Site pictogram Colombiaans.nl

Waarom Colombia het referendum verloor

globalsoccershop

Vicky Davila is een journaliste in Colombia. Zij meent wel te weten waarom Colombia het referendum verloor. Dat is volgens haar niet de schuld van het volk, maar de lichtzinnige manier waarop de president het referendum heeft aangepakt.

Ze zegt: “Het is heel eenvoudig”. “Er zijn 10 punten te noemen waarom Santos zijn gewilde “ja” heeft verloren”. “Hij heeft teveel naar zijn eigen gewin gekeken en te weinig naar de wensen van het volk.“ Bekijk en oordeel zelf.

1. Té zelfverzekerd

De regering was té arrogant te denken dat het volk massaal op ja zou stemmen. Volgens critici gedroeg Santos zich bij het ondertekenen van de vredesverklaring veel te triomfantelijk. Alsof het referendum niet meer uitmaakte en ook hiervan de overwinning in de spreekwoordelijke “broekzak” leek te zitten.

2. Veel internationale steun

Koste noch moeite leken bespaard gebleven om het vredesverdrag internationaal te promoten. Tijdens de ondertekening waren er vele internationale bekenden aanwezig. Maar de Colombianen waren totaal niet onder de indruk van de internationale steun die zij kregen tijdens het vredesakkoord. De regering had zich meer bezig moeten houden met het verkrijgen van meer binnenlandse steun.

3. Zonder acceptatie geen vrede

Het vredesakkoord is tot stand gekomen met toestemming en naar tevredenheid van beide partijen. Dit waren niet geheel toevallig de enige twee partijen die hier de invulling van het akkoord bepaalden. Namelijk de FARC en Santos en zijn kornuiten. Ondertussen werd de wensen van het volk vergeten. Zonder acceptatie van alle partijen, geen vrede.

4. Angst zaaien

De nee-stemmers zaaiden angst onder de twijfelaars. Ook de ja-stemmers zaaiden angst. Zij lieten berichten rondgaan dat de oorlog nu ook op stedelijk gebied zou plaatsvinden als het referendum negatief zou uitpakken.

5. Nee-stemmers zijn per definitie vijanden

De mensen die zich negatief uitlieten over de voorwaarden van het vredesakkoord werden gezien als ‘nee-stemmers’ en daarom uitgemaakt voor vijanden en ‘vrienden van de oorlog’.

6. Willen winnen van de nobelprijs voor de Vrede

Santos en Timochenko waren op gegeven moment zo close dat het volk dacht dat zij een toneelspel aan het opvoeren waren. Dit met als doel, de nobelprijs voor de Vrede te winnen.

7. Publiciteit

Het volk vindt dat er onnodig veel geld is uitgegeven aan de publiciteit voor de referendum. Het volk vindt dat het referendum zo is opgeblazen en dat iedereen wel ‘ja’ moest stemmen, totdat dit type ‘paniekvoetbal’ het volk alleen maar leidde tot het zetten van de hakken in het zand.

8. Vertroebelde relatie Santos en bevolking

De nee-stemmers werden in de kaart gespeeld omdat de relatie tussen Santos en de bevolking van Colombia ernstig aan het vertroebelen is. Santos wordt niet heel erg serieus meer genomen en dit is aardig terug te zien in de peilingen.

9. Niet alle kindsoldaten opgegeven

De FARC heeft niet alle kindsoldaten op- en aangegeven. Daarnaast hebben zij gelogen over het aantal kindsoldaten dat actief is binnen de FARC.

10. Geen cel, wel politieke macht

Het volk wil een celstraf voor leden van de FARC en geen politieke macht.

foto conlaorejaroja

Mobiele versie afsluiten