Site pictogram Colombiaans.nl

De nieuwe generatie van Colombia

De nieuwe generatie van Colombia
globalsoccershop

De nieuwe generatie Los Cafeteros is een mix van jonge en nieuwe talenten. Afgelopen vrijdag kregen we een mooi voorproefje van wat ons deze zomer tijdens de Copa America te wachten staat. Wij mochten afgelopen vrijdag getuige zijn van een geboorte van een nieuwe generatie dat staat te popelen om hun talent aan de wereld te laten zien. Dit is de nieuwe generatie van Colombia

Ruziemaken like it’s 1998…

Het was de zomer van 2014. Colombia kwalificeerde zich voor het eerst sinds 1998 voor het wereldkampioenschap voetbal. In 1998 werd het een absolute deceptie doordat het team weinig samenhang kende. Het ging daar in de eerste wedstrijd wederom (net zoals vier jaar eerder) mis tegen het Roemenië van Hagi en er brak onrust uit binnen de selectie.

Topspits Faustino Asprilla (De nummer 11 op de foto van hierboven) uitte kritiek op toenmalige coach Hernan Dario Gomez en werd naar huis gestuurd. Zelfs een interventie van Colombiaans president Ernesto Samper mocht niet baten en tussen de twee kemphanen kwam het nooit meer goed. Hoe het verder ging? Colombia won zijn tweede poulewedstrijd van Tunesië (1-0) en verloor de laatste van Engeland (2-0) en kon huiswaarts keren.

Colombia’s WK 2014

Enfin. Tot zover de problematiek van de jaren ’90. In de WK-kwalificatie daarna werd het echter nooit beter. Steeds werd óf kwalificatie óf een barragewedstrijd niet bereikt doordat Colombia een punt of een paar punten mist. In 2010 is het zelfs zo dat de Koffieboeren een doelpunt mist om in aanmerking te komen voor playoff-wedstrijden.

In 2014 lukt het dan toch eindelijk! Wat een feest, Colombia gaat naar het WK in Brazilië. Na WK-deelnames in 1962, 1990, 1994 en 1998 was het tijd om het jonge Colombiaanse talent te laten zien aan de wereld. Aan de aftrap staan louter (tot dan) onbekenden aan de aftrap. Wie heeft er eerder gehoord van ene Santiago Arias, James Rodriguez, Juan Cuadrado, Juanfer Quintero, Pablo Armero, Zuniga en Jackson Martinez? In Europa bij topclubs kennen we alleen Cristian Zapata en Mario Yepez.

Natuurlijk kennen we ook nog veteraan keeper Farid Mondragon (op de teamfoto van het WK’98 hierboven), deze mocht tijdens dit WK nog invallen en werd zo met zijn 43 jaar de oudste doelman ooit die actief was tijdens het WK.


Tijdens het WK in buurland Brazilië swingt Colombia langs Uruguay (2-0), Ivoorkust (2-1) en Griekenland wordt zelfs vernederd met 3-0. Er staat geen maat op de swingende, en na een doelpunt-makende Colombianen. Het eindigt in de kwartfinale wanneer Colombia op het nippertje verliest met 2-1 van het thuisland. Maar iedereen heeft het over het vrolijke, mooie spelende talenten van Colombia. Een toplichting is geboren en de wereld is met James een nieuwe wereldster rijker. Deze krijgt na het toernooi overigens de titel ‘Mooiste doelpunt van het toernooi’ (goal tegen Uruguay). In 2018 kwalificeert men zich ook, maar is niet noemenswaardig qua resultaat en speelstijl.

Afgelopen vrijdag

Afgelopen vrijdag was het één groot feest in Londen. In 2018 mochten we er ook bij zijn toen Colombia aantrad tegen het Australië van toenmalige bondscoach Bert van Marwijk en assistent Mark van Bommel. Het werd 0-0 maar het feest voor- en achteraf waren ongeëvenaard. Dat gebeurde afgelopen vrijdag 22 maart opnieuw, deze keer was de wedstrijd in Spanje.

Voor de wedstrijd waren er maar liefst 43.000 tickets verkocht. Deze zaten er niet, maar we begrepen dat er netto meer dan 30 duizend toeschouwers waren die naar de wedstrijd hadden gekeken. Daarvan kunnen wij met zekerheid zeggen dat 97 procent Colombiaans was. Vooraf buiten het stadion was op een minipodium een DJ aan het draaien en werd er gedanst en gedronken. Een feestje.

Binnen was het niet veel anders, veel vrienden en familie zat op de tribunes. We waanden ons weer even in Colombia. Opa’s, oma’s, baby’s, kinderwagens, niets was te gek. Wij zaten in vak 136 en twee rijen achter ons zat welgeteld 1 fan uit Spanje. Deze had genoeg lef om bij tijd en wijlen uit puur vermaak ‘Viva Espana’ te scanderen. Ach, de Colombianen konden hiervan de humor wel in zien en scandeerde een paar keer mee. De sfeer was en bleef uiterst gemoedelijk.

Dan de wedstrijd. Coach Néstor Lorenzo maakte vooraf al duidelijk dat de Europese Tour zeker geen snoepreisje betrof. Net zoals Ronald Koeman is het ook voor zijn spelers een zogenoemd ‘examen’. Zonder al te veel verwachting vertrok Colombia naar Europa, dinsdag kwamen de internationals langzaam binnendruppelen. De criticasters waren vooraf duidelijk: Colombia zit in een overgangsfase, James is op z’n retour, Cuadrado is niet mee en Luis Diaz is bezig met transferperikelen (PSG zit achter Diaz aan). Kortom: de pers had er met de goede en stugge aankomende tegenstanders geen heel hoge pet op om een goed resultaat te behalen.

