Site pictogram Colombiaans.nl

Santos hoopt op akkoord ELN voor aftreden

globalsoccershop

Gisteren zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos een basisakkoord te kunnen ondertekenen met de ELN nog voor zijn aftreden. Santos zei dit tijdens zijn afscheidstoernee langs een aantal Europese hoofdsteden die hij gisteren in Madrid tot einde bracht.

Over twee weken zal hij het Colombiaanse ‘Witte Huis’ verlaten. Acht jaar was hij aan de macht. “Trots ben ik op het vredesakkoord dat we in 2016 met de FARC hebben bereikt. Vlak voor de verkiezingen over een paar weken, hoop ik een akkoord te kunnen ondertekenen met de ELN. Ik zal aan mijn opvolger een beter land achterlaten dan ik ontving”.

Tegenstanders van het vredesakkoord

Acht jaar geleden was iedereen sceptisch over het bereiken van een eventueel vredesakkoord, maar het is gelukt. Er waren ook veel tegenstanders, zeker toen het akkoord concreet werd. Mij ging het erom, om de grens te trekken tussen gerechtigheid en vrede.”

ELN kondigt staakt-het-vuren af tijdens verkiezingen

De ELN kondigde een eenzijdig staakt-het-vuren af vijf dagen voor de presidentsverkiezingen. Santos zei dat zij in die tijd een wapenstilstand proberen af te dwingen, hopelijk een permanente.

Lees ook:

» Het verschil tussen de FARC en ELN
» Vlaming schrapt huwelijk in Colombia vanwege afpersing ELN
» Een Colombia zonder de FARC, Golfclan en ELN… en dan?

Mobiele versie afsluiten