Site pictogram Colombiaans.nl

Copa America Centenario: Episode 1: De val van superster Falcao

globalsoccershop

De Copa America gaat op 3 juni van start. Omdat dit de 100e editie is van het Zuid-Amerikaans kampioenschap heeft men dit omgedoopt tot Copa America Centenario en wordt deze gespeeld in de Verenigde Staten. Van oudsher start het gastland op het toernooi met de openingswedstrijd. De V.S. zal het dan opnemen tegen Colombia. De wedstrijd tussen beide landen is altijd een emotioneel beladen wedstrijd vanwege het aantal Colombianen die woonachtig zijn in de Verenigde Staten. Daarnaast heeft de wedstrijd altijd nog een zwart randje vanwege de eigen doelpunt van Andrés Escobar in de wedstrijd Colombia – V.S. op het Wereldkampioenschap voetbal in 1994.

Zojuist heeft Pekerman de voorselectie voor dit toernooi bekendgemaakt. De voorselectie voor de Copa America Centenario beschikt over maar liefst 40 spelers. Één speler die mist in de voorselectie is Ramadel Falcao. ‘El Tigre’ was jarenlang de onbetwiste leider, aanvoerder en rots in de branding in de voorhoede van Colombia. Helaas heeft hij de afgelopen jaren erg weinig gespeeld en heeft hij veel gekampt met blessures. Falcao speelt op dit moment bij Chelsea en komt weinig aan spelen toe. Het gaat er dus sterk op lijken dat de geboren Costeño (Santa Marta) niet op de Copa America Centenario aanwezig zal zijn.

Einde interlandcarrière?

Is de interlandcarrière van Falcao voorbij? Dat zou zomaar kunnen. Falcao is inmiddels 30 en overschaduwt door onder andere Bacca (AC Milan) en Ramos (Borussia Dortmund). Daarnaast liggen diverse aanstormende talenten op de loer en is Jackson Martinez nog niet eens genoemd.

Loopbaan Falcao

Falcao maakt in de “Primera B” zijn debuut op 28 augustus 1999. Hij is hiermee direct de jongste debutant in de geschiedenis van het Colombiaanse profvoetbal. Hij loopt in 2001 stage bij Millonarios maar dit avontuur gaat helaas niet door. Een ander avontuur gaat van start als River Plate het aandurft met Falcao. De jonge speler verkast van Lanceros Boyacá naar het grote River Plate voor 500.000 dollar. Hier speelt hij eerste enkele jaren in de jeugdopleiding om te wennen aan het land en type spel.

In 2005 is het dan zover. Hij maakt zijn debuut in het eerste elftal. Zijn prestaties zijn niet onopgemerkt gebleven en Falcao ontvangt een uitnodiging om voor de nationale selectie uit te komen. Uiteindelijk speelt hij bij River Plate 90 duels en scoort hierin maar liefst 34 keer. In de zomer van 2009 wordt Falcao verkocht aan Porto voor ongeveer 6 miljoen euro. Een topdeal voor River Plate, die hem immers kocht voor een half miljoen. Bij Porto rijst zijn status aanzienlijk want hij scoort het ene na het andere doelpunt en vormt een supertandem met landgenoot James als aangever.

Één van zijn hoogtepunten bij Porta was de met 5-1 gewonnen wedstrijd in de halve finale van de Europa League tegen Villarreal. Hij scoorde hierin maar liefst 4 keer(!) en verbrak hij het record van Europese treffers van Jurgen Klinsman. Het was Falcao’s zeventiende Europese treffer. Uiteindelijk speelde hij bij Porto 51 duels en scoorde daarin 41 keer.

In 2011 koopt Atlético Madrid Falcao voor 40 miljoen euro als vervanging van de naar Manchester City vertrokken Sergio Agüero. Ook hier stopte de doelpuntenmachine niet en werd hij weer topscoorder in de Europa League met 12 treffers. Ook in de Spaanse competitie gaat het voortvarend met 24 doelpunten uit 34 competitiewedstrijden.

In 2013 maakt Falcao een opmerkelijke keuze door naar het Franse A.S. Monaco te vertrekken voor maar liefst 57 miljoen euro. Dit betekent voor Falcao bij aankomst al meteen een record.. Hij is namelijk de duurste speler ooit in de Ligue 1. Ook James speelt intussen voor A.S. Monaco.

Bij A.S. Monaco gaat de neerwaartse spiraal van start, hij kampt met blessures, scoort nog wel af en toe, eigenlijk zijn z’n cijfers best aardig met 20 duels en 11 goals, maar overtuigd hij niet helemaal qua spel. Daarom verhuurt A.S. Monaco Falcao aan het Manchester United van Van Gaal in 2014. Hier krijgt hij weinig speeltijd en vertrouwen.

Hij speelt 26 duels en maakt hierin 4 doelpunten. Falcao botst samen met Argentijn Angel di Maria geregeld met Van Gaal en die relatie lijkt al snel bekoeld. Manchester United stuurt Falcao terug naar A.S. Monaco, dat hem vervolgens verhuurt aan zijn huidige club, Chelsea. Hij zou hier moeten fungeren als stand-in voor vechtersbaas Diego Costa maar komt weinig aan spelen toe. Tot dusver maar 9 duels en 1 goal.

Kortom

Het is te hopen voor Falcao dat hij weer op zijn oude niveau terugkomt. De Copa America Centenario zal hij hoogstwaarschijnlijk niet gaan spelen, maar wellicht is er ook nog een andere optie om interlands mee te pakken. Hij kan geselecteerd worden voor de Olympische Spelen als dispensatiespeler. Colombia heeft zich namelijk ook geplaatst voor de Olympische Spelen in Brazilië dit jaar.

Falcao gold altijd als groot talent. Hij maakte in 2005 deel uit van de Onder-20 selectie van Colombia dat het jeugd-WK speelde in Nederland. In het WK-jaar 2014, op 22 januari, gebeurde het meest verschrikkelijke wat een speler kan overkomen. In een duel nam Falcao de bal aan en werd hij onbesuisd en hard van achteren geraakt door een tegenstander.

Die bekerwedstrijd was toen al beslist in het voordeel van A.S. Monaco met 3-0. Hij raakte hierbij ernstig geblesseerd aan zijn knie. Hierdoor miste hij het WK 2014 in Brazilië en schitterende Colombia zonder zijn topscoorder. Falcao is nog steeds topscoorder allertijden van Colombia met 25 doelpunten in 63 duels. Ook werd hij kampioen met River Plate en Porto en won hij de Europa League met Porto en Atlético Madrid. Daarnaast won hij tevens met Atlético Madrid de UEFA Super Cup en de Copa del Rey.

foto’s: Telegraph, Guardian

Mobiele versie afsluiten