Warming-up

Linksom rechtsom, toen de selectie het veld op kwam werd het publiek uitzinnig van vreugde. De spelers zagen eruit als een mooie combinatie van jong en ouder. Een ouderwets hechte familie, grappend en dollend. Geen groepjes maar iedereen praatte met iedereen en de sfeer was ontspannen.

De wedstrijd

Ook het nationale team van Spanje is in opbouw. Sinds 2012 heeft het team niets meer gepresteerd en is in de afgelopen jaren vooral afscheid genomen van de oude garde.


Toch was de verwachting dat de jonge talenten van Spanje zouden winnen van Colombia. Dit omdat Colombia nog nooit van Spanje heeft gewonnen, zo luidde de analyse vooraf. Ook omdat de meeste spelers van Spanje bij grote clubs in Europa spelen. De spelers komen het veld op en het publiek wordt uitzinnig.
Zodra het volkslied begint gaat iedereen staan, hand op de borst en zingt luidkeels mee.

In de eerste helft speelde Colombia relatief stabiel maar creëerde weinig. Leuk feitje is dat Cassierra ook weer bij de selectie zat en zelfs in de basis mocht beginnen. In 2017 mochten we hem, even als Sinisterra en Santi Arias interviewen voor het Colombia Magazine. De Spanjaarden stellen ronduit teleur met hun spel, het is stroperig, zonder creativiteit en zonder lijn. Colombia en Spanje houden het tot in de rust 0-0.


In de tweede helft mag James invallen. De Colombiaanse speler van weleer speelt bij zijn club Sao Paulo in Brazilië een marginale bijrol en mag alweer vertrekken. Bronnen beweren dat hij fysiek niet meer voluit kan gaan en zeker geen duels meer aan kan gaan. Dat in gedachten hebben wij onze twijfels bij het inbrengen van de veteraan en vragen ons af waarom Juan Quintero niet mag spelen. Toch doet James Rodriguez iedere keer als hij de bal krijgt ronduit iets geniaals.

Een diepe bal, het spel versnellen, goede corners en vrije trappen, niets is de Colombia captain te gek. Hij speelt een wervelende wedstrijd en zorgt in de 60e minuut voor de pass op Liverpools lieveling Luís Dias die met een fantastische actie een Spanjaard passeert en aflegt op Daniel Munoz en met een prachtige trap scoort. Het publiek wordt uitzinnig en het stadion afgebroken. Daniel Munoz staat bij de Colombianen op rechtsachter en is stiekem mee naar voren gekomen om als een duveltje uit een doosje de 0-1 binnen te prikken.


Colombia blijft aan de hand van James kansen creëren en bij tijd en wijlen weten de Spanjaarden niet waar ze het zoeken moeten. Colombia speelt op een kinderlijk eenvoudige manier over en het ‘ole, óle’ klinkt door het stadion.
De Spanjaarden hebben weinig te vertellen en ook Dani Olmo, Rodri, Morata, Jesús Navas en Sarabia kunnen geen potten breken. Londen is even van de Colombianen en de Koffieboeren winnen de pot. Match winner Daniel Munoz stort na het laatste fluitsignaal ter aarde en beseft dat Colombia een historische overwinning heeft behaald tegen een land waarvan zij nooit een resultaat van betekenis hebben gehaald.

Gisteravond een mooie Colombiaanse afsluiting

Gisteravond was het wederom een feest om naar Colombia te kijken. De ploeg oogte opnieuw fris en fruitig en swingde met speels gemak langs Roemenië. Toch werd het nog even spannend als de Roemenen in de 84e en 93e minuut twee doelpunten maken (De zoon van Gheorghe Hagi scoorde), maar de buit is voor Colombia met drie doelpunten al binnen. De doelpuntenmakers zijn J. Córdoba (6e minuut), Y. Asprilla (79e minuut) en J. Arias (35e minuut). De winstpartijen betekent voor de Colombianen een meer dan succesvolle Europese exercitie. De spelers keren huiswaarts om in het weekend weer voor hun clubs te gaan spelen. Eind juni begint de Copa America in de Verenigde Staten.

Waarom was Colombia – Spanje in Londen?

Dit kwam door een samenwerking tussen ticketverstrekker Stage Front en de Spaanse voetbalbond. Daarnaast zit er in Londen een grote Colombiaanse community waarvoor het waard is regelmatig af te reizen naar de Engelse hoofdstad.

Meer Colombiaans voetbalnieuws

– Selectie van Colombia voor hun Europatour 2024
– James verlaat Sao Paulo na 1 seizoen
– De kronieken van een bizarre week voor Luis Diaz

Ons vorige wedstrijdverslag

Bekijk ook de mooie foto’s die gemaakt zijn tijdens ons bezoek aan Londen tijdens de wedstrijd Australie – Colombia.
– Op bezoek bij de wereldkampioen van morgen, Colombia
– Deel 3: Op bezoek bij de aanstaande wereldkampioen, Colombia
Deel 4 (slot): Op bezoek bij de aanstaande wereldkampioen, Colombia

Mobiele versie afsluiten