Site pictogram Colombiaans.nl

Secretaris-generaal Verenigde Naties bezoekt Colombia

globalsoccershop

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, is vandaag in Colombia aangekomen voor een bezoek van twee dagen, met als doel het vredes proces tussen de regering en de voormalige guerrilla FARC te steunen.

Guterres werd verwelkomd door Vice-minister van buitenlandse zaken Patti Londoño en de Colombiaanse Ambassadeur voor de VN Maria Emma Mejia. Hij had een privé ontmoeting met president Juan Manuel Santos in de paleis van Nariño, de hoofdkantoor van de regering, waarna zij een persconferentie gaven.
President Santos zei: “Ik zou graag nogmaals mijn enorme dankbaarheid willen tonen voor jouw persoonlijke steun, als die van jouw team, in het vredesproces.

“Wij zijn ons bewust van de uitdagingen waar wij voor staan. De belangrijkste uitdaging heeft te maken met de veiligheid op het platteland die lang heeft geleden in tijden van oorlog”.

“Het bouwen aan vrede is als het bouwen aan een kathedraal, steen bij steen: Het is een sloom proces en wij zijn net begonnen. Wij willen het bouwen op een stevige en standvastige fundering.
Guterres, van Portugees komaf, heeft 10 jaar in Colombia gewoont en gewerkt voor de VN als Hoog-commisaris voor Vluchtingen, en zei dat hij bekend is met Colombia’s legale en institutionele structuur.

“Wij hebben vertrouwen in het Colombiaanse volk en de regering dat er alles aan gedaan gaat worden om succesvol vrede te behalen.”

De Algemene Alternatieve Revolutionaire Kracht, de Politieke partij die na het vredesakkoord is ontstaan uit de Guerrilla in 2017, toonde zijn genoegen met de Guterres zijn boek aan Colombia.
In een filmpje op de twitter account van de Partij leider en presidentieel kandidaat Rodrigo Londoño zei dat hij het een goede gelegenheid vind om nogmaals de internationale gemeenschap te bedanken voor zijn standvastige begeleiding in het vredesproces.

Guterres zijn bezoek werd aangekondigd net nadat de Colombiaanse regering de vredesonderhandelingen in Ecuador met de guerrillabeweging ELN had stopgezet, hij beschuldigde hun ervan drie oliepijpleidingen te hebben opgeblazen sinds de staak-het-vuren eindigde op 9 Januari.

De hoofd-onderhandelaar voor de ELN, Israel Ramirez, zei dat de gebeurtenissen gebeurden in het midden van een complexe conflictsituatie, maar voegde toe dat de vredesonderhandelingen niet moeten stoppen.
Londoño heeft hierover gezegd dat de onderhandelingen moeten worden hervat, en dringde de regering aan dat het zijn morele plicht is om door te zetten in het vinden van een onderhandelde uitweg.

De ELN had de regering voor de dood van sociale leiders beschuldigd, vooral slachtoffers van het leger en paramilitaire groeperingen. De Studies Institute for Development and Peace schat dat er 170 sociale leiders zijn vermoord in 2017.

Op Guterres zijn planning in Colombia staan bijeenkomsten met burgerlijke en militaire authoriteiten, sociale organisaties maar ook leiders van de Katholieke Kerk en de voormalige FARC.
Zondag reisde hij naar de gemeente Mesetas, in departement Meta, om een transitiezone te bezoeken waar de ex-guerrilla strijders zich bevinden om zich voor te bereiden op hun herintegratie naar de maatschappij.

Mobiele versie afsluiten