Site pictogram Colombiaans.nl

Hoe vier je Pasen in Colombia?

Hoe vier je Pasen in Colombia
globalsoccershop

In Colombia vier je Pasen net iets anders dan hier in Nederland. De meeste Colombianen vieren eigenlijk niet echt Pasen zoals wij dit kennen. In Colombia staat veel meer de aanloop naar Paaszondag centraal.

Door: BertJan Niezen & Luis Ernesto van Baren

Wanneer begint Pasen in Colombia?

In Colombia maakt men er meer een Paasperiode van. De Paasperiode begint in Colombia officieel na carnaval, net zoals in de meeste christelijke en katholieke samenlevingen over de hele wereld. Aswoensdag is de dag waarop de vastentijd (in het Spaans “la Quaresma”) begint, en hoewel veel Colombianen de vastentijd niet heel serieus nemen, kom je ook vrome Colombiaanse katholieken tegen die wel degelijk iets opgeven voor de vastentijd, zelfs al is dat alleen maar het opgeven van vlees op vrijdag. En zelfs als ze de vastentijd niet vieren, weet de meerderheid van de Colombianen in ieder geval wat de vastentijd is en dat het “gebeurt”.

Semana Santa

De grootste viering tijdens de paastijd is echter die van Semana Santa, in Nederland kennen we dit als de Heilige Week. Voor sommige Colombianen is de Heilige week een hele week van “vakantie” in de aanloop naar Pasen. Studenten en leraren krijgen bijvoorbeeld de hele week vrij van werk en studie. Voor andere mensen zijn echter alleen Witte Donderdag/Heilige Donderdag en Goede Vrijdag officiële feestdagen.

Naar de kerk

Op Witte Donderdag en Goede Vrijdag zal het moeilijk zijn om iets open te vinden in Colombia. Dat betekent niet dat iedereen in de mis of in de kerk zit, maar wel dat je in een katholiek land bent waar deze twee dagen tot nationale feestdagen zijn uitgeroepen. Er zijn echter veel Colombianen die op deze dagen inderdaad naar de mis gaan, en veel mensen die op Witte Donderdag en Goede Vrijdag ook verschillende kerken of belangrijke altaren zullen bezoeken.

Voor de meerderheid van de Colombianen is de Heilige Week echter een pauze. Ik zou zo ver willen gaan om te zeggen dat het voor de meesten net voorjaarsvakantie is, maar niet alleen voor studenten – voor iedereen. De meeste Colombianen plannen hun familievakanties tijdens de Goede Week, en veel van de grotere steden in Colombia zijn relatief leeg tijdens deze periode, omdat de meeste mensen profiteren van de nationale feestdagen en naar de Verenigde Staten, andere Latijns-Amerikaanse landen, of andere steden en kleine dorpen in Colombia gaan.


Een leuk plan waar sommige Colombianen aan meedoen is het reizen naar kleinere steden in Colombia waar de oudere en meer religieuze tradities van de Heilige Week nog steeds kunnen worden waargenomen zoals Rodrigo deze beschreef in een eerder artikel over Pasen in Colombia. In kleinere steden kun je nog steeds processies (zie afbeelding hierboven) voor de Heilige Week zien, typische snoepjes voor de Heilige Week tegenkomen en de traditionele versieringen voor de Heilige Week in de kerken van de stad bekijken. Enkele van de meest bekende plaatsen voor de vieringen van de Goede Week zijn steden als Popayan, Tunja, en Mompox.


Dit alles gezegd zijnde, doen de meeste Colombianen op Paaszondag zelf eigenlijk niets bijzonders. Sommige mensen wonen de mis bij, maar het is niets vergeleken met wat mensen in de Verenigde Staten of Europa zouden doen op Paaszondag. Je zult geen paasmandjes, geverfde paaseieren of zelfs snoepgoed met paasthema uitgewisseld zien worden.

Wij van Colombiaans.nl wensen jou en jouw geliefden een zalig Pasen!

Mobiele versie afsluiten