Het was een oproep van de Chinese president Xi Jinping om China wereldwijd mee te laten tellen op voetbalgebied. Dit zou de economie veel welvaart brengen. De voetbalwereld werd voor het eerst wakkergeschud op 3 februari… Krantenkoppen onthulden: Jackson Martinez vertrekt naar China.
Wanneer een speler uit de Europese competitie naar China vertrekt om daar in de lokale competitie te spelen zou je denken dat dit doorgaans gebeurt om als speler nog één keer goed je zakken te vullen. In ieder geval wordt je als speler van ‘niveau’ niet heel serieus meer genomen door de achterban. Bondscoach Pekerman had ook zijn bedenkingen en fronste zijn wenkbrauwen toen Jackson Martinez en Guarin naar China vertrokken. Waarbij Martinez voor maar liefst 42 miljoen naar Chinese landskampioen Guangzhou Evergrande verhuisde.
Iets later maakte Jiangsu Soning het helemaal bont door Shakhtar’s middenvelder Alex Texeira voor de neus van Liverpool weg te kapen voor maar liefst 50 miljoen. Goal.com zet hieronder even de Top-5 Chinese transfers op een rij. Het maakt dat China ondertussen kan meebieden op de Europese transfermarkt en de term ‘sleeping giant’ wel heel serieus neemt. Ook Gervinho, die een basisplaats had bij AS Roma speelt ondertussen al een aantal maanden in China.
Het lijkt er vooralsnog op dat vooral de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse voetballers kiezen voor het geld in China. Of zij bij hun oude clubs al dan niet een basisplaats hebben, maakt al niet meer uit. Ook de Braziliaan Ramires van Chelsea werd door JS Suning nog even gekocht voor een slordige 28 miljoen euro.
De assistent van de huidige nummer 2 van de Chinese voetbalcompetitie, Mads Davidsen zegt: ‘Het is echt niet allemaal goud dat blinkt. Ja, je verdient hier meer geld, maar de verwachtingen zijn dan ook heel veel hoger. Chinezen hebben over het algemeen weinig geduld. Van een topspeler verwachten zij iedere wedstrijd topprestaties en een voorbeeldfunctie. Laat je deze een paar wedstrijden niet zien, dan zijn ze al snel klaar met je.’
Een Chinese voetbalclub mag 4 buitenlandse spelers onder contract hebben. Daarnaast mogen zij nog 1 speler uit een ander Aziatisch land in de gelederen hebben. Het geld bij de clubs komt niet van de clubs zelf. Veelal beschikken clubs stuk voor stuk over private investeerders die vele miljoenen in de clubs steken.
De vraag is of het Chinese voetbal met dit ‘middel’ de doelen zal heiligen en behalen. In de Verenigde Staten is men er al lang achter dat buitenlandse (top)spelers kopen niet helpt. Daar begon men ooit met het kopen van Beckenbauer maar ziet men nu in dat het begint bij de bron, de toekomst. De voetbalscholen rijzen de pan uit en worden er een aantal beheert door, hoe kan het ook anders, Nederlanders. Een goede voetbalcultuur begint bij een goede opleiding is ‘The American way’, aangeleerd door de Nederlanders. En zo is het maar net.
foto: goal.com en Guangzhou Evergrande