Site pictogram Colombiaans.nl

De Tour van Quintana – Is de kans op een Tourzege nu al verkeken?

De Tour van Quintana - Is de kans op een Tourzege nu al verkeken?
globalsoccershop

Het was chaos op de Mont Ventoux en de tijdritzege van Tom Dumoulin stond toch vooral inde schaduw van de aanslag in Nice. Voor Nairo Quintana lijkt het zicht op de Tourzege na deze twee bewogen dagen helemaal vervlogen. De Colombiaan verloor in totaal bijna tweeënhalve minuut op geletruidrager Chris Froome. Zijn achterstand in het klassement bedraagt nu 2.59. Bijna drie minuten dus.

Het begon zo goed op de flanken van de Ventoux. Quintana voerde twee schijnaanvalletjes uiten leek makkelijk op zijn fiets te zitten. Toen Froome op drie kilometer van de streep vanuit het zadel versnelde, waren Porte en Quintana beiden, op het oog makkelijk, mee. Toch moest Quintana de beide Engelstaligen laten gaan. Ik was verbaasd. Nairo oogde zo sterk. Waar ligt het aan dat hij ineens niet meer meekon? Vanaf het begin van de Tour heeft Nairo Froome geen moment uit het oog verloren. Het tijdsverlies in de afdaling was een naïeve fout en de bonus die Froome pakte in de waaierrit leek meer het gebrek aan teamgenoten om de Colombiaan heen.

Dat leken geen momenten van zwakte. Ik was er van overtuigd dat Quintana op de Mont Ventoux zou terugslaan. Het tegenovergesteld gebeurde.Daar waar Mollema de oversteek maakte naar Froome en Porte, zakte Quintana weg tot in het achtervolgende groepje. Zelfs daar had hij het moeilijk. Groot geluk voor de kleine Colombiaan dat er daarna een enorme chaos uitbrak in het slot van de etappe, anders was het verlies nog significanter geweest. Froome, Porte en Mollema vielen doordat een supporter vlak voor een motor viel. De motor moest daardoor in de remmen en zorgde ervoor dat derenners op hem klapte. Schandalig natuurlijk. Er zijn ook gewoon teveel motoren en het publiek kan zich blijkbaar niet goed genoeg beheersen. Buiten dit alles doet het zien van Froome die, in zijn gele trui, al rennend de Mont Ventoux beklimt, natuurlijk veel wenkbrauwen fronsen. Wat er ook met zijn fiets gebeurd was (framebreuk), lopen is bij mijn weten niet toegestaan.

Hij overbrugde immers honderden meters. Het besluit om Froome de tijd te geven waarin Mollema (die het snelst opkrabbelde na de val) over de streep kwam, kon dan ook niet op mijn goedkeuring rekenen. Wat als het een ander was geweest die viel, door toedoen van een motor? Hadden ze hem dan ook gerehabiliteerd? Ik denk het niet. Dit toont de ‘macht’ van de gele trui. Apart.Gisteren verschenen er amateurbeelden online van Quintana die zich, op de Mont Ventoux,vastgreep aan één van de fietswielen die op de neutrale motor stonden. Zou je dit doen om je mee te laten trekken, kan hier diskwalificatie op staan. Volgens Quintana deed hij dit om een val te vermijden, omdat het er een ongelofelijke chaos voor hem was ontstaan.

Een redelijk logische verklaring, als je de beelden gezien hebt. Het geeft misschien wel aan hoe de renners zich moeten hebben gevoeld in hun strijd om boven te komen. Dat is op een fiets al zwaar genoeg. Als je hordes motoren moet ontwijken en er elke honderd meter wel een toeschouwer aan je zit of je een zwieper geeft, dan is het einde zoek. Al goed, als Froome niet gestraft wordt voor het lopen, kun je Quintana hier onmogelijk wel voor straffen. Wat er donderdag op de Ventoux gebeuren, mag gewoon nooit weer gebeuren.Feit blijft dat Nairo niet goed is. Niet goed genoeg. Want Froome oogt niet eens zo onaantastbaar als hij al eens geweest is.

In de tijdrit kreeg Quintana gisteren nog een extra tik.Over heuvelachtig parcours verloor hij 2.05 op zijn grote concurrent. Enigszins ingecalculeerde verliezen, want Froome is de betere tijdrijder, maar het bevestigt dat de uiterlijk zo kalme Colombiaan blijkbaar niet in de allerbeste vorm steekt.De kleine strijder uit Tunja probeert positief te blijven. “Er komen nog veel bergen aan en ik ga proberen aan te vallen in de bergritten die me nog resten, zoals ik dat altijd doe. Ik hoop dat ik dat kan, ik ga er alleszins alles aan doen en blijf vechten”, klonk het strijdbaar na de tijdrit van gisteren.

Een vierde plek op bijna drie minuten achterstand past Quintana niet. Morgen (zondag) is er al een zeer pittige rit met veel klimkilometers om daar iets aan te doen. Bovendien is het tussen woensdag en volgende zaterdag bijna alleen maar klimmen geblazen. Of Nairo goed genoeg is, zal echter de vraag zijn. Ik hoop het. Ik hoop op nog een flinke dosis spektakel van Nairo.

Marc
Sportcorrespondent Colombiaans.nl

foto zimbio

Mobiele versie afsluiten