Site pictogram Colombiaans.nl

Voor Nairo Quintana begint de Tour de France vandaag pas echt, toch?

Voor Nairo Quintana begint de Tour de France vandaag pas echt, toch?
globalsoccershop

Vier dagen is de Tour de France van 2016 onderweg. Van het team Movistar, met kopman Nairo Quintana, hebben we nog weinig gezien. Het belangrijkste van de eerste, hectische Tour-dagen is ervoor zorgen dat je kopman voor het algemeen klassement niet in de problemen komt. Dat is gelukt. De ploeg kan stellen dat Nairo deze eerste dagen uitstekend en zonder kleerscheuren is doorgekomen. Dit overigens in tegenstelling tot een andere grote kanshebber op eindwinst; Alberto Contador.

Cavendish won twee ritjes, Sagan won er eentje en gisteren was het Kittel die zijn voorwiel als eerste over de meet duwde. De tweede rit, die gewonnen werd door de Slowaakse wereldkampioen Peter Sagan, gaf al een eerste indicatie over het vormpeil van de favorieten. Vlak voor de finish was er een klein heuveltje, waar menigeen al moeite mee had. Quintana bleef voorin en finishte keurig 17e in dezelfde tijd als de winnaar, zonder al te veel energie te verspillen.

Na vier dagen koersen vinden we Nairo op een 7e plaats in het algemene klassement. 18 seconden achter gele truidrager Sagan en in dezelfde tijd als de andere topfavoriet en tweevoudig Tourwinnaar, de Brit Christopher Froome. Ook een aantal andere uitstekende klassementsrenners staan nog in dezelfde tijd als de Colombiaan, zoals Warren Barguil, Romain Bardet, Fabio Aru, Tejay van Garderen, Pierre Rolland en Bauke Mollema. Een aantal concurrenten van Nairo heeft al wat tijd verloren. Nibali en Pinot al 11 seconden, de onfortuinlijke Contador al 48 seconden. Afgezien van de Spanjaard, die al twee keer ten val kwam, staat het dus nog allemaal bij een.

Vandaag voert rit 5 de Tour door het Centraal Massief. Dat mogen dan wel geen bergen zijn die zo afschrikwekkend zijn als in de Alpen of Pyreneeën, maar er moet morgen toch al aardig wat geklommen worden. In de 216 kilometer die moeten worden afgelegd tussen Limoges en Le Lioran, is de eerste helft nog een vlakke aanloop. Daarna volgen ‘heuvels’ van 3e en 2e categorie elkaar in snel tempo op. In totaal moeten de renners in de laatste zeventig kilometer over drie 3e categorie en twee 2e categorie klimmetjes. De laatste, de Col de Font de Cère (3e cat.) heeft zijn top op slechts 2,5 kilometer van de finish.

Voorspelling:
Het kan vandaag een dag worden waarop de klassementsrenners hun kruid nog droog houden. Een etappe als deze leent zich uitstekend voor een lange ontsnapping die mag wegblijven. De rest van het peleton kan dan rustig aan doen. De favorieten krijgen deze Tour namelijk nog genoeg klimwerk te verteren. Een andere optie is dat de ploeg van Nairo een knecht meestuurt in de ontsnapping. Die kan dan eventueel als ‘springplank’ fungeren als het peleton toch nog terugkomt en Nairo wilt al iets proberen. De kans is echter het grootst dat er een ontsnapping wegblijft.

Dan moeten de knechten van Quintana er vooral voor zorgen dat Nairo goed van voren blijft. Een etappe met dit profiel zal er namelijk zeker voor zorgen dat het peleton (ook al rijden ze niet voor de overwinning in de rit) flink wordt uitgedund. Nairo zal vandaag ook voor het eerst echt voelen hoe de benen zijn, als ze de klimmetjes in het Centraal Massief opfietsen.

Marc
– Sportcorrespondent Colombiaans.nl

foto Vincent Kalut/PN/BettiniPhoto

Mobiele versie afsluiten