Site pictogram Colombiaans.nl

FARC pakt haar wapens opnieuw op

globalsoccershop

‘We pakken de wapens opnieuw op’, aldus Ivan Marquez, voormalig FARC-commandant. Drie jaar na de ondertekening van het vredesakkoord lijkt er weer een verzet te komen van de FARC.

Politieke partij

We schrijven 2016, inmiddels oud-president Santos had met veel tegenzin toegestemd dat de FARC verder zou gaan als politieke partij. Deze zou de eerstkomende 10 jaar geen echte zeggenschap krijgen in het land, maar daarna stemmers mogen winnen. Nieuwe president Ivan Duque won het presidentschap van Colombia omdat hij aankondigde het vredesakkoord overboord te gooien maar in ieder geval te herzien omdat de algemene opinie was dat de FARC-rebellen er nog genadig van af waren gekomen. “Er is een nieuwe fase in de gewapende strijd aangebroken”. Daarmee opende de commandant van de FARC, Ivan Marquez de video waarin hij aankondigt dat de FARC haar wapens opnieuw zal gaan oppakken.

Belangrijke onderhandelaar

In hoeverre de berichten serieus zijn valt nog te bezien. Zeker is, is dat het in ieder geval niet aan voormalig FARC-commandant Marquez (zie foto hierboven) zal liggen. Wat bijzonder is, is dat deze Marquez voor een paar jaar geleden een belangrijke spil in het vredesproces was. Hij was namelijk een van de belangrijkste onderhandelaars tijdens het vredesproces.

Lees ook

– Het verschil tussen de FARC en ELN
– Laatste wapens FARC ingeleverd
– Een Colombia zonder de FARC, Golfclan en ELN… en dan?
– Ex-president Juan Manuel Santos brengt boek uit over Vredesakkoord met FARC

Mobiele versie afsluiten