Site pictogram Colombiaans.nl

Noche de Velitas in Colombia

Noche de Velitas in Colombia
globalsoccershop

La Noche de Velitas in Colombia vier je gezellig met z’n allen onder het genot van een borrel en gezellig samenzijn. Deze avond is een mooie traditie in Colombia waarin de gezellige decembermaand echt wordt ingeluid.

Door: Sabine Boogaard

Colombia barst van de tradities en feestdagen. Een van de meest traditionele feestdagen die het land kent is la Noche de las Velitas. Oftewel, de Nacht van de Kaarsjes. De start van het kerstseizoen wordt ingeluid met duizenden kaarsjes en lantaarns die door het hele land worden aangestoken. Op straat, in huis en in winkelcentra. In dorpjes, steden en op het platteland. Een onwerkelijk schouwspel van licht en kleur in de duisternis. Elk jaar opnieuw leeft het land naar dit ene moment toe, dat zo bijzonder is dat zelfs de Colombianen er stil van worden.

De Nacht van de Kaarsjes

Tijdens de nacht van de kaarsjes viert Colombia het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis van de Maagd Maria. Dit katholieke feest wordt gevierd op 8 december, negen maanden voor het feest van de geboorte van Maria op 8 september. Deze dag is in onder andere Colombia een vrije dag. Wanneer en hoe de Nacht van de Kaarsjes precies wordt gevierd varieert per regio. Zie hierboven een foto van het Simon Bolivar-plein in Bogota. Sommige Colombianen willen dit feest ook nog wel eens een dag eerder vieren.


Over het algemeen vindt het plaats op 7 december in de avond en nacht, maar op enkele plekken worden de kaarsjes pas op 8 december aangestoken. Overal in het land is las Velitas een bijzonder schouwspel, al beweren veel Colombianen dat het departement Boyacá de mooiste plek is om deze traditie te beleven.

Colombia in vuur en vlam

De middag van 7 december zijn de Colombianen er al helemaal klaar voor. Vele kaarsjes, in alle kleuren van de regenboog, zijn ingekocht en de resterende tijd wordt besteed aan koken voor het eten in de avond. Bij het inluiden van de kerstperiode hoort namelijk ook typisch Colombiaans kerst-eten, zoals buñuelos (gefrituurde meelbollen, zie afbeelding hierboven) en natilla (pudding).


Zodra alles klaar is en de zon ondergaat lopen de straten langzaam vol. Kaarsjes worden langs de weg gezet in papieren bakjes of in kleurrijke creaties, of gewoon los in een beetje kaarsvet. Als de kaarsjes zijn aangestoken veranderen de straten in een prachtig schouwspel van licht. Iedereen is op straat. Aan het bidden, dromen, kletsen, knuffelen en eten.

Het begin van kerst

Met la Noche de las Velitas begint tevens de periode van het kerstfeest in Colombia. Na maanden van voorbereidingen worden nu eindelijk elke avond alle lichtjes aangestoken. Op straat, in parken en in winkelcentra kan iedereen nu een hele maand genieten van de eindejaarsfeesten. Maar niets is zo spectaculair als die ene avond in december. Een bijzondere traditie die je raakt tot diep van binnen. Het land is één, verbonden. Alleen maar liefde, rust en licht.


De sfeer is zo bijzonder, zo typisch. Als je op dat moment in Colombia bent, koop dan ook een kaarsje. Ga er mee naar buiten en beleef een fantastisch mooie Colombiaanse traditie. Geniet, kijk en bewonder. Een moment om nooit meer te vergeten.

Mobiele versie afsluiten