Site pictogram Colombiaans.nl

Viva Air stopt per direct met vliegen

Viva Air stopt per direct met vliegen
globalsoccershop

Mocht je tickets hebben gekocht bij Viva Air spits dan even je oren. Zojuist is bekend geworden dat Viva Air per direct stopt met vliegen. De luchtmaatschappij dat voorheen bekend stond als VivaColombia is gestationeerd in Rionegro en staat bekend als een low cost carrier.

Korte geschiedenis Viva Air

Viva Air dat toen nog VivaColombia heet wordt opgericht in 2009 maar gaat in 2012 echt vluchten uitvoeren. Het bedrijf zet strategisch in om als Ultra Low Cost Carrier de strijd aan te gaan met Avianca voor met name binnenlandse vluchten. In april 2018 verandert de naam VivaColombia naar Viva Air.

Vorig jaar in april was het de bedoeling dat Avianca het noodlijdende bedrijf zou overnemen. Maar de overkoepelende organisatie van het ministerie van Transport stak hier een stokje voor omdat het zou conflicteren met belangen en concurrentie. Vorige maand waren er plannen van JetSmart en LATAM om het bedrijf over te nemen maar ook dit ging niet door.

Voor de wind

Nadat Viva Air vluchten ging uitvoeren ging het al snel voor de wind. Goedkopere tickets leidden tot meer passagiers. Voor COVID breidde het bedrijf zelfs uit met nieuwe Airbus-vliegtoestellen. Toen sloeg COVID in en steeg de dollarprijs in tegenstelling tot de devaluerende Colombiaanse Peso. Daarnaast steeg de brandstofkosten en moesten toestellen aan de grond blijven staan.

Hoe nu verder met Viva Air?

Voor de low cost carrier gaat het een lastig verhaal worden, zoveel is duidelijk. Gisteren heeft de luchtvaartmaatschappij alle operaties stoptgezet. Sinds augustus 2022 loopt er een aanvraag of Viva Air overgenomen mag worden door Avianca maar de Aeronáutica Civil (de luchtvaartautoriteit) doet lang over een uitspraak. In de aankomende tijd wordt het bekend of de luchtvaartmaatschappij nog te redden is of dat deze ter ziele gaat.

Berichten uit Colombiaanse aviation

– Nederlander aan de top Colombiaanse vliegmaatschappij Avianca
– Nederlander in Colombia 32: Anko, directeur van Avianca
– Avianca hervat nationale vluchten vanaf 1 september

Mobiele versie afsluiten