Site pictogram Colombiaans.nl

Regering Colombia staakt per direct vredesbesprekingen ELN

globalsoccershop

Het hing al even in de lucht maar is nu definitief; De Colombiaanse regering stopt voor onbepaalde tijd met de vredesbesprekingen met de ELN.
Colombiaans President Juan Manuel Santos zei al vier onderhandelingsronden met de linkse rebellengroep achter de rug te hebben, maar nu deze op te schorten. Dit heeft de president samen met zijn hoofdonderhandelaar, Gustavo Bell, besloten.

In de vingers gesneden

Dat de ELN zich ernstig in de vingers heeft gesneden moge duidelijk zijn. Vrij snel na de aanslag in havenstad Barranquilla werd bekend dat de ELN erachter zit. Bij de aanslag op het politiebureau in Barranquilla raakten 41 mensen gewond en kwamen vijf politieagenten om het leven. De ELN eiste de aanslag op.

Onderhandelingen waren al gestopt

Hoewel Santos aangaf dat men per direct de vredesonderhandelingen staken was dit feitelijk al het geval. Half januari werd hiertoe besloten nadat de ELN een explosie had veroorzaakt op een oliepijplijn. Toch werd er toen besloten enkele dagen hierna verder te gaan met de vredesonderhandelingen tussen de regering van Colombia en de ELN. Maar voorlopig zal dit niet gebeuren. De rebellen en de regering waren eerder een staakt-het-vuren overeengekomen maar deze verliep afgelopen januari.

Lees ook:

– Een Colombia zonder de FARC, Golfclan en ELN… en dan?
– Het verschil tussen de FARC en ELN

Mobiele versie afsluiten