beste klimmer. Uran en Quintana kunnen een gooi doen naar de bolletjes.
Witte trui: voor de snelste jonge rijder onder de 25 jaar. Deze trui zou Bernal wel eens mee terug kunnen nemen naar Colombia.

Wat heb je nodig om zo’n trui te winnen? Talent, fysieke en mentale kracht, sterke ploeggenoten en een beetje geluk.

Kopmannen en knechten.

Elk team bestaat uit renners met elk een bepaalde taak en specialiteit. De kopman wordt het best betaald. Een kopman maakt kans op de winst van een trui of een etappe. De kopman wordt geholpen door zijn teamgenoten, ook wel knechten genoemd. Een knecht haalt bijvoorbeeld eten en drinken en rijdt voorop zodat de kopman energie kan sparen. Een knecht is ook een super goede renner alleen mist hij net dat beetje talent om als kopman te fungeren. Het is wel echt een teamsport dus als een kopman wint deelt hij vaak cadeaus of zelfs een deel van het prijzengeld met zijn ploeggenoten.

Lees ook:

Geel voor Colombiaan Gaviria!
– Tour de France 2018: De Colombiaanse deelnemers
De Tour de France voor newbies

Mobiele versie afsluiten