Site pictogram Colombiaans.nl

Pékerman zwaait af als bondscoach Colombia

globalsoccershop

Wat al een tijdje in de lucht hing werd gisteren realiteit. De 69-jarige Argentijn José Néstor Pékerman zwaait af als bondscoach Colombia.
Na het mislukte WK in Rusland afgelopen zomer gaf Pékerman al aan niet te weten of hij zijn bondscoachschap bij Colombia zou vervolgen. Gisteravond om 20.00 uur Nederlandse tijd was er de persconferentie waarin Pékerman tekst en uitleg gaf over zijn keuze om Colombia te verlaten.

Persoonlijk besluit

Ramón Jesurún (Voorzitter Colombiaanse voetbalbond) zei het te betreuren dat Pékerman zijn contract niet wilde verlengen. Wel bedankte hij José voor alles wat hij heeft betekend voor het Colombiaanse voetbal.

Resterende interlands

De voetbalselectie van Colombia speelt twee vriendschappelijke wedstrijden. Eerst vrijdag tegen Venezuela en a.s. dinsdag tegen Argentinië. De interim-coach Arturo Reyes neemt samen met de assistenten van Pékerman deze wedstrijden waar.

Geen mededelingen over mogelijke opvolgers

Hoewel er een aantal weken geleden uitlekte dat Guus Hiddink in beeld is als opvolger, houdt de Colombiaanse voetbalbond zijn lippen stijf op elkaar. Men wenst niet in te gaan op namen. De Colombiaanse krant El Tiempo wist eerder al te melden dat de Nederlander Guus Hiddink in beeld is als opvolger. Ook de assistenten van Pékerman, Gerardo Martino en Néstor Lorenzo worden genoemd als mogelijke opvolgers.

Wat heeft Pékerman bereikt met Colombia?

Pékerman zwaait af als bondscoach Colombia. Hij was 6 jaar bondscoach en nam het stokje over van oud-international Leonel Alvarez. De Argentijn wist zich te plaatsen voor het WK in Brazilië in 2014 en was hierin uiterst succesvol. In de kwartfinale werd er verloren van het gastland en Colombia mocht de FIFA Fair Play prijs in ontvangst nemen evenals de topscoorder van het toernooi én het mooiste doelpunt noteren. Namelijk dat van James tegen Uruguay. Een jaar later toen de Copa América van 2015 plaatsvond was de kwartfinale ook al het eindpunt voor Los Cafeteros. Eind 2017 plaatst hij zich met Colombia voor het WK in Rusland. De verwachtingen waren ‘ouderwets’ hoog gespannen en de ploeg, die aan een aantal belangrijke veranderingen onderhevig was, bleek de druk niet aan te kunnen en speelde met name tegen Senegal en Engeland gespannen wedstrijden met een geblesseerde James op de bank. Wat Pékerman nu gaat doen? De geruchten zijn dat de Mexicaanse bond de Argentijn graag zou zien komen als bondscoach.

Feitjes ex-bondscoach Pékerman

Pékerman zat 77 wedstrijden op de bank als bondscoach van Colombia
Hiervan won hij 54,55%
Hij won 42 wedstrijden, speelde er 20 gelijk en verloor er 15
Pékerman is joods en officieel van Oekraïense komaf. Zijn grootouders emigreerden ooit naar het Argentijnse platteland.
Tijdens de kwalificatieronde in aanloop van het WK van 2014 gaf Pékerman aan dat hij de wens had om de Colombiaanse nationaliteit te krijgen. President Juan Santos willigde zijn verzoek een dag later in.
Hij heeft drie huisdieren die de namen dragen: Qatar, Malaysia en Argentina. De beestjes zijn vernoemd naar de locaties van de jeugdtoernooien die hij heeft gewonnen met de Argentijnse jeugdploeg.
Mobiele versie afsluiten